Innovatie

AFAB-leed

0

En toen moet er iemand in de bestuurskamer hebben gezegd: ‘Is het misschien een idee om alvast wat domeinnamen te reserveren? We hebben gezien wat er gebeurde met onze vrienden in Wognum, laten we dat in ieder geval voorkomen.’

Picture-6We ziten in de bestuurskamer van Afab. Een paar weken geleden werd de beslissing genomen om open kaart te spelen, voor zover daar sprake van kan zijn bij woekerpolissen en woekerrente. Het kenmerk van woekeren is dat je niet altijd weet waar er gewoekerd wordt, waar alle parasieten hun eitjes hebben gelegd.

In dezelfde bestuurskamer was iedereen zich er van bewust dat iemand die met de billen bloot gaat, slaag kan verwachten. Voor je het weet zitten de Lakemannen, Hendrickxen en Bartelsen op je nek. ‘En, weet je, ze zijn op een eenvoudige manier te stoppen!‘, sprak iemand.

Vertel, vertel.’

Simpel, we moeten hun het belangrijkste wapen uit handen nemen, en dat zijn de vervelende domeinnamen.

Briljante gedachte. Meteen doen. En zo kon het gebeuren dat de Afab’er M. Van Dijk op 8 oktober, een paar dagen voor de geplande openheid, een paar domeinnamen reserveerde. Het leek in ieder geval verstandig om Afableed.nl, Afabclaim.nl en Afabramp.nl te pakken.

Ik heb even gekeken, maar Afabisoké.nl en Afabdeugt.nl zijn beide nog te verkrijgen. Blijkbaar was die belangstelling er niet bij de directie.

Picture-8Waar een afdeling communicatie van een toch grotere onderneming zich zoal mee bezig kan houden. Het schip is lek als een mandje en er worden wat gaatjes met kauwgum gedicht. Alsof Lakeman en Hendrickx zich laten remmen door een provisorisch stoppertje.

De gedachte dat je door een paar domeinnamen te reserveren de discussie over je onderneming kunt beïnvloeden, is een heel ouderwetse, en bevestigt eens te meer dat deze directie niet gehinderd wordt door enig inzicht in de manier waarop online een reputatie wordt beïnvloed.

Ook in deze week. Ik spreek een gemotiveerde vertegenwoordiging van een grote speler in het Europese bedrijfsleven. We hebben het over online reputatie, de manier waarop over je bedrijf wordt gesproken in omgevingen als Facebook, Hyves, Geenstijl, Twitter, MSN, noem maar op. Een half jaar geleden ging een roddel rond, waarin de nationaal bekende naam van dit bedrijf steeds weer werd genoemd. De roddel vermenigvuldigde zich razendsnel op Hyves en werd steeds meer verminkt en minder aardig. Er moest gehandeld worden.

Bel de hoofdredacteur van Hyves, ik wil een afspraak met hem‘, riep de hoogste baas.

Zo kan het dus gaan. Het is tijd voor verandering, zei Obama. Maak je geen zorgen, er is al heel veel veranderd, alleen niet iedereen weet het al.

Dit artikel is eveneens verschenen in Het Financieele Dagblad.