ICT onmisbaar bij succesvolle Dam tot Damloop

0

In Nederland lopen 4 miljoen mensen hard. Er zijn 35.000 startnummers voor de Dam tot Damloop beschikbaar. Minder dan 1% kan dus meelopen… Het resultaat? Binnen 2 uur zijn alle startbewijzen uitverkocht. ICT is bij dit proces onmisbaar. En ook bij de verwerking van de looptijden speelt ICT een grote rol. De Dam tot Damloop wordt georganiseerd door Le Champion. Directeur Simone Richardson legt uit hoe de organisatie omgaat met het enorme succes van de Dam tot Damloop en welke rol ICT hierbij speelt.

De tweede loopgolf5 klein

Waar komen al die mensen vandaan? De zogenaamde ‘tweede loopgolf’ wordt volgens het onderzoek van het Mulier Instituut (in opdracht van de Atletiekunie) met name gevoed door de grote loopevenementen zoals de Dam tot Damloop, marathons van Amsterdam en Rotterdam, Tilburg Ten Miles enzovoort. Met andere woorden: een hoop nieuwe hardlopers worden door de grote loopevenementen gestimuleerd om mee te doen. Het geeft een doel om voor te trainen.

Wat opvalt is dat de mensen, ondanks het massale karakter, de sfeer enorm waarderen bij het loopevenement. Het gaat echt om de beleving, zoals Joseph Pine al beschreef in de Experience Economy. De grote groep mensen, zowel langs de kant die aanmoedigen, als de lopers, worden juist beschreven als sfeerverhogend.

Op de vraag of het nog groter kan, is Simone duidelijk: “We zouden graag willen, maar eigenlijk kunnen we in de huidige opzet qua hoeveelheid lopers moeilijk nog groeien. De Dam tot Damloop gaat door de IJtunnel. Om 7 uur ’s ochtends sluiten we deze belangrijke verkeersader af en deze blijft tot de laatste startgroep van 5 uur afgesloten, net zoals de rest van de route. Daarnaast gaat het parkoers door Amsterdam Noord en moeten 35.000 mensen door straten en over fietspaden die op sommige plekken niet veel breder zijn dan 3 meter. We starten al in startgroepen, zonder dit gefaseerd starten zou het een grote chaos worden, waarbij ongelukken niet uitgesloten zijn.”

Geen Dam tfinishbeeld kleinot Damloop zonder ICT

De Dam tot Damloop is onmogelijk zonder ICT. Zoals gezegd, dit jaar was het evenement al binnen 2 uur uitverkocht, iets wat bij Le Champion toch ook voor enige spanning zorgt. Zullen de servers in de lucht blijven? De drukte begint eigenlijk 1 of 2 weken voor de inschrijvingsdatum van 1 april en duurt tot een week erna. Ook is er grote drukte rond de datum van de Dam tot Damloop. Rondom 1 april kijken er gemiddeld 28.500 mensen per dag op de site, rondom de loop 40.000 mensen. Terwijl er gemiddeld dagelijks 350 mensen de site bezoeken.

Ook bij de verwerking van de tussentijden en finishtijden speelt ICT, en met name de ChampionChip op de schoenen van de lopers, een belangrijke rol. “Handmatige verwerking, bijvoorbeeld handmatig scannen, werkt niet”, vertelt Simone. “Mensen komen over de finish en moeten direct het finishgebied weer uit, omdat de stroom mensen gewoon doorgaat. In principe zijn de finishtijden dan al beschikbaar, maar moeten de lopers wachten tot iedereen binnen is om de uitslagenlijst vast te stellen.”

Niet alles is 100% geautomatiseerd: de foto’s en video die worden gemaakt, worden later pas gepubliceerd. Wel worden de foto’s en video’s gekoppeld aan de tijden van de chip, zodat je aan de hand van jouw naw-gegevens en startnummer de beelden kan downloaden die gemaakt zijn op de route.

Damloop 2 klein

Dam tot Damloop is innovatief

“Ieder jaar willen we bij de Dam tot Damloop een of meerdere innovaties hebben. Dat kan een innovatie zijn op het gebied van het proces, de beleving onderweg of, zoals dit jaar, de mogelijkheid om een ‘persoonlijke’ medaille te krijgen met je eigen naam en tijd erop, in plaats van de medaille die iedereen krijgt”, aldus Simone. Bij inschrijving voor de Damloop konden lopers hiervoor kiezen. Volgens Simone hebben 4.000 mensen deze extra service besteld.

De enige voorwaarde die de organisatie van de Dam tot Damloop aan de innovaties stelt is: het moet de eerste keer zijn dat de innovatie wordt geïntroduceerd in Nederland, liefst ook ter wereld. “Een paar jaar geleden had Nike uitgepakt met een tunnel met muziek, waar de lopers doorheen gingen. Dat was erg uniek, er wordt nu nog over gesproken.”

Wie is het snelste?

Hardlopers zijn gek op meten en gemeten worden. Als hoeveelste ben ik geëindigd bij de recreatielopers? En hoeveelste ben ik van mijn woonplaats? De uitslagen van de Dam tot Damloop geven al een hoop informatie, bijvoorbeeld de snelheid en tijd per 5 kilometer en de positie ten opzichte van alle lopers.

d2d overviewLe Champion heeft vanaf 2003 de uitslagen van de lopen digitaal en online staan. Het is niet mogelijk om al deze tijden en gegevens in 1 overzicht te laten zien, zodat je bijvoorbeeld de ontwikkeling van de door jou gelopen tijden kunt zien.

“Het zou heel mooi zijn om meer met deze uitslagen te doen en bijvoorbeeld een applicatie te hebben waarbij je jouw uitslagen over de jaren kunt zien of bijvoorbeeld vergelijken met andere lopers”, zegt Simone. “Een van de uitdagingen is hierbij het privacy aspect: wat kan je wel en niet beschikbaar stellen? We hebben natuurlijk een schat aan gegevens van de lopers, ook van de andere lopen die we organiseren zoals de PWN Egmond Halve Marathon en de Amsterdam Marathon.”

Komt er een D2D app?

“De ontwikkeling van een applicatie om de hardloopdata te ontsluiten, is niet primair een activiteit voor Le Champion. Maar we zouden wel via API’s toegang tot de data kunnen geven, zodat andere mensen een dergelijke applicatie kunnen ontwikkelen. Wat dat betreft ziet Le Champion dit als een mooie uitdaging voor de hardloop community, in het bijzonder voor degenen die apps kunnen ontwikkelen kunnen. Iedereen die een goed idee heeft kan dit bij ons melden.”

Op dit moment zijn de data die worden verzameld tijdens de Dam tot Damloop beperkt tot de gegevens van de matten waar de lopers met de ChampionChips overheen lopen op 5, 10 en 15 kilometer en de finish. Al enkele jaren kan je als thuisblijver een sms ontvangen wanneer de loper over een van de matten gaat, zodat je weet waar hij of zij op het parkoers is. Applicaties als Mapmyrun op de iPhone zijn in staat om veel meer informatie te verzamelen en zelfs exact te laten zien waar iemand op het parkoers is. “Dat is de toekomst”, zegt Simone. “We zijn aan het kijken of wij een soortgelijke applicatie kunnen ontwikkelen om dit jaar al beschikbaar te stellen.”

Een virtuele Dam tot Damloop?

Op de vraag of de Damloop ook virtueel zou kunnen worden gelopen, zoals de New York Marathon dit jaar doet, is Simone duidelijk: “Voor de Dam tot Damloop zie ik dat niet gebeuren. Het is zo’n bijzonder event, waarbij het meer dan bij andere hardloopwedstrijden een belevenis is om er echt bij te zijn”.

Hardlopers vormen een sociaal netwerk

Alle deelnemers (en oud deelnemers) van de Dam tot Damloop vormen een sociaal netwerk. Le Champion zet op dit moment al sociale netwerken zoals Hyves (2400 volgers), LinkedIn (70 volgers) en Twitter (240 volgers) in. “Maar we zouden er meer mee kunnen doen. We werken aan een social media strategie om de Dam tot Dam loop, maar ook de andere lopen die we organiseren beter te ondersteunen. Met een goede strategie kan veel meer uit social media worden gehaald: er kan een echte community van worden gemaakt. Een community die ook een commerciële waarde heeft.”

Hardlopers komen gemiddeld 2 keer op de Dam tot Dam website: vooraf om zich in te schrijven en achteraf om de uitslagen te lezen. Hoe kan je deze groep aan je binden? Daar moet toch meer in zitten! Voor Le Champion, een stichting, is de commerciële waarde niet zo belangrijk. Het is tenslotte geen commercieel bedrijf. “Als we uit de community waarde zouden kunnen ontwikkelen, dan geven we dit op de een of andere manier weer terug aan de lopers, bijvoorbeeld door meer entertainment onderweg of iets dergelijks. We willen de beleving van de Dam tot Dam loop nog beter maken.”