Nokia van telefoonproducent naar mobiele dienstverlener

0

kameleon.jpgNokia, van oorsprong ooit actief in de hout en rubberindustrie, weet zich voortdurend als een kameleon aan te passen aan de kansen en nieuwe mogelijkheden in de markt. Dit keer betreft het Enpocket, een bedrijf dat reeds 6 jaar bestaat en de infrastructuur en diensten levert voor mobiel adverteren via sms, mms en video’s. Een interessante stap als je dit plaats naast de vorig jaar gelanceerde advertentie marktplaats Nokia Ad Service.

Het lijkt er dus sterk op dat Nokia met Nokia Ad Service en Enpocket op het mobiele vlak haar positie aan het innemen is en wil voorkomen dat zowel Microsoft (na de recente overname van Aquantive) als Google (na de overname van DoubleClick) hun inmiddels dominante positie op de markt van online advertentie netwerken, uitbreiden naar mobiel.

Naast al dit advertentiegeweld, is Nokia ook al geruime tijd bezig om rond muziek (en video’s) een gehele infrastructuur neer te zetten. De overname van Loudeye (ooit opgericht door musicus Peter Gabriel) in 2006 leverde direct een complete streaming infrastructuur op waarmee Nokia in staat werd gesteld om zowel muziek en video’s te streamen als ook direct te verkopen. Inmiddels is dit platform onderdeel geworden van de recent gelanceerde Nokia Music Store die bij lancering eind dit jaar direct 3,5 miljoen songs aanbiedt.

musicstore.jpg

Naast het platform en de muziekwinkel, werd vorig jaar tevens nog Music Recommenders gelanceerd. Het idee hierachter is dat veertig toonaangevende platenwinkels uit alle windstreken c.q. continenten persoonlijke muziektips geven. Op die manier worden liefhebbers geïnformeerd door de beste specialisten in hun vakgebied. Peetvader van de website is David Bowie. Music Recommenders bedient alle muziekstijlen, dus naast rock, dance en hiphop ook wereldmuziek, jazz, Aziatische pop en klassiek. Omdat de deelnemende platenwinkels niet alleen in West-Europa of Noord-Amerika staan, is de blik en derhalve ook het getipte aanbod breder dan gebruikelijk.

musicrecommenders.jpg

De Nokia Music Store maakt overigens weer deel uit van Ovi, waarmee Nokia haar claim van ‘Connecting People’ dus echt waar gaat maken en dus een sociale netwerk omgeving biedt via mobiel, internet en pc en waar bezoekers dus allerlei vormen van content kunnen creëren, publiceren en uitwisselen.

ovi.jpg

Tel hierbij op dat Nokia ook nog over haar eigen, op Symbian, gebaseerd operating system beschikt en een soort van ‘gesloten’ keten begint zichtbaar te worden:

  • hardware devices
  • operating system
  • infrastructuur
  • services
  • content

In California is nog zo’n bedrijf dat een vergelijkbaar model hanteert, genaamd Apple. En laten we Google ook niet vergeten, want die hanteert als operating system het web en er gaan nog steeds geruchten dat Google met een eigen Google Phone komt of dat het een deal heeft met 1 of meerdere telefoon fabrikanten. En uiteraard mag Microsoft ook niet onvermeld blijven. Met de hardware wil het nog niet vlotten, de rest hebben ze op de plank liggen en ze beschikken natuurlijk over een enorm kapitaal.

Rest de vraag, wat gaat Sony Ericsson doen? Hoewel Sony Ericsson een duidelijke positionering doorvoert in haar modellen, zoals camera phones en walkman phones, is het nog onduidelijk of Sony Ericsson qua dienstverlening eenzelfde strategie gaat volgen als Nokia. Tot nu toe is het gebleven bij de vorig jaar op een ‘softe’ wijze gelanceerde M-Buzz, een nieuw digitaal platform voor nieuwe en opkomende artiesten. Uiteraard zal ik hier op een later moment nog op terugkomen.