Gespot

Het MKB en personal branding, lifehacken & buzzing:

0

Is het MKB in Nederland klaar voor online personal branding, lifehacken en buzzing? Misschien nog niet alle ondernemers, maar degenen die gisteren in MediaPlaza deelnamen aan het seminar MKB 2.0 weten in ieder geval beter wat de mogelijkheden zijn en waar ze zouden kunnen beginnen. Claim je passie! Ken je doelgroep! Bezint eer ge begint! Dit is slechts een greep uit de vele tips die voorbij kwamen in de workshops. Lees hier alle tips en adviezen.

Van het seminar MKB 2.0 dat gisteren in Media Plaza plaatsvond, staat al een verslag op Frankwatching over Web 2.0 en de kansen voor het MKB. Maar er was nog zoveel meer! In dit artikel de tips en adviezen van verschillende experts aan het MKB. Van keynote-spreker en workshopleider Martijn Planken, die ook sprak en inspireerde op MKB 2.0 volgt binnenkort een apart verslag op Frankwatching over de generatie C.

Personal branding als bedrijfsstrategie
Bas van de Haterd van Van de Haterd Consultancy (“Ik ben een professioneel bemoeial”) gaf een workshop over Personal branding als bedrijfsstrategie. Begin volgend jaar verschijnt zijn boek (hij is co-auteur) Personalbrand.nl. Volgens hem is iedereen een personal brand. Waarom zou je gaan personal branden in plaats van corporate branden, zo vraagt Van den Haterd zich hardop af. “Omdat het voor een MKB-ondernemer gemakkelijker is!”, zo geeft hijzelf het antwoord.

Personal branding doe je ook in een niche. Het gaat er niet om dat iedereen Joel Spolsky kent (om eens een voorbeeld te geven), maar dat overal ter wereld bepaalde mensen hem kennen. Dat hij bij deze groep gezaghebbend is. Tegenwoordig is je imago vooral wat op blogs en in Hyves over je gezegd wordt. We delen alles met elkaar, video, foto’s etc. Maar ook kennis en ervaringen, vrienden en relaties. Het gevolg is dat je een digitale schaduw hebt, zorg dat die schaduw ‘positief’ is.

Personal branding roadmap
Het gaat om perceptiemanagement. De uitdaging is om je digitale aanwezigheid zo te sturen dat de perceptie van jou bij je doelgroep positief is. Van den Haterd reikt daarvoor een stappenplan aan:

  1. Kies je niche: Voor Bas was dat recruitment in sociale netwerken.
  2. Claim je passie: roep jezelf niet uit als expert, maar laat zien dat je begaan bent.
  3. Zorg voor expertise.
  4. Draag je expertise uit: schrijf erover, draag het uit.
  5. Roep jezelf uit tot guru.

Maar bezint eer ge begint, als je twijfelt, begin er dan vooral niet aan. Van de Haterd adviseert MKB-ers om op blogs aanwezig te zijn. Reageren, zelf schrijven. Welicht op een eigen blog, maar kies vooral ook een platform waar je gezien wordt. Bij een grote onderneming betekent dit dat je mensen de vrijheid en tijd geeft om aan hun personal brand te bouwen.


Presentatie Bas van de Haterd

Show me the money
De workshop van Hessel van Oorschot (Tribe of Noise) stelt Web 2.0 in de keten centraal. Bekijk op welke wijze je de keten nu inzet en op welke wijze je met Web 2.0 het jezelf, je bedrijf, gemakkelijker kan maken en je met minder inzet/geld juist meer geld kan maken.

Web 2.0 zou je bij het MKB kunnen gebruiken voor productontwikkeling, sales, de marketing, de ketenpartners en het werven van personeel. Het is een feit dat je geld kan verdienen via het internet. Klanten vragen om gemak en one-stop-shop vanuit de luie stoel. Goedkoop zijn is hierbij niet altijd het belangrijkste.

Vergeet ook nooit dat de markt grillig is. Er is meer flexibiliteit dan je denkt. Als voorbeeld haalt Van Oorschot hierbij de iPhone aan, die bij lange na nog niet uitontwikkeld is. Toch hebben ruim 400.000 mensen een iPhone. En bij dit alles is het altijd belangrijk dat je goed omgaat met je kennis en resources. Leer van je fouten en blijf kijken hoe je je kosten kunt reduceren.

De mogelijkheden van Web 2.0
Wat zijn de wensen voor zelfstandig ondernemen als je kijkt naar web 2.0-mogelijkheden?

  • One stop shop: Als je bij een partij aanklopt voor het bouwen van een one stop shop moet je kijken wat het bedrijf vandaag voor je kan betekenen, maar zeker ook wat de visie is voor de toekomst.
  • Flexibel: Je wilt zo veel mogelijk flexibel zijn. Het gebruiken van oDesk is hierbij heel handig. Zo kun je je werk goed inplannen. Je kunt hier goed personeel huren, de voortgang controleren en daarna ook nog betalen.
  • Slim zijn (samen ontwikkelen): Ontdek hoe je je opdrachtgevers tevreden kunt stellen. Visualiseren met Web 2.0 technieken kan hierbij een hulpmiddel zijn.
  • Slim zijn (samen vermarkten en behouden): Maak gebruik van mensen die je kunnen helpen. Gebruik de mensen die er verstand van hebben. Dan kun je sneller kennis opdoen.

Als laatste bespreekt Van Oorschot Web 2.0 als businessmodel. Er zijn vele soorten mogelijkheden om geld te verdienen zoals ook het schema hierboven laat zien. Je kunt op de juiste wijze met alle mogelijkheden nog steeds behoorlijk wat geld verdienen. Maar probeer wel altijd te kijken op welke wijze je met je keuze zoveel mogelijk kunt aansluiten bij de doelgroep. Zo kunnen advertenties bijvoorbeeld nog steeds goed geld opbrengen mits je het kunt targetten


De presentatie van Hessel van Oorschot

In de tweede ronde workshops kwamen weer drie onderwerpen aan bod.

Terminologie van Web 2.0
De workshop van Ayman van Bregt gaat in op de vele ‘termen’ die bij Web 2.0 gebruikt worden. Het is eigenlijk een soort pallet van mogelijkheden waar je als MKB-er zelf uit kunt halen wat relevant voor je klanten kan zijn. Om kort samen te vatten, waar het bij Web 2.0 om gaat heeft Ayman van Bregt zijn persoonlijke definitie van Web 2.0: Het draait om sociale structuren, een open dialoog, makkelijk met elkaar delen en samen creëren.

De belangrijkste termen waar Van Bregt vandaag wat dieper op in wil gaan zijn: mash-ups, mobiel/instant messaging, social media en widgets. Aan de hand van voorbeelden is het duidelijk dat er heel wat mogelijk is om contact met elkaar te hebben en elkaar te volgen. Natuurlijk moet je je altijd bij alles afvragen of het wel zin heeft en of het je meer of meer tevreden klanten oplevert.

Een paar voorbeelden die hij geeft:

  • Mash-up: flickrvision, waar ter wereld wordt er een foto geüpload.
  • Mobile/instant messaging: Inzetten van semacode. Waarbij je zelf bepaald welke informatie de consument te zien krijgt als hij de code scant.
  • Social media: Respectance, waarbij je een gedenkplek voor een overledene kunt openen.
  • Widget: Postbankwidget bij MSN waardoor je altijd kunt zien wat je saldo is.

Er wordt kort stil gestaan bij Twitter. Vanuit de zaal is er redelijk wat verbazing over het gebruik van Twitter. Waarom zou je het privé gebruiken? Ayman van Bregt geeft aan dat het voor hem, buiten zakelijk handig, ook fijn voelt om zich gedurende de dag in gezelschap te vinden van verschillende soorten communities.

Een vraag uit de zaal is wat je als MKB-bedrijf nu met al deze sites kunt/moet? Van Bregt zegt dat er op deze sites groepen mensen zitten die heel bewust iets van zichzelf laten zien. En je kunt als bedrijf dus heel gericht zoeken naar mensen die jouw klant kunnen worden.

De belangrijkste boodschap van deze sessie is: maak keuzes! Verdiep je kennis via online maar ook via boeken en kies welke versnellers/tools bij je keuzes passen.


De presentatie van Ayman van Bregt

Succesfactoren voor internet start ups
Bas Bongers van Syntens en Rob van Straten van Stranet gaven in hun workshop inzicht in de succesfactoren van internet start-ups.  De 6 kenmerken van succes die Bas Bongers noemt, zijn gebaseerd op zijn ervaring bij Syntens en de vragen die er binnenkomen van startende internetbedrijven. Deze kenmerken zijn:

  1. Ken je doelgroep of sterker nog: ben je doelgroep.
  2. Ga zo snel mogelijk live (zo kun je zo snel mogelijk toetsen en reacties van je bezoekers verzamelen en verwerken).
  3. Denk na over een verdienmodel.
  4. Probeer zo lang mogelijk op eigen kracht te groeien.
  5. Ga je met een investeerder in zee? Reken op minimaal 3 maanden.
  6. Zorg voor plezier en passie.

Rob van Straten (“zo ziet een investeerder eruit”) laat enkele succesvolle internet start-ups zien. De eerste is Activeweb. De software voor het uitwisselen van informatie en om te communiceren is geïmplementeerd bij de beleggersbank Alex als VirtualFloor (de beursvloer). Een ander success is Realvine; consultancy, software ontwikkeling, hosting en support gericht op e-Commerce. Een derde voorbeeld dat Van Straten noemt is de wijncommunity Vinoo.

De succesfactoren van search advertising
Voor het MKB liggen er veel kansen als het gaat om zoekmachine marketing, zo opent Sander Prinsen van Storm Search zijn presentatie. Google bestaat al weer 10 jaar, indrukwekkend wat er in die 10 jaar gebeurd is en hoe de wereld voor ondernemers in die periode veranderd is. Google heeft in Nederland een marktaandeel van 94% en wordt gebruikt in alle fasen van het aankoopproces: oriëntatie (60%), vergelijking (47%), overweging (37,2%) en aankoop (40,2%).

De zoekmachine draait het marketingproces om. Je hebt een klant en die gaat op zoek naar het product of het bedrijf. Klanten die online acteren zijn veel verder in het aankoopproces. Zoekmachines hebben zoals bekend twee onderdelen: organic search en search advertising. Google Adwords wordt ingezet voor dit laatste deel, dus om te adverteren op het resultatenscherm van Google, maar ook voor adverteren op partnersites (bijv. De Telefoongids en GeenStijl). In essentie gaat het hier om een veilingsystem: degene die het meest betaald staat bovenaan.  Je kunt tegenwoordig ook banners op het netwerk aansluiten en je hebt als adverteerder invloed op de sites waar je advertentie terecht komt. Net zoals de exploitant van een site kan beslissen welke advertenties er wel of niet getoond worden.

De tien succesfactoren voor search advertising
Sander Prinsen geeft vervolgens een rijtje factoren die volgens hem het succes bepalen bij search advertising:

  • Bezint eer gij begint: bepaal onder meer de doelstelling, KPI’s en kritieke waarden
  • Het is meer dan een veiling: de volgorde van de advertentiepositie wordt niet alleen bepaald door de hoogst biedende, er wordt ook gekeken naar het criterium kwaliteit. Hiervoor gebruikt met een combinatie van de variabelen CTR (Click Through Rate) en de relevantie van de achterliggende pagina (Bounce Rate landingpage).
  • Wees relevant: Kijk naar het doel van de bezoeker, laat bijvoorbeeld het zoekwoord terugkomen in de advertentietekst. Iemand die op zwembroek zoekt gaat echt geen bikini kopen. Internet biedt wereldwijd kansen, maar de vraag is of je ook wereldwijd klanten wilt. Je heb een aantal mogelijkheden om de doelgroep te verkleinen: regio targetting, zokewoord + plaatsnaam (bijv. ‘loodgieter Utrecht’) en plaatsnaam in advertentie.

  • Ken je doelgroep: Maak gebruik van personas, schrijf de advertenties met ‘hen’ in het achterhoofd, zorg dat mensen buiten de doelgroep niet klikken en scheid het kaf van het koren door bijvoorbeeld de prijs te noemen.
  • Test de advertentieuitingen: Een advertentiegroep kan 50 advertentievarianten draaien. Begin met een fors aantal verschillende advertenties, ga vervolgens verfijnen en optimaliseren.
  • Let op je eigen bedrijfsnaam: Zorg dat jezelf bovenaan staat op eigen handelsmerken. Je kunt anderen uitsluiten door een fax naar Google Ierland te sturen. Adverteren is relatief goedkoop. Claim je handelsmerken nu het nog kan.
  • Let op het inhoudsnetwerk: Maak aparte advertenties aan voor het content netwerk. Het inhoudsnetwerk = push, het zoeknetwerk = pull. Maak ook gebruik van nieuwe targetmogelijkheden als hogere CPC voor succesvolle websites en Google Site Targetting.
  • Wees een goede gastheer/-vrouw: Zorg voor een goede landingpage. Normaal heb je 0,5 % conversie op een pagina, met dit soort pagina’s kun je dat naar 2 tot 7 % trekken.
  • Maak gebruik van Hulpprogramma’s: Google Adwords Editor, Google Website Optiimizer en Keyword Grouping Tool. Kijk regelmatig ook onder ‘Nieuwe functies’.
  • Er is meer dan Google: Zoekmachine marketing is een deel van de mix. Laat Search inspelen op andere marketingacties en de CPC prijzen stijgen.

Prinsen sluit af met een aantal ontwikkelingen waaruit af te leiden is dat Google in rap tempo haar focus uitbreidt tot vrijwel alle – zowel nieuwe als traditionele – kanalen:

Sander Prinsens advies: begin nou eens met testen met Google Adwords, hou daarbij ook dit grotere plaatje in gedachten. Ben voorbereid op de toekomst, die is dichterbij dan je denkt.

Life Hacking
Aan het einde van de dag voegde ook Frank Meeuwsen waardevolle informatie en tips aan de dag toe. Hij lichtte het begrip Life Hacking toe, waarop ook zijn website www.lifehacking.nl op gericht is. De vraag waar het om draait is: hoe kan je meer doen in minder tijd?

Meeuwsen geeft tips om efficiënter te lezen door middel van RSS feeds en om efficiënter te organiseren. De meeste todo-lijstjes zijn geen echte todo-lijstjes; het zijn lijstjes met hele projecten. ‘Nieuwsbrief november’ is bijvoorbeeld geen taak, maar een project. Dus omschrijf het concreter, bijvoorbeeld: ‘persoon X bellen om een afspraak te maken om de onderwerpen voor de nieuwsbrief te bespreken.’

Evernote kan je ook helpen om informatie op te slaan op elk device in elke omgeving met een uitgebreide zoekfunctie. Een zoektip van Meeuwsen is bijvoorbeeld het gebruiken van ‘add to search bar’ in Firefox, wat het eenvoudig maakt om in met het zoekveld bovenin het scherm niet alleen te zoeken binnen Google, maar ook binnen elke website die je aangeeft.

Om het schrijven makkelijker en sneller te maken, geeft Meeuwsen ook een tip: Fingertype, waarmee lange stukken tekst eenvoudig met afkortingen kunnen worden geschreven. Als hulp bij samenwerken is Twitter of Yammer een idee. Yammer is een Twitterkloon binnen een bepaalde groep (iedereen met hetzelfde werk emailadres kan met elkaar communiceren).


De presentatie van Frank Meeuwsen

Boektips van Frank Meeuwsen: Getting things done van David Allen, elke dag je hoofd en inbox leeg van Taco Oosterkamp en natuurlijk het boek van Meeuwsen zelf: Upgrade your Life.

Online reputatiemanagement
Alex van Leeuwen van Buzzcapture bespreekt het fenomeen Online reputatiemanagement. Er kunnen in het huidige tijdperk gemakkelijk allerlei ‘feiten’ over je gedeeld worden zonder dat je er direct of ooit erg in hebt. Het is echter verstandig om dit in wel de gaten te houden want:

  • Anyone can influence anyone
  • Anybody is an influencer
  • Nieuwe superinfluencers in opkomst
  • Nieuwe manier van beïnvloeding verandert het koopproces

Van Leeuwen werkt bij Buzzcapture. Hier monitoren ze welke bedrijven veel in het nieuws zijn en op welke wijze ze in het nieuws komen. Ze geven dan op basis van de analyse ook een advies hoe bedrijven hiermee om moeten gaan.

Hij is het eens met het feit dat het inzetten van een bedrijf als Buzzcapture nou niet het eerste is wat je gaat doen als eenpitter. Het Web 2.0 dwingt je echter wel te kijken naar de wijze waarop je jezelf ook in een positief daglicht kunt stellen. Je moet je altijd afvragen op welke wijze je kunt zorgen dat ook positieve klanten hun mening over je ventileren.

Ben je als bedrijf zo ver dat je actief met Web 2.0 wilt omgaan, dan heb je een aantal do’s en dont’s.

De do’s

  • Wees proactief, of weet wat er speelt!
  • (Potentiële) Klanten die zich manifesteren serieus nemen
  • ‘First mover adventage’ is nog aanwezig
  • Gedragsregels opstellen (zeker als meerdere mensen dit gaan doen)

De dont’s

  • Andere identiteit aannemen
  • Ongevraagd verkopen
  • Inconsequente aanwezigheid

De presentatie van Alex van Leeuwen

Met deze presentatie kwam een einde aan een lange en intensieve dag volop insights voor MKB-ers en ook anderen.

Tekst en foto’s: Frank Janssen, Lia Vieveen en Karianne Vermaas

Het Seminar MKB 2.0 is een initiatief van Media Plaza en Nederland Digitaal in Verbinding (Syntens). De webcast van het plenaire gedeelte van het seminar staat online op www.mediaplazatv.nl. Zie ook Web 2.0 en de kansen voor het MKB en Met MKB in contact met de Generatie C.

Wat is het?

Waarom dit initiatief?

Hoe werkt het?

Wat zijn de belangrijkste facts?

Wie is er bij betrokken?