De blogwereld stort in elkaar

0

Het lijkt erop dat de blogosfeer zijn hoogtepunt heeft bereikt. Ooit nam het aantal bloggers exponentieel toe. Iedere seconde opende iemand wel ergens ter wereld een account om dagelijkse de belevenissen van zijn poes aan het canvas van het internet toe te vertrouwen.

Bedrijven moesten destijds voor hun leven vrezen. Blogs waren het ultieme middel om deze monsters op hun knieën te krijgen. Voorbeelden als Kryptonite en de welbekende Dell Hell stonden aan de vooravond van deze machtsverschuiving. Weg met de traditionele media, weg met de monoloog. Eindelijk hadden consumenten zelf een communicatiemiddel in handen gekregen om de dialoog met de producenten aan te gaan. Iedereen is uitgever! Naked conversations alom!

Veel blogs leven echter niet meer. Ze zijn deaud. Er wordt niet of nauwelijks meer op gepost. Steeds vaker geven de auteurs er ook simpelweg de brui aan. Zij hebben niet langer de energie om een lang epistel in te kloppen en te delen met de rest van de wereld.

Het bloggen voorbij
Voor een tijd terug zagen we al dat veel bloggers een terugtrekkende beweging maakten richting allerlei sociale platformen. Facebook, MySpace, Hyves boden een nieuw en warm onderdak voor deze scribenten, al waar zij genoeglijk hun profielpagina’s konden oppimpen met allerlei bling bling kleuren en dito widgets. Een pijn voor het oog, maar schijnbaar een grote leegte vervullend voor de makers van al deze epilepsie opwekkende pagina’s.

Naast de sociale netwerken winnen nu ook de mini conversaties steeds meer terrein. Twitter, Jaiku (?), Friendfeed zijn nu de plekken waar het gebeurt. Slechts een kort berichtje is voldoende om hele volksstammen aan je te binden. “Kop koffie gezet”, “Stap nu in de auto”, “Ga slapen” waren de minst interessante discussies die via dit nieuwe medium plaatsvonden. Maar nu zelfs de nieuwste Marslander het medium Twitter gebruikt om te melden dat er water op Mars is gevonden, wordt er meer en meer gewicht aan dit kanaal toevertrouwd. Lekker met zijn allen meetwitteren via een backchannel op een congres, of met virtuele vrienden gezamenlijk naar Zomergasten met Junkie XL kijken. Heerlijk zo’n avondje voor de buis.

Blogbussiness
Zijn alle blogs dan dood? Nee, natuurlijk niet. Het is een combinatie van en-en in plaats van of-of. Opvallend is wel dat een aantal grote blogs in Nederland op zichzelf staande bedrijven zijn geworden. Marketingfacts, Frankwatching, Autoblog, GeenStijl, Volkomenkut, Jaggle, Skoften allen verdienen ze een dik belegde boterham. Traditionele media hebben het fenomeen blogs ook omarmd. Op iedere kranten website kun je tegenwoordig wel je reactie kwijt. Al kun je je het nut van deze reacties afvragen, aangezien het niveau van deze reacties vaak regelrecht uit een rioolput lijken te komen.

Robert Scoble, zo’n beetje de Godfather van het bloggen, stookte vorige week het vuurtje ook nog een beetje op. Wat hem betreft zijn de onderwerpen op de grote tech blogs niet langer authentiek. Nieuws wordt gemaakt door de PR jongens van de grote bedrijven en zij betalen grof geld om op de voorpagina van bijvoorbeeld een Techcrunch te komen.

Als bloggen niet langer hip is, wat wordt dan de nieuwe trend? Ik zet mijn geld op lifestreams. Twitter, Friendfeed zijn hier slechts voorbodes van. Met de sterk oprukkende mars van allerhande mobieltjes – met GPS – wordt aan lifestreaming een flinke impuls gegeven. Ten allen tijden kun je volgen en gevolgd worden. Op ieder moment kun je jouw leed kwijt aan de wereld. In de vorm van een tekst, een foto of een film. Nu alleen nog de tijd vinden om alles bij te houden…

Sander Duivestein is senior-consultant bij ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en co-auteur van het boek ‘Me the Media‘, een boek over de revolutie in media.