Gespot

W24: Nieuwtjes uit de wetenschap

0

Wetenschap in een ander jasje. Een gesprek met de mensen van W24.

Wat doet de site?

“W24 brengt elke werkdag wetenschappelijke nieuwtjes, opmerkelijke wetenschappelijke vondsten, op een toegankelijke manier. Voor W24 maken we zelf inhoud (NU!, ScienceFlash, Verse Wetenschap) maar ook populair wetenschappelijk materiaal van anderen (bijvoorbeeld van universiteiten) is hier terug te vinden. Hierbij zetten we video, tekst en beeld in, maar we bieden ook radioprogramma’s aan.”

Waarom deze site?

“In 2005 is het idee voor W24 ontstaan. Rob van Hattum (25 jaar ervaring met radio- en tv-programma’s rond wetenschap en inhoudelijk directeur van science center NEMO) ervaarde een gemis aan aandacht voor wetenschap en initiatieven om wetenschap bij het grote publiek te brengen. Hij vond medestanders, onder andere binnen de NPO, en in de loop van de tijd kreeg W24 vorm.”

Hoe werkt de site?

“W24 is bedoeld om je nieuwsgierigheid op te wekken én te bevredigen door te kijken, lezen, luisteren en we verwijzen je door als het bij ons niet diep genoeg ging naar je zin. Test je eigen kennis met diverse quizzen, testjes. Maak een account aan en plaats dan vooral reacties want we vernemen graag de mening van onze bezoekers. Stel je eigen favorietenlijst samen, abonneer je op onze Twitter account en nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van wat er op de site gebeurt. Je kunt je op een feed abonneren als je niet kunt wachten op de nieuwe video’s en onze agenda wijst de weg naar wetenschappelijke programma’s op de publieke netten. Evenementen volgen in de toekomst.”

 

Wat zijn de facts?

“Ons streven is om eind 2010 op 100.000 unieke bezoekers (per dag) per maand te zitten. Sinds we met onze marketing/communicatie inspanningen zijn begonnen koersen we af op 1/3 hiervan per maand.”

Wie maakt de site?

W24 kunnen we doen door de samenwerking van NPO, VPRO, Teleac, Science center NEMO en Kennislink. Het gaat hier niet alleen om een financiële structuur, maar ook om een organisatie en redactie die daadwerkelijk is samengesteld uit mensen van deze organisaties. Projectleiding wordt gedaan door Gabriëlle Remery en de thuisbasis van de redactie is Teleac. De betrokken redacteuren hebben reeds eerder ervaring opgedaan bij wetenschappelijke programma’s, sites of bij Kennislink.”