Gespot

Voorleestijd-app: Altijd een voorleesverhaal op maat bij de hand

0

Met de Voorleestijd-app heb je altijd een voorleesverhaal op maat bij de hand. In de app kun je voorleesverhalen uitkiezen van verschillende lengtes. Emile Op de Coul, projectleider tijdens de ontwikkeling van de app, vertelt.

Wat is de Voorleestijd-app?

“In de Voorleestijd-app kun je voorleesverhalen kiezen op de gewenste lengte, bijvoorbeeld wanneer je nog een verhaaltje wilt voorlezen van 5 minuten voor het slapen gaan. De app biedt een selectie van korte voorleesverhalen en -fragmenten, om voor te lezen aan kinderen op de bank, voor het slapen gaan of onderweg. De Voorleestijd-app is bedoeld als service voor de ouders en tegelijk als een app om nieuwe boeken te ontdekken.”

Waarom dit initiatief?

“Er is voor zover bekend nog geen kinderboeken-app die verhalen indeelt op voorleeslengte. Het is eigenlijk het kleine zusje van de VertragingsApp. We vonden dit een aardige variant die het mogelijk maakt om op een speelse en praktische manier nieuwe voorleesverhalen uit te proberen. Er zijn veel momenten waarbij een kind even afleiding nodig heeft en het is dan leuk om direct iets te kunnen voorlezen, ook al heb je geen boek bij je. De app is vooral gericht op het altijd bij je hebben van korte voorleesverhalen op maat.”

Hoe werkt de Voorleestijd-app?

“Kies met de wijzer van de klok voor een van de vier opties: 5, 10, 15 of 20 minuten. De wijzerplaat is hiervoor in 4 kwarten verdeeld. Kies daarna een van de verhalen die worden aangeboden. Aan het begin van het verhaal staat het leeftijdsadvies (4+, 6+ et cetera). Hoe langer de verhalen, hoe hoger de leeftijd. De verhalen in de app zijn bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar.”

Wat zijn de facts?

“Onze doelstelling is om zoveel mogelijk downloads te halen ter promotie van de kinderboeken in de app. Concreet: tussen de 10.000-20.000 in de eerste paar maanden zou mooi zijn. We hopen dat ouders en verzorgers het gemak zien van een verhaal op maat bij de hand hebben. De app is bedacht vanuit een marketingdoelstelling: promotie en extra verkoop van boeken en ebooks. Ook hopen we dat we de Voorleestijd-app net als de VertragingsApp een paar keer aan het buitenland kunnen verkopen. Learnings: het kost toch weer de nodige redactionele tijd om goede fragmenten precies op maat te kiezen!”

Wie is er betrokken bij de Voorleestijd-app?

“De Voorleestijd-app is een initiatief van de kinderboekuitgeverijen Leopold, Ploegsma en Querido. Zij werken samen met de uitgeverijen die eerder de VertragingsApp lanceerden.”