Communiceren na een ramp

0

Als je mobiele telefoon het niet meer doet, internet uitvalt en de vaste lijnen dood zijn dan wordt het penibel. En als je midden in een rampgebied zit dan is het helemaal erg, want communicatie is dan van levensbelang. Orkaan Katrina heeft niet alleen hard toegeslagen op de grond, ook onder de grond en in de lucht heeft er zich een ramp voltrokken.

[[image:hurricane.jpg::left:1]]Toen de brug over het meer Pontchartrain instortte, rukte het ook meteen de glasvezelkabel kapot die voor de telefonie en internet zorgde in een groot gebied. BellSouth meldt dat er 750.000 telefoonlijnen zijn uitgevallen. Miljoenen mobiele telefoons, van Alabama tot Missisipi doen het niet meer, ook al zie je nog wel vijf streepjes op je display. De meeste mobiele lijnen maken immers ook gebruik van de kabel onder de brug van Pontchartrain. Het Amerikaanse Homeland Security meldt dat er weinig meer over is van de communicatie-infrastructuur :

“The telecommunications infrastructure in New Orleans, Biloxi, and Gulfport is considerd a total write off”.

[[image:cows.jpg::left:1]]

Verizon rukte in het rampgebied uit uit met Cell Sites on Wheels, zogenaamde Cows. Ze pluggen in op de nog bestaande mobiele netwerken en gebruiken technologie zoals we die kennen van onze magnetrons om van de ene COW naar de andere berichten te sturen. In rap tempo zijn er 10.000 satelliettelefoons het gebied binnen gebracht en Cisco kwam met zijn mobiele communicatie kit speciaal voor rampen. Daarmee kun je in een paar minuten vanuit een rampgebied via internet draadloos gegevens versturen en bellen.

Over de rol van de media was burgemeester van New Orleans, Ray Nagin, totaal niet te spreken:

“They don’t have a clue what’s going on down here. They flew down here one time two days after the doggone event was over with TV cameras – Go mn – excuse my French everybody in America, but I am pissed”.

Interessanter dan wat de traditionele media doen is het om te kijken naar een aantal burgerinitiatieven. De internetencyclopedie wiki, gemaakt door en voor burgers, is ongetwijfeld het meest indrukwekkende dossier dat van deze ramp beschikbaar is. Een ander interessant burgerinitiatief is bijvoorbeeld HurricaneMeetup.com. Daar kunnen ‘Hurricane Relief supporters’ elkaar vinden. En natuurlijk wordt er intensief gerapporteerd over de ramp via blogs. [[image:edwards.jpg::left:1]]Cyberjournalisten hebben de blogs verzameld via Cyberjournalist.net. Je treft er hartverscheurende en ook mooie verhalen aan. Op de blog Deadly Katrina bijvoorbeeld staat te lezen hoe het huis van Patricia Edwards nu uit z’n voegen barst omdat ze 39 familieleden heeft opgenomen. De wasmachine draait voltcontinu meldt de site.
[Foto: In huize Patricia Edwards, CNN.com]


Wie wil weten hoe het staat met een bepaald huis in het gebied kan kijken op Scipionus.com. Gewone burgers kunnen daar met behulp van Google Maps inzoomen op hun huis, deze lokatie markeren en gegevens toevoegen (zie ook Ramp Katrina levert Wiki innovatie op).

[[image:wikikatrina.jpg::center:1]]

De meest actuele en scherpe foto’s uit het getroffen gebied zijn te vinden op National Oceanic and Atmospheric Administration’s Katrina site.

De informatie die hulpinstanties bieden zijn verspreid over het internet te vinden. Zelfs over doden en vermisten circuleren verschillende lijstjes. De open source community  Joomla! – van de makers van het bekende open source content management systeem Mambo –  heeft daar wat aan gedaan. In het persbericht van 9 september melden ze dat er nu een ‘one stop shop’ voor disasters is, Disastersearch.org. Na een oproep van pastoor Jay Dearman vijf dagen ervoor, zijn de developers aan de slag gegaan. Peter Koch uit Zwitserland nam de leiding over het project. De eerste actie was om alle losse lijsten van vermisten van verschillende sites te bundelen. Via de site kun je op zoek gaan naar huisdieren of je als vrijwilliger aanmelden of er een bestellen.
[[image:church.jpg::center:1]]
Je moet er natuurlijk niet aan denken dat een ramp van dergelijke omvang ooit Nederland zal treffen. Maar wat je ik me wel afvraag is of de mensen die rampenplannen schrijven weet hebben van de tal van burgerinitiatieven die ongecoördineerd ontstaan en waarvan er veel zijn gericht op het coördineren van informatie.