Gespot

Mapit1418: Waar zijn foto’s van WOI genomen?

0

Geschiedenisfanaten opgelet! Een gesprek met Judith Moorgat over Mapit1418.

Wat doet de site?

“Bij het Nationaal Archief ligt een bijzondere collectie foto’s uit de Eerste Wereldoorlog. De collectie bevat onder andere foto’s van loopgraven, oorlogsverwoestingen en militaire acties. Maar ook foto’s van het dagelijks leven in Nederland tijdens deze periode zijn hier te vinden. Vaak niet eerder getoonde foto’s uit Nederland in de oorlogsperiode krijgen op Mapit1418 speciale aandacht.

In veel gevallen is echter onbekend waar deze foto’s destijds genomen zijn. De website vraagt bezoekers hun kennis in te zetten door foto’s aan de juiste locatie te koppelen. Uniek is feit dat de website een mashup is van foto’s op Flickr en de open source kaart van Open Street Map. De reden dat we voor OSM hebben gekozen in dit project is het open karakter van deze kaart. We konden al in een vroeg stadium aansluiting vinden met de Nederlandse OSM-community die ook meegedacht heeft in het concept. Vanuit Kennisland streven we sowieso zoveel mogelijk gebruik te maken van open source initiatieven, waarvan OSM natuurlijk een sprekend voorbeeld is.”

Waarom deze site?

“Het idee voor de site is ontstaan vanuit de behoefte van het Nationaal Archief om op een innovatieve wijze (geografische) kennis over deze collectie te vergaren. Het Nationaal Archief heeft met deze vorm van crowdsourcing uitgebreid ervaring opgedaan door de pilot Nationaal Archief op Flickr The Commons, die zeer succesvol was. Met Mapit1418 willen we een doelgroep bereiken die kennis heeft over de Eerste Wereldoorlog.”

Hoe werkt de site?

“Doel van het spel is om foto’s op de juiste plek op de kaart te plaatsen. Het spel is simpel: in de fotogalerij kan de bezoeker de selectie foto’s uit de Eerste Wereldoorlog bekijken. Denkt hij te weten waar een van deze foto’s gemaakt is, dan kan hij de betreffende foto aanklikken en deze op de juiste plek op de kaart prikken, met natuurlijk een motivatie erbij waarom hij denkt dat deze foto juist daar gemaakt is.”

 

Wat zijn de facts?

“De website is nog te kort live om iets zinvols over de resultaten te zeggen. Wel zien we dat sinds de lancering tijdens de Nacht van de Geschiedenis (24/10) al veel foto’s van een locatie zijn voorzien.”

Wie maakt de site?

Mapit1418 is een project van het Nationaal Archief en is in samenwerking met Kennisland in het kader van Beelden voor de Toekomst ontwikkeld. Webmapper is ingehuurd voor de  realisatie. Het ontwerp is van Kennisland, Bitman en Susan Strampel.