Gespot

Zwangerschapsmeter: Volg samen de voortgang van je zwangerschap

0

Het online platform Zwangerschapsmeter biedt een leuke manier om de voortgang van je zwangerschap te volgen en te delen op bevoordeeld Facebook. Jeroen Knaap, initiatiefnemer en ontwikkelaar van de Zwangerschapsmeter, vertelt.

Wat is het?

“De Zwangerschapsmeter is een platform waar je als zwangere vrouw een persoonlijke meter kunt aanmaken. Deze kun je vervolgens personaliseren door kleuren en fonts aan te passen, foto’s te uploaden en een dagboek bij te houden. Je vindt er ook informatie over de zwangerschap.”

Waarom dit initiatief?

“Tijdens de zwangerschap van mijn vrouw wilde ik graag een website maken waarop alles te vinden was van deze periode. De voortgang, echo’s, foto’s en andere relevante informatie. De website was een puur statische site waar ik zelf informatie op plaatste. In januari 2013 ben ik begonnen met het ombouwen van de site naar een publiek platform, waarbij je na het aanmaken van een account, zelf een pagina kan maken. Dit onder de naam Zwangerschapsmeter.

Al snel kwamen er reacties vanuit de kraamwereld. Dit leidde tot een samenwerking met Samenkramen, die informatie verstrekt over de zwangerschap. Ook zijn we gaan samenwerken met Pep Consultancy. Medio 2013 is de website internationaal gegaan en de meter bestaat inmiddels in vier talen. De manier waarop de Zwangerschapsmeter oogt en werkt zie je nergens anders. Alles onder op één plek over jouw zwangerschapsperiode. Ook iets om later naar terug te kijken.”

Hoe werkt het?

“Na het aanmaken van een account via een e-mailadres of Facebook werkt de Zwangerschapsmeter direct. Hierna kun je een dagboek bijhouden, gevoelens vergelijken met anderen, foto’s uploaden en informatie lezen over de foetus in die week. Ook is het mogelijk om kleuren en lettertypen te wijzigen.

Na 25 weken is het mogelijk om de geboorte aan te kondigen en verandert je pagina in een geboortebericht, met onder andere de naam en leeftijd van het kind. Gebeurt dit niet, dan loopt de meter automatisch af tot 42 weken. Hierna verandert de pagina automatisch in een standaard geboortebericht, totdat het wordt gewijzigd door de gebruiker.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Het gebruik van het platform is gratis. Inkomsten komen uit advertenties. Wellicht dat dit in de toekomst verandert. Na één jaar heeft Zwangerschapsmeter wereldwijd ruim 7100 gebruikers. De website is er in vier talen: Nederlands, Duits, Spaans en Engels. De site is responsive en werkt dus op desktop, tablet en mobiel.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik heb heel veel inspiratie en ideeën van mijn vrouw gekregen. Zij is natuurlijk de doelgroep (geweest). René Lauritsen van Samenkramen heeft de informatie geleverd over de zwangerschap per week. Mady van Bijsterveld van PEP Consultancy heeft ons voorzien van tips en informatie.”