Gespot

Whatser: Tips van vrienden

0


Whatser
geeft haar gebruikers suggesties over tips als restaurants, musea, bars of winkels. De location based services stellen gebruikers namelijk in staat hun huidige locatie met elkaar te delen en hun smaak te laten beïnvloeden door de smaak van hun vrienden. In gesprek met Michiel Verberg over Whatser.

Wat is het?

“Whatser geeft gebruikers suggesties over plekken om naar toe te gaan, bijvoorbeeld restaurants, musea, bars of winkels. Dit op basis van hun eigen smaak en de smaak van vrienden. Zo kan een gebruiker bijvoorbeeld zoeken op ‘pizza’ en zal Whatser vervolgens op basis van je huidige locatie een aantal suggesties geven over goede Italiaanse restaurants. Bij suggesties die Whatser doet, zie je altijd wie van je vrienden de plek suggereert.”

Waarom dit initiatief?

“We hebben Whatser ontwikkeld om gebruikers nieuwe leuke plekken te laten ontdekken, waar dan ook ter wereld. De huidige location based services stellen gebruikers in staat hun huidige locatie met elkaar te delen. Whatser gebruikt de locatie van de gebruiker om leuke en relevante suggesties te doen. Daarnaast is het ook gewoon interessant om de favoriete locaties van je vrienden te zien en met elkaar te delen.”

Hoe werkt het?

“Zodra je Whatser start, kun je via Facebook en/of Twitter automatische vrienden worden met bestaande Whatser gebruikers. Daarnaast geven we een aantal suggesties over content partners die je kan volgen zoals bijvoorbeeld Spotted By Locals en Unlike. Beide zijn partners die professionele reviews geven over spots.

Je kan zelf ook meteen beginnen met het toevoegen van je favoriete locaties aan je collectie, zodat je deze altijd bij de hand hebt en kan delen met je vrienden. Op basis van de collectie van vrienden en je eigen collectie geeft Whatser persoonlijke suggesties over goede plekken in je omgeving.”

Wat zijn de facts?

“We kunnen helaas nog geen facts geven over het aantal downloads en gebruikers. Toch groeien we op dit moment vooral snel in Amerika aangezien Whatser daar de afgelopen weken positief in de techmedia is ontvangen. We leren veel van de feedback van onze gebruikers en hebben op die wijze Whatser op een aantal punten al kunnen verbeteren. Daarnaast doen we, op dit moment, regelmatig user en expert reviews om de gebruiksvriendelijkheid verder te verhogen. Het product wordt op die wijze continu doorontwikkeld en verbeterd.

We hanteren verschillende businessmodellen die vooral voor merken interessant zijn. Zo vergoten we de vindbaarheid van merken door het toevoegen van een branded tag aan de locaties waar dat bepaalde product wordt verkocht. Een gebruiker kan dan waar ook ter wereld zoeken op bijvoorbeeld het kledingmerk G-Star. Whatser geeft dan suggesties over de dichtstbijzijnde winkel waar G-Star wordt verkocht. De winkel die je wordt aangeraden door je vrienden staat dan bovenaan de lijst. Daarnaast kunnen bedrijven een eigen collectie van spots aanmaken. G-Star zou bijvoorbeeld een collectie kunnen vormen van de tofste rooftop bars in de wereld. Als gebruiker kan je dan vriend worden van G-Star en dan heb je deze plekken altijd tot je beschikking.”

Wie is betrokken?

“We hebben Whatser ontwikkeld vanuit SoGeo. SoGeo is het moederbedrijf dat een API levert waar ontwikkelaars of bedrijven zelf een eigen location en social aware applicaties op kunnen bouwen.  Ik heb samen met Pieter Saman SoGeo opgericht en ben binnen SoGeo verantwoordelijk voor product en marketing.”