Gespot

UAR: Architectuurgids in je broekzak

0

De UAR is een mobiele architectuurapplicatie van het Nederlands Architectuurinstituut. Aan de hand van tekst, beeld, archiefmateriaal en film geeft deze app informatie over de gebouwde omgeving. In gesprek met Cecilia den Otter van het NAi.

Wat is het?

“UAR, de mobiele architectuurapplicatie van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), geeft informatie over de gebouwde omgeving. Door gebruik te maken van geavanceerde 3D-modellen laat UAR midden in de stad via je telefoon ook zien wat er niet is. De stad zoals zij was, bijvoorbeeld door gebouwen te tonen die er vroeger stonden. De stad zoals zij had kunnen zijn, door maquettes en ontwerptekeningen te tonen van alternatieve ontwerpen die nooit zijn gerealiseerd. En de stad zoals zij wordt, door artist-impressions te tonen van gebouwen in aanbouw, of gebouwen die in de planning staan. Met UAR heeft iedereen dus een persoonlijke architectuurgids in zijn broekzak.”

Waarom dit initiatief?

“Met UAR wil het NAi het museum mobiel maken en ’s werelds grootste architectuurcollectie buiten de muren van het museum presenteren, op de plek die relevant is: midden in de stad. Door een applicatie te ontwikkelen die je altijd bij je hebt, krijg je toegang tot de schoonheid die overal om ons heen te vinden is, in de architectuur van Nederland. Met UAR kan het NAi je gids zijn. UAR is ook op technisch gebied zeer vooruitstrevend. Het is de allereerste applicatie die op grote schaal gebruikt maakt van 3D modellen en in museumland uniek.”

Hoe werkt het?

“UAR kan gebruikt worden op telefoons voorzien van camera, kompas en GPS (smartphone). De app is gratis te downloaden van de app-store (Apple) en Android market. Richt de camera op een gebouw en zie in je scherm het gebouw met daaroverheen een digitale informatielaag. Kijk bijvoorbeeld hoe het oorspronkelijke ontwerp van dat gebouw eruit zag, of vergelijk een ontwerp van een andere architect.”

Accepteer cookies

Wat zijn de facts?

“In totaal hebben tot nu toe zo’n 20.000 mensen de app op hun smartphone geïnstalleerd en 45.000 mensen hebben meer informatie op de website van Layar gezocht. Met nog een aantal lanceringen te gaan, verwachten wij dat dit aantal nog flink zal toenemen. Het NAi werkt voor de realisering van alle content samen met een reeks aan partijen. Met lokale architectuurcentra als Arcam, Aorta, Stroom, BAK, en in de toekomst nog veel meer. Maar ook met gemeentelijke communicatie-, marketing- en archiefdiensten, projectontwikkelaars, het Nederlands Uitburo, de Rijksmonumentendienst en een waslijst aan architectenbureau’s. Dit brede draagvlak maakt dat het NAi er vertrouwen in heeft dat UAR een prominente plaats in kan (blijven) nemen in het Nederlandse app-landschap.”

Wie is betrokken?

“De applicatie wordt mede mogelijk gemaakt door Agentschap NL (voorheen Senter Novem), de BankGiro Loterij, het VSB fonds en SNS Reaal. UAR is ontwikkeld in samenwerking met IN10 Communicatie, Layar en DPI Animation House. NAi is met DPI Animation House een partnership aangegaan vanwege hun vooraanstaande kennis en productiekracht op het gebied van 3D en interactieve online media. Verder hebben per gemeenten diverse locale partners een belangrijke bijdrage geleverd aan de inhoud van UAR.”