Gespot

Verbeterdebuurt: Online zorgen dat je buurt beter wordt

0

Met Verbeterdebuurt kun je nu gemakkelijk problemen in de buurt aankaarten en ideeën plaatsen. Dit komt direct bij de gemeente terecht.

Wat doet de site?

Verbeterdebuurt helpt mensen om hun buurt te verbeteren. Buurtbewoners kunnen makkelijk en snel hun problemen en ideeën over de buurt plaatsen. Problemen worden direct doorgestuurd naar de gemeente, ideeën worden doorgestuurd bij voldoende steun. Buurtbewoners hoeven dus niet langer op de gemeente website op zoek te gaan naar een telefoonnummer of e-mail, maar kunnen direct hun probleem of idee melden.”

Waarom deze site?

“Verbeterdebuurt spreekt een bredere doelgroep aan dan de mensen die de gemeente website al weten te vinden. Het initiatief is geinspireerd door de Engelse website FixMyStreet waar wekelijks meer dan duizend meldingen worden gedaan om de buurt te verbeteren. Verbeterdebuurt wil dit graag bewerkstelligen in Nederland.”

Hoe werkt de site?

“Wanneer je op Verbeterdebuurt een melding wilt plaatsen, kun je direct op zoek gaan naar de locatie door het adres of de postcode in te vullen. Vervolgens kies je of je een idee of probleem wilt plaatsen en je omschrijft de melding in het kort. Ook kun je bij de melding een foto uploaden. Het gave van de website is dat de gemeente ook op de melding op de website kan reageren. Zo kunnen de lokale overheid en de burger met elkaar in dialoog gaan.”

Wat zijn de facts?

“De site is eerst getest in closed bèta, waarbij een besloten groep gebruikers de website heeft getest. Na het succes hiervan, zoals het maken van een lantaarnpaal en het houden van toezicht op hangjongeren, is de site publiek gegaan op 24 april 2009. Inmiddels steunt ook Binnenlandse Zaken ons, want Verbeterdebuurt is benoemd tot een van de tien meest innovatieve projecten op het gebied van publieke dienstverlening. Anderhalve maand na de lancering deelden 7.500 unieke bezoekers meer dan 700 meldingen.”

Wie maakt de site?

“Verbeterdebuurt is een initiatief van CreativeCrowds, een bedrijf dat zich bezig houdt met dé moderne manier van communiceren: crowdsourcing. De beste ideeën komen vanuit het publiek en het motto is dan ook: power of the crowds! Dit komt ook terug bij Verbeterdebuurt waar buurtbewoners hun krachten kunnen bundelen door elkaars ideeën en problemen te steunen.”

Denise Lappain in gesprek met Rutger Docter over Verbeterdebuurt.