Is bloggen nu werkelijk dood?

blog-birdsBijna een jaar geleden, augustus 2008, schreef ik een artikel voor Frankwatching met de pakkende kop “De blogwereld stort in elkaar”. Een artikel wat voor redelijk wat commotie zorgde. Zelfs het Financieele Dagblad besteedde er destijds aandacht aan met het artikel “Ploeteren in de Blogosfeer”.

Mijn artikel eindigde ik destijds met de volgende alinea: “ Ik zet mijn geld op lifestreams. Twitter, Friendfeed zijn hier slechts voorbodes van. Met de sterk oprukkende mars van allerhande mobieltjes – met GPS – wordt aan lifestreaming een flinke impuls gegeven. Te allen tijde kun je volgen en gevolgd worden. Op ieder moment kun je jouw leed kwijt aan de wereld. In de vorm van een tekst, een foto of een film. Nu alleen nog de tijd vinden om alles bij te houden…”

blog-birds-2Tijd voor een moment van reflectie. Is bloggen nu werkelijk een zachte dood gestorven? En heeft lifestreaming een enorme vlucht genomen? Vragen waar niet alleen ik mee rondloop, maar ook de grotere blogjongens uit deze digitale wereld. Laten we allereerst eens kijken wat zij te zeggen hebben.

Steve Rubel stookte deze week het vuurtje nog maar eens op. Met zijn blogpost “So Long Blogging, Hello Lifestreaming!” nam hij afscheid van zijn weblog: “Blogging feels old. Publishing today is all about The Flow”. Voortaan wentelt hij zich digitaal rond in zijn lifestream.

steve-rubel

Forrester analist Jeremiah Owyang legt in zijn artikel “Is Blogging Evolving Into Life Streams?” uit dat hij de gedachten van Steve Rubel begrijpt, maar geeft ook een kanttekening. “As more and more people create content on microchannels, we experience more ambient intimacy, but also a lot more data.” Hij beweert zelfs dat Robert Scoble, medeauteur van het boek Naked Conversations zijn autoriteit op bloggen verliest doordat hij alleen nog maar te vinden is op Friendfeed.

Robert Scoble werd hier uiteraard door geprikkeld en schreef deze week weer eens een blogpost “Back to Blogging Week”. In deze post belooft hij een week lang geen Twitter en geen Friendfeed aan te raken. “It’s time to dig out Google Reader and Feedly and rediscover blogs.

louis-grayAlle bovenstaande cases noopten Louis Gray toch het schrijven van zijn eigen blogpost: “Blogging Is Still the Foundation In A World of Streams”. Hierin zet hij uiteen hoe hij het blog als de basis ziet voor het fenomeen lifestreamen. Het blog blijft volgens hem het vertrekpunt voor ieders sociale strategie.

Dus waar staan we dan? Naar mijn bescheiden mening is bloggen niet dood. De functionaliteit van het bloggen vind je overal in terug. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de digitale kranten die haast allemaal een mogelijkheid geven om commentaar toe te voegen op een artikel. Duidelijk een functionaliteit die vanuit de blogwereld afkomstig is. Bloggen is voor mij ook duidelijk een plek waarop ik uitgewerkte gedachten kwijt kan. Grote stukken content.

Een medium als Twitter leent zich hier niet voor. Wel merk ik dat ik steeds vaker op Twitter vertrouw. Tijdens van de aanslag op Koninginnedag kon het nieuws op televisie mij niet bekoren. Iedere keer weer hetzelfde filmpje. Twitter bood mij de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar het nieuws. Realtime en ongefilterd. Via mijn Twitter account ging ik samen met anderen op zoek naar nieuw nieuws en versloeg dit via mijn eigen blog.

De Volkskrant was er wel op tijd bij

De Volkskrant: wèl op tijd...

Afgelopen week met de dood van Michael Jackson hetzelfde verschijnsel. Twitter verschafte mij een betere blik op hetgeen er gebeurde dan diverse traditionele media. Mijn ochtendkrant het Brabants Dagblad wist mij de volgende ochtend te vertellen dat Michael Jackson een hartstilstand had gekregen. Ze wisten nog niet dat de King of Pop inmiddels overleden was.

Wel ben ik nog zoekende. Conversaties vinden momenteel overal plaats. En niet van elke conversatie maak ik deel uit. Of ben ik van op de hoogte. Hoe zorg ik ervoor dat alle conversaties omtrent deze blogposting bijvoorbeeld op een centrale plek gebundeld worden, opdat ik een makkelijk overzicht heb? We staan dus nog voor een enorme uitdaging. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we de krenten blijven vinden in de pap van informatie? Een jaar later kan ik dus nagenoeg dezelfde conclusie trekken. “Nu alleen nog de tijd vinden om alles bij te houden…

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , .

Reacties

 1. Blijft interessant om de nek aan nek race tussen blogs en streams te volgen.
  Vind dat Louis Gray trouwens wel een kans laat liggen op een briljante titel. Waarom dat artikel niet genoemd:
  Blogging is still the FOUNTAIN in a world of streams

  Goede post Sander!

 2. Jammer dat de lifestreams een stuk vluchtiger zijn en minder makkelijk terug te vinden. En linken we vanuit lifestreams niet heel vaak weer naar blogs? Ik weet het niet. Maar met je slotzin ben ik het roerend eens.

 3. Je hebt wel een punt over het feit dat Twitter je sneller op de hoogte brengt dan de huidige nieuwssites, maar juist bij die nieuwssites wordt nieuws vaak eerst geverifieerd (dat is ook niet altijd zo, ik weet het!), terwijl mensen via Twitter vaak iets zonder nadenken re-tweeten.
  Dus hoe betrouwbaar is je nieuws dan?

 4. Er zijn zoveel nieuwe ontwikkelingen. Daarvan blijven er enkelen overeind. Bloggen is er één van. Dat heeft de praktijk inmiddels wel bewezen. Van media als Twitter moeten we het nog zien, althans in hun huidige vorm.
  Bloggen heeft al een redelijk stabiele vorm gevonden en een enorm leger aan trouwe fans en de bloggers zelf uiteraard. Is lifestreaming niet veel meer iets voor de vluchtige gedachten? En bloggen vervolgens voor het meer fundamentele werk? Denk het wel. Ik kan me dan ook volledig vinden in Louis Gray’s stellingname.

 5. Interessant artikel. Vooral: ‘Hoe gaan we ervoor zorgen dat we de krenten blijven vinden in de pap van informatie?’ blijft een uitdaging voor de toekomst bij een overload aan informatie. We zullen steeds meer combinaties zien net als Posterous, waarbinnen verschillende socialmedia worden geintegreerd (plugins WordPress). Totdat het te complex wordt en dan verschuift het geheel zich weer en ontstaan er weer nieuwe apps. En blijven alleen de juiste features over die mijn taak vervullen. Mooie ontwikkeling…

 6. Hoe zorg ik ervoor dat alle conversaties omtrent deze blogposting bijvoorbeeld op een centrale plek gebundeld worden, opdat ik een makkelijk overzicht heb?
  Simpel, gewoon nog even wachten Google Wave. Het is een stevig filmpje, maar persoonlijk wordt dit één van de meest revolutionaire online innovaties ooit.

 7. Je schrijft dat je de tijd wil vinden om alles bij te houden, maar wie zegt dat je alles bij moet houden?Volgens mij is dat een keuze die je kunt maken of misschien zelfs wel moet maken. Want alles bijhouden lijkt me onmogelijk en wat mij zelf betreft ook niet wenselijk. Dus kies ik zelf heel bewust wat, waar, wie ik bijhoud en ook de manier waarop ik dat doe en laat de rest voor wat het is. 

 8. Toevallig onlangs zelf een blog begonnen. Een “laggard” dus want bloggen is dood …. maar lang leve blogs! Heb veel andere blogs bekeken van web-log.nl. Het valt me op dat één blog vaak een ratjetoe van vanalles en nog wat is. Waardoor het voor mij minder leuk wordt om in de gaten te houden, want ik wil graag weten wat iemand met zijn blog wil bereiken of zeggen, zodat duidelijk wordt of het wat is voor mij.
   
  http://www.arjanhooiveld.web-log.nl vind ik bijvoorbeeld een goeie. Op zijn blog staat ook veel, maar het heeft duidelijk een bepaalde richting en hij wil mensen iets bijbrengen.
   
  Dus blogs met een duidelijke richting die zich in jouw interessegebied bevinden, van mensen die leuk kunnen schrijven, zijn de moeite van het volgen waard. Dat maakt het zoekgebied misschien kleiner? En zoals Jacqueline zegt: je MOET kiezen, want van een hoop een beetje wordt je nooit een vakman/-vrouw.

 9. “Blogging is still the FOUNTAIN in a world of streams”! Geweldig idee!
  Bedankt voor het gesprek. Ik hou van bloggen.

 10. Ik hoop maar dat bloggen nog niet dood is. Ben nog maar net begonnen … :)

 11. Leuke discussiue en een goede post. Mij lijkt het om een zuivere discussie te kunnen voeren eerst zaak om een definitie te geven van een lifestream en wat is de definitie van een blog.
  Ik bedoel als het voor mij als ervaren blogger (sinds 2003) niet eens duidelijk is wat het exacte verschil is tussen een blog en een lifestream hoe moet een buitenstander of leek dat dan zien.
  Ik bedoel Twitter is duidelijk een bericht van 140 tekens. Maar wanneer is iets een blogbericht en wanneer een lifestream?
  Is bijvoorbeeld een presentatie of een filmpje oppikken en daar kort persoonlijk commentaar bijschrijven nu een blogbericht of een lifestream?
  Zo lang dit verschil niet 100% duidelijk is vind ik dit een erg moeilijke discussie laat staan staan dat ik dan zeggen of bloggen dood is of juist niet, Want mischien is het niet dood maar is de vorm van bloggen aan het veranderen omdat de techniek steeds beter is geworden.
  Toen ik in 2003 begon met mijn eerste blog over Noorse popmuziek bestonden alle blogs uitsluitend uit tekst omdat You Tube nog niet bestond en de techniek nog niet zo ver was om video’s bij je bericht te plaatsen.
  Nu in 2009 kun je vanaf je mobiel video’s uploaden naar je blog en omdat beeld vaak meer zegt dan 1000 woorden is de vorm van bloggen ook aan het veranderen. Dit heet evolutie.
  Ik hoor graag jullie mening
   
   
   
   

 12. Bloggen lijkt me zeker niet dood. Het blijft toch een ideale manier om een wat uitgebreider punt te maken. Zelfs deze reactie had niet in 1 tweet gepast. Ik heb sinds de komst van de sms al moeite gehad met de karakterlimiet en heb dat nu nog steeds. Vooral omdat het een technisch opgelegde limiet is heb ik er moeite mee.
  Onder bloggen versta ik wat langere teksten schrijven of een filmpje opnemen. Dat blijft toch bestaan lijkt me, in welke vorm dan ook. Een “lifestream” zoals dat hier gebruikt word is of een verzameling van objecten die je over het web gemaakt heb (videos, filmpjes, tweets, blogposts) of jouw keuze van favorieten van andere deze objecten van anderen. Dit is wat anders dan bloggen en het lijkt me niet dat het een het ander vervangt. Een echte lifestream vind ik trouwens als je met zo’n pet met camera op loopt of in het big brother huis zit, maar dat terzijde.
  Ik vind het ook handig om alle conversatie centraal te houden. Disqus heeft onlangs een feature gekregen die “social media comments” van twitter, friendfeed en dergelijke moet halen. Dit klinkt ideaal, maar werkt volgens mij nog niet echt. Ik vind het ook zonde dat de conversatie versnipperd. Dit lijkt me alleen wel vooral een technisch probleem.

 13. Ikzelf heb toevallig ook eenzelfde artikel geschreven, iets minder diepgraven, maar wel met dezelfde strekking. Ikzelf denk juist omdat alle toevoegingen die bloggen heeft ten opzichte van traditionele websites, tegenwoordig overal zijn terug te vinden, dat je kunt zeggen dat bloggen volwassener is geworden. In tegenstelling tot een dienst als Twitter wat explosief groeit, maar waar je ook nog moeite hebt, zeker als leek, om helemaal te begrijpen hoe je het moet gebruiken, bijvoorbeeld om het nieuws te volgen.
  Met 140 tekens is er natuurlijk al helemaal geen sprake van diepgang, wat bij een blog wel kan. Vergelijk het eens met het lezen van ‘Spits’ en NRC handelsblad.

 14. Twitter en Blogs = Appels en Peren. Beide zijn verschillend, beide zijn lekker en gezond, beide hebben ze hun nut.
  Gebruik het ene voor ‘de vluggertjes’ en het andere voor verdieping en samenhang (voor zover je die aan wil brengen). 
  Laat wel even tot je doordringen dat Twitter NIET ALLES bewaart. Na verloop van tijd zijn de oudere Tweets ‘verschwunden’. Alleen als de eigenaar van het Twitter-account zich ook bij FriendFeed heeft ingeschreven en zijn Tweets daar aan heeft toevertrouwd kan je daar nog Tweets uit het verdere verleden terug vinden (althans de inhoud van de Tweets, want de originele zijn al lang gedumpt).
   
   

 15. Sorry, foutje. Nogmaals de visie van Darren Rowse. Should I quit blogging?

 16. Eenmaal gekozen publicatievormen veranderen niet zo makkelijk meer. Sure, er komt van alles bij en de aandacht verschuift. Vooral de cry 4 attention, de zoveel secondjes van roem en de info-overlast/druk blijven natuurwetten. Copy this: http://branemrys.blogspot.com/2009/07/shifting-blogosphere.html Goed stuk.
  The Shifting Blogosphere

   
  A number of blogs have been linking to Laura’s reflection on how blogging has changed in the past six years. I don’t think there has actually been much decline in quality overall — when it declines in one part it improves in another. But certainly a lot of things have shifted. I think Laura’s probably right that people have localized — blogger used to range far more widely, but now mostly stick to comfortable neighborhoods. I think regular use of feed readers has changed things; it helps people to organize their reading more efficiently, but by the same token means that they focus on things they already know they’ll be interested in, leaving less room for the occasional delightful surprise. It’s also been a major factor in the decline of the blogroll. I think the link monitoring thing has made a major difference; the TTLB Ecosystem used to be very useful, and then broke, and has never really been brought back to its former usability. Technorati used to be extraordinarily reliable; it’s still useful, and still pretty much the handiest thing in this regard, but now it does weird things at regular intervals and is often very slow in listing links. 

 17. Kwam dit artikel toevallig tegen en nog steeds lijkt er geen duidelijk antwoord te zijn..
  In mijn opinie zijn het twee verschillende vormen die naast elkaar blijven bestaan, stream voor snelheid en blogs voor diepgang

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!