Gespot

VALK Vlieg App: Mobiele therapeut bij vliegangst

0

Met de Vlieg app voor Android en iPhone van Stichting VALK, heb je vanaf nu altijd een vliegangstbegeleider bij de hand. De app stelt je gerust en leert je om met je vliegangst om te gaan. Dr. Lucas van Gerwen, klinisch (luchtvaart-)psycholoog, vlieger en directeur van Stichting VALK (VliegAngst bestrijding Leidse universiteit KLM) vertelt over de app.

Wat is de Vlieg app?

“De Vlieg app is een soort mobiele therapeut die reizigers met vliegangst voor en tijdens de vlucht bij de hand neemt. Vliegangst komt veel voor. Ongeveer drie miljoen Nederlanders hebben er in meer of mindere mate last van. De Vlieg app stelt angstige reizigers gerust, geeft tips en uitleg, helpt ontspannen met oefeningen en bij paniek zorgt de paniekknop voor een directe daling van het stressniveau.”

Waarom dit initiatief?

“Vliegangst komt voor in vele gradaties. Van mild tot zeer ernstig. Niet iedereen hoeft een therapeutisch traject te doorlopen om van vliegangst af te komen. Deze Vlieg app is vooral geschikt voor mensen met milde vliegangst. Het geeft hen dat extra steuntje in de rug en helpt voorkomen dat de angstklachten verergeren. De Vlieg app is gebaseerd op de wetenschappelijk beproefde en onderzochte behandelmethode die Stichting VALK hanteert tijdens therapeutische behandelingen. Het is een unieke app in Nederland, die binnenkort ook wereldwijd uitgebracht gaat worden. Veel huisartsen schrijven mensen met vliegangst kalmerende medicijnen voor. Helaas helpen ze hun patiënten daar niet mee. Pillen slikken tegen vliegangst is een vorm van vermijden en dat is nou juist het slechtste wat je kunt doen als je angstig bent. De Vlieg app leert reizigers met vliegangst hoe ze het beste met hun angst kunnen omgaan.”

Hoe werkt de Vlieg app?

“Gebruikers kunnen via een eenvoudig menu kiezen uit informatie en tips over de periode vóór de vliegreis, de start, de vlucht, turbulentie en de landing. Een minicursus luchtvaart met feiten over vliegen, vormt naast de uitleg over wat angst met je doet, een belangrijk therapeutisch onderdeel van de app. Twee ontspanningsoefeningen, in tekst en geluid, helpen de vliegreiziger vervolgens om tot rust te komen. De paniekknop biedt een oplossing als de angst voor of tijdens de vliegreis plotseling in alle hevigheid toeneemt. Via een audio bestand spreekt een vliegangsttherapeut de gebruiker toe waardoor het spanningsniveau direct daalt. Op dit moment is de Vlieg app beschikbaar voor iPhone en Android.”

Wat zijn de facts?

“Deze zomer is de vliegangst app gelanceerd voor iPhone-gebruikers. In drie maanden tijd werd de Vlieg app enkele duizenden keren gedownload. Sinds maandag 17 oktober is de app ook beschikbaar voor Android. Er was veel behoefte aan mobiele begeleiding, bleek uit de vele verzoeken die bij ons vliegangstinstituut binnenkwamen. Begin 2012 starten we met een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de Vlieg app. In 2010 ontwikkelden we al twee vliegangst coaching dvd’s voor zelfhulpdoeleinden. De effecten ervan zijn groot, blijkt uit eerder onderzoek door de universiteit van Leiden. Alle psychologische meetinstrumenten die vliegangst meten, toonden aan dat de angstniveaus van de deelnemers gedaald waren na het zien van de zelfhulp dvd’s.

We hebben geen achterliggend businessplan voor de Vlieg app. Stichting VALK is een instituut zonder winstoogmerk. De ontwikkeling van de applicatie heeft veel geld gekost, maar is er niet om veel geld op te brengen. Ons doel is om mensen met vliegangst van hun klachten af te helpen. Dat doen we op een niet winstgevende manier.”

Wie is er betrokken bij de Vlieg app?

“Het idee kwam van Michael Sannes. Hij is directeur van Zyrcadia B.V, een bedrijf dat applicaties maakt. Michael had zelf last van vliegangst. Vorig jaar volgde hij bij Stichting VALK met succes een therapeutische training. Samen met hem ontwikkelde Stichting VALK de Vlieg app. De vormgeving was in handen van communicatiebureau EEN ANDER BUREAU. Andere betrokken partijen zijn de samenwerkingspartners van Stichting VALK: KLM, universiteit Leiden, Transavia, ArkeFly, Martinair en Amsterdam Airport Schiphol.”