Gespot

Watleesjij: Alle boeken van Nederland

0

Weet welke boeken in Nederland populair zijn en deel ook jouw favoriete boek met de community. Een gesprek met Rosanne van Duyvenvoorde van NDC|VBK over Watleesjij.

Wat doet de site?

“Op Watleesjij staan meer dan honderdduizend boeken die nu in Nederland en Vlaanderen verkrijgbaar zijn. Lezers worden uitgenodigd hun reacties bij boeken te plaatsen en de reacties van andere lezers te bekijken. De site geeft overzichten van de boeken met de meeste reacties en die met de hoogste waardering. Watleesjij biedt lezers de kans met elkaar in contact te komen, leeservaringen te delen en zich te laten inspireren.”

Waarom deze site?

“Met de ontwikkeling van dit platform wordt ingespeeld op de opkomst van social media en het gegeven dat lezers zich steeds vaker op internet informeren over het bestaande boekenaanbod. Watleesjij bied je een plek om andere lezers te ontmoeten en je te laten inspireren en voor de makers biedt het de mogelijkheid te zien wat er speelt bij het lezend publiek.”

Hoe werkt de site?

“Je kunt op de site een profiel aanmaken en een reactie plaatsen bij je favoriete boeken. De laatste reacties worden automatisch getoond in de boekencarrousel op de homepage, dus wanneer je een reactie hebt geplaatst, sta je direct in de belangstelling. De leukste reacties die geplaatst zijn, worden elke twee maanden gepubliceerd in het magazine BOEK. Naast het plaatsen van je eigen reacties kan je de reacties van anderen bekijken en zo inspiratie opdoen voor het volgende boek om te lezen.”

Wat zijn de facts?

“In de eerste maand hebben 6000 mensen de website bezocht. Van deze 6000 mensen hebben er 400 zich geregistreerd en zijn er in totaal ongeveer 900 reacties bij boeken geplaatst. In de eerste fase van Watleesjij ligt de nadruk op het creëren van een grote gebruikersgroep. Pas wanneer dit gerealiseerd is, zal er gekeken worden naar een bruikbaar business model. Er kan hierbij gedacht worden aan online boekenverkoop of de verkoop van advertentieruimte.”

Wie maakt de site?

Watleesjij is een initiatief van NDC|VBK, de uitgevers, een toonaangevende uitgeverij in het Nederlandse taalgebied. Het bedrijf is in 2005 ontstaan uit een fusie tussen de Noordelijke Dagblad Combinatie en Veen Bosch & Keuning Uitgevers. Jacqueline Remmers en ik houden ons dagelijks bezig met het onderhoud, de marketing en de doorontwikkeling van Watleesjij. Het team is gevestigd in Amsterdam.”