Gespot

Zideo: Delen en verdienen

0

Je video’s delen en verdienen aan de advertentie-inkomsten. Een gesprek met John Nota over Zideo.

Wat doet de site?

“De community van Zideo deelt haar video’s bij Zideo en deelt hierbij mee in de reclame-inkomsten. Zideo onderscheidt zich doordat het delen van video content en advertentie-inkomsten centraal staat;  if you share, we share.  Daarnaast kunnen inkomsten eventueel gedoneerd worden aan goede doelen.”

Waarom deze site?

“Toen in 2006 het fenomeen online video nog in de kinderschoenen stond, hadden wij het over ondernemen op het internet zodat we onze kennis gezamenlijk konden inzetten. Dat werd Zideo.”

Hoe werkt de site?

“Omdat de video eigenaar / uploaders  het succes van de site bepalen, worden ze door Zideo omarmt en verheven tot partners.  Op Zideo kunnen bezoekers video kijken, uploaden en delen. Gebruikers kunnen vrienden worden, kanalen aanmaken, abonneren op kanalen, berichten sturen, video raten en opmerkingen plaatsen.”

Wat zijn de facts?

” De community bestaat uit meer dan 20.000 leden en we hebben meer dan 1.000.000 unieke bezoekers per maand. Meer dan  2 miljoen video views per maand en elke dag worden er honderden video’s geüpload op Zideo.

Zideo’s business model is hoofdzakelijk gericht op het exploiteren van video content middels video advertising met daarbij revenu sharing met content owners. Het overkoepelende bedrijf Zideo Media richt zich op het realiseren van MarCom doelstellingen via online video. Zideo media levert het gehele traject van concept, strategie tot productie.”

Wie maakt de site?

Zideo wordt gemaakt door Bert Klandermans (development), Leon Wittenberg (directie) en mijzelf (marketing & Sales). Bert is sinds zijn eerste personal computer in 1986 al gefascineerd door computers. Na de middelbare school heeft hij een opleiding Technische informatica gevolgd, waar hij zich 1995 al specialiseerde in op het gebied van Internet. Daarnaast heeft Bert een Bachelor Communicatie Management aan de Hogeschool van Utrecht.

Leon werkte in het verleden bij o.a. dagblad De Telegraaf, Woonkrant.nl, RealMedia en LaComunidad. Afgelopen jaar was hij betrokken bij de oprichting van SocialMedia8, het wereldwijde social media marketing bureau van GroupM/WPP. Momenteel is hij als (inter)nationaal strateeg en founding partner actief bij Soho – Social Media Consultancy Ltd en in de rol van managing director verbonden aan Zideo.

Ikzelf heb me ontwikkeld op het gebied van sales en marketing. Dit heeft zich geuit in de opleiding Small Business en Commerciële Economie (Sport en Entertainment marketing) waarna ik 3 jaar werkzaam ben geweest als product manager bij filmdistributeurs. Daar heb ik me gespecialiseerd in online marketing met een nadruk op online video.”