Gespot

Unseenamsterdam.com: Ontdek, deel en verzamel fotografie van jonge kunstenaars

0

Unseen is het podium voor jong talent, voor galeries met nieuw werk en voor fotografen met ongekend werk. Deze week is Amsterdam, met de Westergasfabriek als centrum, vier dagen lang het toneel van internationale fotografie. Speciaal voor deze fotografiebeurs werd de website Unseenamsterdam.com opgericht, inclusief community en bijbehorende iPhone app. Franklin de Bekker, Interactive Director bij Branding Agency Vandejong, vertelt.

Wat is Unseenamsterdam.com?

Unseenamsterdam.com is eigenlijk precies de beurs, maar dan online. Je kunt foto’s verzamelen, een persoonlijk programma samenstellen of aangeven wat je favoriete fotografen of galeries zijn. Er is een activitystream die laat zien wat er realtime gebeurt en die populaire foto’s en meest gelikete events toont. De iPhone app die we hebben ontwikkeld biedt dezelfde functionaliteiten als de website.”

Unseen is niet alleen bedoeld om verzamelaars kennis te laten maken met talent en nieuw werk, maar ook om fotografie toegankelijker te maken voor een breder publiek. Er is dus speciale aandacht voor first-time buyers. Dit zijn potentiële kopers, iedereen die wil starten met het aanleggen van een collectie, maar de stap nog niet gemaakt heeft. First-time buyers zijn sneller geneigd werk te kopen naarmate ze dit eerder en meer hebben gezien. Speciaal voor deze groep hebben we de Unseen Community opgericht op de website.”

 

Waarom dit initiatief?

“Fotografie is overal. In kranten, tijdschriften, boeken, op je computer, op je iPad en op straat. We leven in een maatschappijvol met beelden. Valt er dan eigenlijk nog wel iets nieuws te ontdekken in de wereld van de fotografie? Unseen meent van wel. Unseen is een gloednieuwe beurs speciaal voor de meest recente en spannendste fotografie van een nieuwe generatie kunstenaars. Deze jonge kunstenaars krijgen niet zo snel een podium in een over het algemeen erg traditionele kunstbeurzenwereld.

Fotobeurzen zijn in opzet, programmering en communicatie en de doelgroep die ze bereiken er traditioneel. Unseen wil breken met dit alles en het toegankelijk maken voor een breed publiek. We hopen mensen via onze website, community en app te verleiden naar de beurs te komen en ze langzaam in een nieuwe wereld te trekken.”

Hoe werkt Unseenamsterdam.com?

“De Unseen Community is een mooie manier om alvast kennis te maken met de fotografie die te zien is op de beurs. De website is een sociaal netwerk en voor iedereen toegankelijk die geïnteresseerd is in fotografie verzamelen of nieuw werk ontdekken. Iedereen kan zich registreren met zijn Facebook- Twitter of LinkedIn-account. Ook is er een blog te vinden op de website, waar we met twee mensen vijf maanden geleden mee zijn begonnen. Inmiddels zijn we 110 blogposts verder. De contentstrategie richt zich op het activeren van de netwerken van galeries en het bereiken van een nieuw publiek, de zogenaamde first-time buyers.

De Unseen app is de fotobeurs maar dan in je broekzak. Het maakt het verzamelen van fotografie nog makkelijker via de ‘Collect’ knop. Iedereen kan onderweg of thuis op de bank foto’s verzamelen en zich verdiepen in het werk wat te koop is. Via ‘Get Inspired’ komen andere jonge verzamelaars aan het woord in filmpjes die vertellen over werk wat zij ooit kochten. Verder bevat de app het complete programma van de beurs en festival, een plattegrond, alle profielen van galleries en portfolio’s van fotografen en is via een newsfeed een koppeling met het blog om verhalen te lezen. Dit maakt dat de app ná de beurs relevant blijft als verzamelplaats van fotografie en verhalen.

We hebben inmiddels zoveel data verzameld dat we verder kunnen bouwen. We hebben voor volgend jaar plannen om collecties van Community-leden meer met elkaar te verbinden.”

 

Wat zijn de facts?

“De website bevat inmiddels 110 blogposts met onder andere verhalen, interviews en video’s. Ook biedt de site een overzicht van de 50 internationale top-galleries, die allemaal een eigen profielpagina hebben met een showcase met info en werk. Daarnaast heeft iedere fotograaf een eigen profielpagina met een portfolio, op dit moment zijn dat er in totaal 160. De website heeft sinds de lancering 40.000 unieke bezoekers en momenteel meer dan 9.000 unieke bezoekers per dag. Er zijn meer dan 1100 profielen aangemaakt in onze eigen Unseen Community door mensen die foto’s verzamelen en hun programma samenstellen. De app is sinds lancering vorige week dinsdag 1253 keer gedownload.”

Wie is er betrokken bij Unseenamsterdam.com?

“De eerste editie van de internationale fotobeurs vindt plaats van 19 tot en met 23 september 2012. Unseen is een initiatief van drie partijen: Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Platform A (bureau voor innovatief cultureel ondernemerschap) en Branding Agency Vandejong. Branding Agency Vandejong is verantwoordelijk voor alle online en offline communicatie. De app en website voor Unseen zijn in samenwerking met Yoomee Digital ontwikkeld.”