Gespot

WebWinkelChecker: Browsersextensie voor betrouwbaarheidsadvies webwinkels

0

WebWinkelChecker weet direct of een webwinkel betrouwbaar is, wanneer je deze bezoekt. Hierdoor voorkom je eenvoudig dat je iets bestelt bij een webwinkel die niet het beste met je voor heeft. Thijs Suijten, initiatiefnemer van WebWinkelChecker, vertelt.

Wat is het?

"Voordat je online gaat bestellen is het belangrijk om inzicht te hebben in de betrouwbaarheid van webwinkels. Vooraf weten of je een webwinkel kunt vertrouwen voorkomt nare ervaringen. Daarom laat WebWinkelChecker direct in je browser zien of een webwinkel betrouwbaar is, wanneer je deze bezoekt. WebWinkelChecker gebruikt voor dit oordeel onder andere bestaande recensies, het faillissementsregister en ledenlijsten van keurmerken."

Waarom dit initiatief?

"Het is mij al een aantal keer overkomen dat ik iets heb besteld en vooruit heb betaald bij een webwinkel. Het product was op voorraad, zo kreeg ik te horen, dus zou binnen
enkele dagen in huis zijn. Na een week begon ik me zorgen te maken. Iedere week was het
antwoord op mijn telefoontjes en mailtjes hetzelfde: "volgende week gaan we echt uw bestelling verzenden hoor!" Niet dus. Weg geld…

Na wat speurwerk kwam ik erachter dat ik niet de enige was met dit probleem, er waren veel slechte recensies te vinden over deze webwinkel. Het zou toch veel handiger zijn als je niet meer zelf hoeft uit te zoeken of een webwinkel betrouwbaar is, maar dat je dit direct ziet wanneer je een webwinkel bezoekt?

WebWinkelChecker is handig voor iedereen die online winkelt. Vooral het moment en de
manier van tonen van de informatie is uniek. Zodra je op een pagina van een webwinkel
komt, gebruiken we de beschikbare informatie op het internet om een kort en bondig
betrouwbaarheidsadvies te tonen in de browser."

Hoe werkt het?

"WebWinkelChecker is een browserextensie die werkt met Internet Explorer, Chrome, Firefox en Safari. Bovenaan de webpagina van een webwinkel toont WebWinkelChecker een melding met de beoordeling, zodat je zelf kunt beslissen of het veilig is om verder te winkelen.

WebWinkelChecker toont bijvoorbeeld de algemene beoordeling op basis van reviews uit verschillende bronnen, je kunt hierbij doorklikken om de recensies te lezen. Ook laat WebWinkelChecker zien of een webwinkel echt is aangesloten bij een keurmerk en dus geen misbruik maakt van het logo. Tenslotte laat de browserextensie zien of een webwinkel failliet is, want dat is lang niet altijd duidelijk in de webwinkel zelf.

In volgende versies willen we nog meer gaan controleren, denk aan KvK-inschrijving, beveiliging, betaalmethodes, et cetera. Ook zullen we gebruikers uiteindelijk de mogelijkheid bieden om direct hun mening te geven over een webwinkel en om de mening van hun Facebookvrienden te zien."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Uit ons marktonderzoek is gebleken dat meer dan 85% van de mensen die online winkelt zich regelmatig zorgen maakt over de betrouwbaarheid van webwinkels. Met de eerste versie van WebWinkelChecker, die in oktober 2012 live is gegaan, willen we hier een oplossing voor bieden. Momenteel kunnen we met onze gratis browserextensie informatie geven over 10.000 Nederlandse webwinkels. In deze eerste fase richten we ons voornamelijk op de verspreiding en willen we leren van de ervaringen van gebruikers om WebWinkelChecker verder te verbeteren."

Wie is er bij betrokken?

"WebWinkelChecker is bedacht door mijzelf, Thijs Suijten, CTO van Semantica. Daarnaast ben ik lead developer."