Partnercontent

De geheime mogelijkheden van AI Chatbots: integreer ze met jouw software om écht alles te automatiseren

0

In een tijd waarin de digitale ervaring van klanten centraal staat, heeft Watermelon een innovatieve nieuwe functie geïntroduceerd. Deze functie verandert de manier waarop bedrijven met hun klanten communiceren door (generatieve) AI-gestuurde chatbots rechtstreeks te koppelen aan bedrijfssystemen, zonder dat je daarvoor hoeft te programmeren. Dankzij deze nieuwe functionaliteit kan de chatbot zelfstandig antwoord geven op persoonsgebonden vragen over bestellingen en andere complexe vragen die binnenkomen bij de klantenservice.

Direct verbonden met bedrijfssystemen

Deze nieuwe functie staat bekend als ‘AI Actions’ en vormt de sleutel tot de directe integratie tussen chatbots en bedrijfssystemen. Het enige wat nodig is, is het instellen van de API-documentatie; daarna neemt de chatbot het over en kan zelfstandig binnen de systemen werken.

De AI-chatbot kan hierdoor zelf taken uitvoeren zoals het controleren van de status van bestellingen en het bijhouden van voorraad, allemaal realtime en zonder menselijke tussenkomst. Dit maakt het mogelijk voor elk bedrijf, groot of klein, om eenvoudig integraties te maken, wat voorheen vaak een kostbare en complexe aangelegenheid was.

De chatbot kan de informatie uit de API lezen en omzetten in begrijpelijke en menselijke antwoorden voor de klant, waardoor klantenservice medewerkers zich kunnen focussen op andere taken. Dit verandert niet alleen de manier waarop bedrijven met hun klanten communiceren, maar optimaliseert ook de efficiëntie binnen het team door de technologische lasten uit handen te nemen.

Hoe een chatbot jouw bestelstatus checkt

Stel je voor: je wilt weten waar je bestelling blijft. Dus, je richt je tot de AI-chatbot van het bedrijf. De chatbot vraagt eerst om je bestelnummer, cruciaal om de specifieke bestelling te identificeren. Met dit nummer speurt de AI-chatbot snel door het systeem van het bedrijf om de actuele status van je bestelling op te halen. Zo ontvang je binnen enkele ogenblikken een duidelijk antwoord via de chat. Voorheen zou je hiervoor contact moeten opnemen met de klantenservice, wat laat zien hoe technologie steeds meer een integraal onderdeel wordt van goede klantenservice, waardoor bedrijven je nog beter kunnen helpen.

Chatbot-acties bieden grenzeloze klantenservice-mogelijkheden

De chatbot kan voorzien worden van een onbeperkt aantal acties. Zolang er een mogelijkheid is om data te verkrijgen uit een database, van bijvoorbeeld een webshop, kan de chatbot de acties uitvoeren zonder limiet. Met deze functie kun je écht alles automatiseren wat je wilt.

De AI-chatbot wordt ingesteld met behulp van drie stappen: beschrijving, authenticatie en regels. Eerst wordt de gewenste actie beschreven. Dan krijgt de chatbot toegang tot de database via een API-key of andere vorm van authenticatie. Tot slot worden regels opgesteld, ook bekend als API-documentatie, die aangeven waar de benodigde klantgegevens in het systeem te vinden zijn.

In een paar minuten koppel je jouw systeem en kan je chatbot alle informatie uitlezen, de chatbot gebruikt deze informatie tijdens een gesprek met een klant om real-time data op te halen uit de database.

  • Bestelstatus opvragen: Klanten kunnen eenvoudig de status van hun bestelling controleren door hun bestelnummer en andere relevante details aan de chatbot te geven. De chatbot zoekt vervolgens de benodigde orderinformatie op in jouw database en verschaft deze direct aan de klant.
  • Afspraken plannen: Gebruikers hebben de mogelijkheid om via de chatbot direct afspraken te maken met jouw bedrijf. De chatbot controleert of er tijdstippen beschikbaar zijn, boekt de afspraak en verstuurt vervolgens een bevestiging naar alle betrokken partijen.
  • FAQ’s beantwoorden: Als gebruikers algemene vragen stellen, zoals over openingstijden of productdetails, kan de chatbot direct de juiste informatie uit de veelgestelde vragen halen en accurate antwoorden leveren.
  • Automatisering van gegevensinvoer: De chatbot kan gebruikers begeleiden bij het invullen van formulieren of enquêtes. Het leidt hen door het proces heen en vult automatisch de benodigde velden in, gebaseerd op de door gebruikers ingevoerde informatie.
  • Gepersonaliseerde aanbevelingen: De chatbot kan toegang krijgen tot jouw productdatabase om de voorkeuren en browsergeschiedenis van gebruikers te analyseren. Op basis van deze informatie biedt de chatbot gepersonaliseerde productaanbevelingen aan de gebruiker.

Door de naadloze integratie met bedrijfssystemen kan de chatbot niet alleen eenvoudige taken als FAQ’s beantwoorden, maar ook complexere taken zoals het bijwerken van contacten in het CRM-systeem, het controleren van voorraadniveaus en het toevoegen van taken aan platforms zoals Asana.

Drie voordelen van AI Actions

#1 Directe toegang tot gegevens: Klanten profiteren van real-time antwoorden, wat de service-ervaring verbetert en het klantenservice team ontlast.

#2 Eenvoudige configuratie: Zonder de noodzaak van complexe code, kunnen specifieke taken gemakkelijk worden ingesteld.

#3 Verbeterde gesprekskwaliteit: Met directe toegang tot actuele informatie, zijn chatbots in staat om nauwkeuriger en relevanter te reageren.

Conclusie

Met de lancering van ‘AI Actions’ zet Watermelon een grote stap vooruit in klantenservice. Deze innovatieve functie stelt bedrijven in staat om niet alleen efficiënter te werken, maar biedt ook een gepersonaliseerde service die nauw aansluit bij de steeds veranderende verwachtingen van klanten. Door AI-chatbots naadloos te integreren met bedrijfssystemen, kunnen klanten profiteren van directe en accurate antwoorden op hun vragen, wat bijdraagt aan een superieure service-ervaring. Wij blijven voorop lopen in de ontwikkeling van technologieën die bedrijven helpen om beter te communiceren met hun klanten. Met ‘AI Actions’ zijn ze beter uitgerust dan ooit om de uitdagingen van moderne klantenservice aan te gaan.