Gespot

Tweedehands: Zoeken in Nederland en België

0

Op de vernieuwde site gemakkelijker de juiste advertenties vinden. Een gesprek met Wouter Twisk over Tweedehands.

Wat doet de site?

“Tweedehands is een algemene advertentiesite, zoals bijvoorbeeld Marktplaats. Je vindt er rubrieksadvertenties over producten, zowel nieuw als tweedehands, en diensten. De advertenties worden geplaatst door zowel particulieren als bedrijven. In tegenstelling tot andere sites is Tweedehands volledig gratis, in elke rubriek. De nieuwe site is extra gebruiksvriendelijk en biedt uitgebreide zoekmogelijkheden.”

Waarom deze site?

“De website bestaat inmiddels ruim 4 jaar. Aanleiding voor het starten van de website was de gigantische overname van Marktplaats door eBay. Sindsdien is Marktplaats steeds commerciëler geworden. Tegenwoordig kost in veel rubrieken het plaatsen van een advertentie geld. Wij wilden daar een populaire en gebruiksvriendelijke advertentiesite tegenover zetten die wél gratis is.

Tweedehands richt zich op zowel Nederlanders als Vlamingen. Als Zeeuws-Vlaming weet ik maar al te goed dat een bezoekje aan België een stuk sneller kan zijn dan een bezoek aan één van onze noordelijke provincies. Dat is ook de reden waarom ik geloof in een advertentiesite die zich richt op beide landen. Op Tweedehands kun je gemakkelijk zoeken naar advertenties binnen de straal van een bepaald aantal kilometers. Je kunt dan zowel Nederlandse als Belgische advertenties vinden.”

Hoe werkt de site?

“Je kunt volledig gratis advertenties plaatsen in veel verschillende rubrieken. Je kunt reageren op advertenties per e-mail of een bod uitbrengen – als bieden door de adverteerder geactiveerd is. Er zijn geen mogelijkheden om tegen betaling een gunstigere of opvallendere vermelding van je advertentie te krijgen. Op die manier is adverteren op Tweedehands eerlijk en voor iedereen gelijk.

De nieuwe website moet zorgen voor een professionelere uitstraling en moet het de bezoeker gemakkelijker maken om de juiste advertenties te vinden. De meest in het oog springende vernieuwing zijn de uitgebreide zoekmogelijkheden bij de advertentielijsten. Op basis van vele verschillende kenmerken kan je de zoekresultaten filteren, zodat de juiste producten gevonden kunnen worden. Zo kan je  o.a. filteren op ‘particulier of bedrijf’, ‘nieuw of gebruikt’ of ‘benzine, LPG of diesel’. In totaal is er op basis van 210 verschillende kenmerken in de verschillende rubrieken te filteren.”

 

Wat zijn de facts?

“In totaal is er al 3,7 miljoen keer een advertentie geplaatst op Tweedehands. In totaal zijn er 690.000 mensen ingeschreven op onze website. Dagelijks zijn er zo’n 8.000 tot 10.000 nieuwe advertenties.

Met een maandelijks uniek bereik van ca 10% (bron: STIR), is Tweedehands de derde advertentiesite van Nederland. Ons doel is om Speurders in bereik voorbij te streven. Zij hebben momenteel een bereik van ca. 11,5 %.

Wij verdienen voornamelijk met het plaatsen van Google advertenties. Deze zijn zodanig geïntegreerd dat ze voor de bezoeker niet erg storend zijn. De Google Ads helpen de bezoeker bij de afweging tussen veelal particulier aanbod van onze rubrieksadvertenties en professioneel aanbod via de Google Adwords adverteerders.”

Wie maakt de site?

“De techniek achter de website Tweedehands is grotendeels door onszelf ontwikkeld.  Externe services zoals ontwerp en bepaalde programmeerwerkzaamheden worden veelal op freelance-basis door externe personen gedaan.”