Gespot

YEL: beoordeel live TV-programma’s

0

YEL is een moderne applausmeter, waarmee je real-time je beoordeling, commentaar of gevoelens over een TV-programma of evenement kunt delen. Vincent van Witteloostuyn, oprichter en bedenker van YEL, vertelt.

Wat is YEL?

“YEL staat voor Your Emotion Live. Met YEL kun je elk event waar je bent, of naar kijkt (televisie), live – en meerdere keren per seconde, beoordelen. Dat is dus veel interactiever en actueler dan bij bijvoorbeeld YouTube, waar je een like/dislike geeft na 3 minuten. Dat zegt namelijk niets over je waardering van de rest van het filmpje. Vergelijk maar eens je (heftige) emoties tijdens een voetbalwedstrijd (Boeeh!! ROOD! Buitenspel!! GOAL! Wissel!). En tijdens Voice of Holland of Boer zoekt vrouw wisselen je emoties toch ook van fragment tot fragment. Met YEL kun je via je smartphone live doorgeven aan de programmamakers en aan je vrienden wat je vindt. Je kunt commentaar toevoegen en je reactie direct naar Twitter verzenden. Noem het een moderne applausmeter.”

Waarom dit intitiatief?

“De kijkcijfers in Nederland worden pas naderhand gepubliceerd en niet iedereen in Nederland kan en mag meedoen. Met YEL kan iedereen met internet en een smartphone of laptop wel meedoen. Bovendien wil ik met YEL transparanter maken wie er kijken, wat men vindt van het programma en ‘voor wie men is’, zodat er bij grote TV-shows (bijvoorbeeld The Voice, X-Factor en Het leukste idee van Nederland) direct live zichtbaar is wie er gaat winnen. Deze week zijn alle programma’s van TV Lab op Nederland 3 ook te Yellen. Welk programma gaat er winnen? Bepaalt het publiek dit echt? Als er deze week 5.000 personen mee Yellen en hun emoties live doorgeven, dan kan ik zondag de winnaar al voorspellen.

Met voldoende deelnemers zal ook duidelijker worden dat een succesvol TV-programma als ‘Tour du Jour’, wat tijdens de Tour de France dagelijks op RTL 7 tegenover Studio Sport Zomer van Mart Smeets werd uitgezonden, anders zal worden gerapporteerd. Wilfred Genee (de presentator) zegt: ‘Om mij heen keek bijna iedereen naar Tour Du Jour en bijna niemand naar ‘Koning’ Mart.’ Maar uit de maandrapporten van SKO komt dit niet voldoende tot uitdrukking.”

Hoe werkt YEL?

“Het is een WebApp en werkt dus rechtstreeks in je browser.  Je hebt geen download nodig. Ga naar de website www.yeltv.com – kies een TV-programma en je doet direct mee. Is het nu leuk? Druk op de duim omhoog. Is het later wat minder boeiend? Duim omlaag! Meedoen kan ook anoniem, dus je hoeft niet nog meer wachtwoorden onthouden. Dit hebben we gedaan om zo de drempel om mee te doen zoveel mogelijk te verlagen.”

https://www.youtube.com/watch?v=Hs_MhdA_wjA

Wat zijn de facts?

“Het is een open systeem, (TV-)programma’s kun je nu nog zelf toevoegen, dus ook je eigen optreden op school of het bedrijfscongres/evenement volgende week in de RAI. Er zijn nu 5.800 (TV-)shows in de database, 217 landen en 243 verschillende kanalen. Met de resultaten van TVLab deze dagen hoop ik dat er aan het eind van de week meer dan 100.000 Yels gedaan zijn. Dat zijn er nu ruim 19.000.

YEL wordt trouwens ook op de Universiteit van Western Carolina (WCU) gebruikt door professor Paul Di Gangi, die in zijn college zaal de leerlingen traint in het geven van presentaties. De klasgenoten Yellen dus hun medestudent. Dat scheelt de docent een berg papierwerk, want vroeger moest iedereen met de hand aantekeningen maken.”

Wie is er betrokken bij YEL?

“We zijn een team, bestaande uit mijzelf, oprichter Vincent van Witteloostuyn (afkomstig uit web development & marktonderzoek) en adviseurs Marijn Harinck (United Games) en Camiel Kraan (United Games); oprichters van meerdere succesvolle startups, waaronder de Volvo Ocean Race en Squla (Cito).”