4 – E-mailmarketing Conferentie: Dialogue Data

0

[[image:logoemm.jpg::right:1]]In de eerste ronde van de parallelsessies spreekt onder meer Johan van Mil, de CEO van Dialogue Company en directeur van Mailmedia. Hij geeft in zijn presentatie concrete tips waarmee je de respons op e-mail marketing kunt verhogen.

De marketeer besteed 32% van zijn budget aan direct mail, maar inmiddels ook 20% aan e-mailmarketing. Ook search engine marketing groeit flink. Deze twee groeiers gaan met name ten koste van direct mail en telemarketing. Opvallen is dat fast movers inmiddels 15 % van hun budget aan e-mailmarketing besteden, terwijl ze daar voorheen niet aan deden.

[[image:f1.jpg::center:1]]

Vervolgens gaat de spreker in op de (e-mail) marketing-circle.

[[image:f2.jpg::center:1]]

Vroeger was marketing een slagveld met veel gewonden, tegenwoordig is het schieten met scherp en proberen vooral die ene persoon te raken. Een vergelijkbare ontwikkeling heeft e-mailmarketing doorgemaakt. Vroeger versturen als bulk, later gepersonaliseerd (persoonlijke aanhef) via segmenteren (profielkenmerken) naar event driven en in dialoog. Oftewel van one to many naar one to one.

De Belastingdienst-case wordt gepresenteerd, een case met indrukwekkende cijfers. Men zocht daar naar personeel en zette daarvoor e-mailmarketing in. Er werd heel gericht gemaild naar mensen die een profiel bij Stepstone hadden achtergelaten en die in dit soort functies geïnteresseerd zouden kunnen zijn. 63% van de gemailde mensen opende de e-mail. 42% klikte door en 23% liet een cv achter.  

[[image:publiek_copy2.jpg::center:1]]

Vervolgens – in krijgstermen – de vraag wat er nodig is voor het juiste effect. Gaat u voor bommen en granaten of schiet u met scherp. UIt de Seesun case waren mensen zonder geboekte vakantie en die op zoek waren naar een last minute de doelgroep. 31% klikte op de aanbieding, 45% schreef zich in voor de nieuwsbrief en 42% meldde iemand anders aan. De ROI: 37,5 keer terugverdiend.

[[image:f3.jpg::center:1]]

In een stukje interactie met de zaal wordt er vervolgens gezocht naar wat de momenten zijn waarop e-mail wordt verzonden. Het antwoord op deze vraag staat in onderstaande grafiek.

[[image:f4.jpg::center:1]]

Vervolgens komt de vraag aan de orde hoe het komt dat je succesvol bent geweest. Het voorbeeld RVS wordt belicht, waarbij men op zoek was naar hot hypotheekafspraken met adviseurs. 58% opende de e-mail en met 5% is daadwerkelijk een afspraak gemaakt. Wat hier niet goed ging was dat de landingspage een heel andere uitstraling had dan wat je in de e-mail zag. Een ander pijnpunt was dat er een livechat mogelijk was, maar dat kon maar tot 21.00 uur 's-avonds, terwijl veel consumenten 's-avonds hun e-mail openden.

De debrief van het verhaal is als volgt:

  • richt u op uw strategische doelwitten 
  • geef uw strategie niet bloot en verras
  • sta stil bij het ideale moment
  • verklaar uw succes of falen achteraf
  • pas indien vereist uw strategie aan