Gespot

uShip.nl: Online marktplaats voor transport

0

Op het platform van uShip.nl kunnen particulieren en bedrijven hun transportopdracht plaatsen. Online marketeer Simeon Volkers vertelt.

Wat is uShip?

uShip transport uShip.com is een online marktplaats voor transport. Het gaat dan met name om moeilijk te vervoeren zaken zoals auto’s, motorfietsen, boten, huishoudelijke artikelen, vracht, zwaar materieel en nog veel meer. Particulieren en bedrijven die iets te vervoeren hebben worden gelinked met transportbedrijven. Deze transporteurs geven concurrerende biedingen af om een opdracht binnen te halen. Dat verlaagt de kosten voor het transport. Bovendien is het transport vanachter de computer te regelen.”

Waarom dit initiatief?

“uShip lost een probleem op. Het transport van auto’s, boten, huishoudelijke artikelen, zwaar materieel en andere vracht levert vaak veel stress op. Daarnaast is het vaak prijzig. Om dit universele probleem aan te pakken heeft uShip een online marktplaats opgericht waar consumenten in contact worden gebracht met transporteurs die extra ruimte over hebben in hun vrachtwagen en al een bepaalde route rijden. uShip is de eerste partij die een dergelijk veilingmodel toepast voor de transportindustrie, een industrie die vaak in verband wordt gebracht inefficiëntie en vervuiling.”

Hoe werkt uShip?

“Klanten die iets te vervoeren hebben plaatsen een gratis opdracht op uShip.com. Hieraan kan veel informatie worden toegevoegd: een beschrijving van het object, uiteraard de afhaallocatie en leveringlocatie en eventueel zelfs een foto. Transportbedrijven die al een bepaalde route rijden of die een leeg of halfleeg rijden plaatsen biedingen op de opdracht. De consument selecteert vervolgens een vervoerder op basis van verschillende factoren zoals prijs, beoordelingen, en het vermogen van de transporteurs om aan leveringsdata tegemoet te komen.

Zodra een vervoerder is geselecteerd levert uShip de contactgegevens aan elke partij zodat ze onderling het transport verder kunnen coördineren. Hierdoor wordt de privacy van de klant tijdens het biedingsproces gewaarborgd. Dit bespaart heel veel ongewenste telefoontjes en emails. Als de transactie is voltooid ontvangen beide partijen feedback en beoordelingen. Hiermee kunnen ze een online reputatie voor toekomstige business opbouwen. uShip verdient zijn geld door een commissie te vragen aan de transportbedrijven. Deze betalen een commissie van tussen de 2 en 9% afhankelijk van het soort opdracht.”

Wat zijn de facts?

“uShip is gestart in 2004 en opereert wereldwijd met gelokaliseerde functionaliteit in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland, Oostenrijk, de Europese Unie, Canada en Australië. Het is een particulier bedrijf met 70 medewerkers en is gevestigd in Austin, Texas. Het Europeese hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. uShip heeft al voor EUR 200M aan transporten afgehandeld en heeft 1.5M geregistreerde consumenten geholpen met het regelen van hun transport. Op de site zijn meer dan 200.000 geregistreerde vervoerders actief. uShip wil de Google en Facebook van transport zijn en heeft al een aantal stappen in de goede richting gezet.”

 

Wie is er betrokken bij uShip?

uShip is opgericht door CEO Matthew Chasen en Vice President Strategy & Operations: Jay Manickam. Bij uShip Europe werken 12 man, welke aangestuurd worden door de General manager: Lupo Westerhuis. Hij is verantwoordelijk voor het uitrollen van de website binnen verschillende Europese landen samen in overleg met Shawn Bose, Global manager uit de US.