Gespot

VertragingsApp: Lezen terwijl je wacht

0

De VertragingsApp geeft vertraagde reizigers de kans om op maat te lezen. Op basis van je vertraging kun je kiezen uit verhalen met een leestijd van 5, 10, 15 tot 60 minuten. Elk seizoen verschijnt er een nieuwe VertragingsApp om je te vergezellen op reis. Ilse van der Zee vertelt over de app.

Wat is VertragingsApp?

“De gebruiker van de VertragingsApp kan op elk moment van de dag een verhaal op maat lezen, in het openbaar vervoer, in de wachtkamer maar ook thuis op de bank. Of je nu 5, 10, 20 of zelfs 60 minuten de tijd hebt, er zijn altijd verhalen die je in de gewenste tijd kunt lezen.”

Waarom dit initiatief?

“Wij zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om onze boeken en auteurs onder de aandacht bij de lezers te brengen. Met deze app bieden wij een dienst aan waarbij mensen zich kunnen vermaken en een ruime keuze hebben uit het vele moois wat wij in huis hebben.”

Hoe werkt VertragingsApp?

“Je opent de app en geeft op de klok aan hoelang je wachttijd is. Kies uit het literaire aanbod een fragment wat automatisch aansluit bij de wachttijd. Lees en geniet van je vertraging! Op de klok in de app geef je aan hoeveel tijd je hebt om te lezen, de app geeft je de mogelijkheid om vervolgens te kiezen uit bijvoorbeeld een verhaal van Arnon Grunberg, Doeschka Meijsing, Robert Vuijsje en nog veel meer. Eenmaal de keuze gemaakt kan je beginnen met lezen. Zo simpel is het.”

 

Wat zijn de facts?

“In 2011 zijn er 10.000 apps verkocht. Na een actie met App Event hebben nog eens 10.000 mensen de app gratis gedownload. Ook in het buitenland slaat de app aan. De rechten hebben we verkocht aan Duitsland en Zweden. Tijdens de International Bookfair in Londen gaan we de app wederom actief aanbieden aan buitenlandse uitgevers, dus daar kunnen we nog meer verwachten. Wat betreft de aankopen van buitenlandse uitgevers, de samenwerkingen met Nederlandse uitgevers en de enorme pr aandacht is het concept geslaagd. Wel merken we dat de prijsstelling een drempel voor de consument is. Daarom kijken we momenteel naar mogelijkheden voor specials en andere samenwerkingen voor het voorjaar.”

Wie is er betrokken bij VertragingsApp?

“In het afgelopen jaar is er elk seizoen een VertragingsApp gelanceerd. De eerste 3 versies waren van de uitgeverijen Querido, Q, Athenaeum, Polak & Van Gennep en Nijgh & Van Ditmar. Bij de laatste versie, de Winter VertragingsApp, hebben zich meerdere uitgevers aangesloten. Uitgeverij Cossee en De Arbeiderspers leverden verhalen aan van onder andere Gerbrand Bakker, Arthur Japin en Sylvia Witteman. Speciaal voor de Winter VertragingsApp selecteerden wij verhalen die aansluiten bij dit seizoen, winterse verhalen dus. De app is gemaakt door The Saints.”