Griep- en schaatsvirus woei over Nederland

0

De griep komt eraan. En inderdaad om me heen tel ik heel wat griepgevalletjes. Overduidelijk was er sprake van nog een heel ander virus, die van het schaatsen. Honderdduizenden deden een toertochtje afgelopen weekend. Als het koud wordt krijg je griep en kan je schaatsen. Of hoe zit dat? Eens kijken wat Google Insights er over deze trends te melden heeft.

Uit gegevens van de Grote Griepmeting en de peilstations van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) blijkt dat de griepepidemie van seizoen 2008/2009 eraan zit te komen. Al een paar weken schommelt het aantal gevallen van griep rond de epidemische grens, deze ligt op 51 zieken per 100.000 inwoners. Dat zien we op deGroteGriepMeting.nl.

Even opletten want de grafiek begint in week 40. Maar duidelijk is te zien dat we nu boven de lijn van vorig jaar zitten. Pakken we Google Insights erbij zien we hetzelfde patroon. We toppen vorig jaar net een beetje en gaan op jacht naar de grieppiek van 2005.

Ook is mooi te zien Google en de officiële cijfers stevig in de pas lopen. Vorig jaar was het hoogtepunt was in week 5-10. Zowel de gegevens van 21.000 Nederlanders als Google Insights laat dat zien. Zoeken op het woord “griep” of melden dat je je bed niet meer uit kan komen lijken dus even goede trendvoorspellers.

Nog groter dan de mogelijke griepaanval was de schaatskoorts. De temperatuur liep hoog op en dat hebben we voorgaande jaren niet zo meegemaakt.

Wat ik me nu afvraag is het volgende. Ik heb begrepen dat de griep zich verspreid doordat mensen op elkaar zitten. En als het koud wordt zitten we vaker binnen. Kuchen in een besloten ruimte doet de griep dan van de een naar de ander springen. Maar als er natuurijs is dan gaat iedereen naar buiten. Niks proesten in een bedompte ruimte. Dus moet het virus dan weer afnemen. Toch?

Ik ben in ieder geval naar buiten gegaan en heb genoten van een fantastische schaatstocht op de Reeuwijkse plassen. En… geen griep! Laten we de komende weken de cijfers in de gaten houden.

Menno van Doorn voert de directie over het Verkenningsinstituut Technologie (ViNT), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en is en co-auteur van ‘Me The Media‘, een boek over de revolutie in media.