Gespot

VrijeVakantiehuizen.nl: Zoeken in écht beschikbare vakantiehuizen van meerdere aanbieders

0

Op zoek naar een leuk en beschikbaar vakantiehuis? Vaak betekent dit dat je meerdere websites af moet struinen, wat ontzettend veel tijd kan kosten. En heb je een leuke gevonden, is ‘ie niet vrij! Op deze nieuwe site staan alléén vrije, beschikbare vakantiehuizen, van heel veel aanbieders in allerlei landen. Zo wordt de zoektocht een stuk makkelijker! Harm Jan Bosscher, initiatiefnemer van VrijeVakantiehuizen.nl, vertelt.

Wat is het?

“Op het eerste gezicht lijkt het ‘weer’ een standaard overzicht van vakantiehuizen. Echter, het unieke van de site is dat er alleen beschikbare vakantiehuizen op staan. Daarnaast is het opgeven van locatie niet verplicht, wat bij de meeste sites de primaire – en verplichte – zoekfunctie is. Het leuke is dus dat je al zoekende leuke vakantiehuisjes tegenkomt die je anders niet was tegengekomen. En ze zijn ook nog eens allemaal beschikbaar!”

Waarom dit initiatief?

“Mijn ouders zijn ervaren ‘vakantiehuiszoekers’ en hadden een frustratiepunt dat wanneer ze een leuk en betaalbaar vakantiehuisje gevonden hadden, het niet beschikbaar bleek te zijn. De vraag kwam eigenlijk daaruit voort om een site te maken waar de beschikbaarheid het primaire uitgaanspunt was. Ook wilden ze een site waar zo veel mogelijk vakantiehuisjes van meerdere aanbieders op zouden staan. Dit maakt het zoeken naar een leuk vakantiehuisje veel makkelijker.”

Hoe werkt het?

“De site werkt heel simpel, eigen vanzelfsprekend. Je kunt zoeken op datum, prijs, reisgezelschap, en op locatie: zowel op land als op een specifieke regio of stad.

Het werkend krijgen van het hele beschikbaarheidssysteem was een hele uitdaging, omdat de markt daar (nog) niet klaar voor is. Dit heeft voornamelijk te maken met de enorme opslag van prijzen & beschikbaarheidsdata. Zo kan de prijs voor elke datum, elke periode en aantal personen verschillen. Dan kom je al snel op een aantal duizend records per vakantiehuisje. En die moeten ook nog dagelijks bijgewerkt worden!”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Inmiddels komen er elke dag een paar honderd bezoekers een kijkje nemen. Ik krijg een commissie van de aanbieder als ik een vakantiehuis via mijn site verhuur. Er staan momenteel 287.323 vakantiehuizen in de database van 20 aanbieders met miljoenen rijen aan prijzen en beschikbaarheidsdata. Uiteraard wil ik alle aanbieders op de site hebben en ook zo snel mogelijk uitbreiden naar het buitenland.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik ben begonnen met een samenwerking met Booking.com waarbij ik via een API-toegang al hun vakantiehuizen tussen de hotels weghaal. Daarnaast haal ik ook data op via verschillende affiliate partijen. Uiteindelijk wil ik dat alle losse partijen zich rechtstreeks bij mij aansluiten omdat ik een feed heb ontwikkeld specifiek voor enorme hoeveelheden prijs & beschikbaarheidsdata. Ik heb de site zelf ontwikkeld met mijn ouders als kritikasters/testers.”