Gespot

Wiekiesjij.nl: Vind de kandidaat die jou écht vertegenwoordigt

0

Stem jij ook altijd op de lijsttrekker, omdat de andere namen op het stembiljet je niet zoveel zeggen? Wiekiesjij.nl is een stemwijzer die de kandidaat zoekt die jou écht vertegenwoordigt. Godart van Gendt, een van de initiatiefnemers, vertelt.

Wat is Wiekiesjij.nl?

“Wiekiesjij.nl is een voorkeurstemhulp. De site adviseert welke kandidaat het beste bij je past. Deze stemhulp kan je gebruiken wanneer je al ongeveer weet op welke partij je wilt stemmen, maar nog niet weet op welke kandidaat. Wiekiesjij.nl laat je kennismaken met de vele gezichten achter de lijsttrekker. Je kunt daardoor stemmen op een politicus die jou écht vertegenwoordigd. Een jonge ondernemer of juist iemand met ervaring in de zorg? Je vindt al deze informatie op de site.”

 

Waarom dit initiatief?

“Voorkeurstemmen geven een rechtstreeks mandaat aan een politicus. Slechts weinig Kamerleden behalen de ongeveer 16.000 voorkeurstemmen die nodig zijn om ‘op eigen kracht’ in de Tweede Kamer te komen, aangezien meer dan 80% van de kiezers op de lijsttrekker of de eerste vrouw stemt. Met Wiekiesjij.nl proberen we meer aandacht voor de rest van de lijst te creëren.”

Hoe werkt Wiekiesjij.nl?

“Er zijn twee manieren om je ideale kandidaat te vinden. Ten eerste is er de Voorkeurstemhulp: aan de kiezer worden 15 vragen voorgelegd, waarna een ‘top-5’ van kandidaten met de beste match wordt gegeven binnen één of twee vooraf geselecteerde politieke partijen. Maar let op: het is geen vervanging van bestaande stemwijzers, we beginnen juist
waar zij eindigen. Daarnaast is er de Kandidatenbrowser: hier kun je handmatig filteren, bijvoorbeeld op criteria zoals: partij, geslacht, leeftijd, opleiding of ervaring in de politiek. Je vindt er ook meer ludieke filters zoals ‘roken’ en ‘vegetariër’.”

 

Wat zijn de facts?

“Sinds 2006 worden er meer dan 500,000 adviezen aan bezoekers gegeven. Ruim 250 kandidaten hebben op dit moment een volledig profiel ingevuld. Dit aantal zal de komende dagen nog verder stijgen.”

Wie is er betrokken bij Wiekiesjij.nl?

Wiekiesjij.nl is een initiatief van Open State Foundation (voorheen: Het Nieuwe Stemmen). Deze stichting bestaat uit een enthousiaste groep mensen onder de dertig jaar die lid zijn van verschillende politieke partijen.”