Social media: de 10 meest gehoorde tegenargumenten

Afbeelding 6Op dit moment struikel je over de artikelen waarin het heil van social media wordt bezongen. Maar in de praktijk kom ik nogal wat weerstand tegen, zowel op individueel als organisatorisch niveau. Hoe terecht zijn de argumenten die ‘tegen’ social media worden gebruikt? In dit artikel een overzicht van de top 10.

De laatste tijd heb ik veel trainingen gegeven over social media. Meestal voor mensen voor wie dit een relatief nieuw onderwerp is of voor mensen die er meer mee willen gaan doen. Tijdens deze trainingen worden mensen vaak heel enthousiast over de mogelijkheden van social media, maar er is net zo goed weerstand. Hoe terecht zijn de tegenwerpingen die worden gemaakt? In dit artikel een overzicht van de 10 meest gehoorde argumenten ‘tegen’ social media. Reacties en aanvullingen zijn welkom!

1. Geen tijd

“Ik heb het al zo druk, als ik dit er ook nog allemaal bij moet gaan doen…”
“Ik heb er overdag geen tijd voor en ik ga echt niet ‘s avonds ook nog achter de computer zitten.”
“Ik zou wel willen, maar ik weet niet hoe ik de tijd vrij moet maken om de tools te leren kennen.”

Terecht of onterecht?

Je moet inderdaad tijd investeren om de wereld van social media te leren kennen en met de verschillende media en tools om te leren gaan. Aan de andere kant helpen tools ook om tijd te besparen. Het is ook niet altijd ‘en … en …’. Twitter vervangt bijvoorbeeld vaak een telefoontje of mailtje. Maar doe vooral de dingen die voor jou toegevoegde waarde hebben en rendement opleveren. Je hoeft bijvoorbeeld niet actief te zijn op alle sociale netwerken; kies er een of twee die voor jou het meest relevant zijn.

2. Informatie-overload

Afbeelding 3“Jeetje, heel interessant allemaal, maar hoe ga ik dat allemaal bijhouden?”
“Heb je mijn mailbox wel eens gezien? Ik krijg mijn e-mail al nauwelijks weggewerkt, laat staan dat ik dit er nog bij kan hebben!”

Terecht of onterecht?

De angst voor informatie-overload is van alle tijden. Juist door gebruik te maken van aanbevelingen en referenties uit je online netwerk, is de informatie die je krijgt aangereikt vaak heel relevant. En ook in dit geval zijn er weer tools die je helpen om heel snel informatie te scannen. Bijvoorbeeld dankzij rss-feeds kun je tientallen websites per dag volgen door eens per dag alle headlines te checken. En met een slim ingericht dashboard in iGoogle kun je in een oogopslag bijhouden wat er over je organisatie op internet wordt gezegd.

3. Geen ondersteuning op de werkplek

“Hartstikke leuk allemaal, maar dit kan op mijn werk echt allemaal niet hoor. Wij mogen niks downloaden en sommige sites zijn afgesloten.”

Terecht of onterecht?

Een ontbrekende of gebrekkige ondersteuning op de werkplek kan inderdaad heel vervelend zijn en een drempel opwerpen voor het gebruik van social media. Maar aan de andere kant; als je toegang hebt tot internet op je werkplek, is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Als je bijvoorbeeld geen rss-reader kunt downloaden, kun je gebruikmaken van een online reader. Een netwerksite is binnen de kortste keren gerealiseerd met Ning, een blog met WordPress en zo zijn er nog heel veel voorbeelden te noemen. En het werken met Delicious (een site waar je online favorieten kunt opslaan) is lastiger als je de plug-in niet mag installeren in je browser, maar onmogelijk is het niet.

4. Geen mobiel internet

Afbeelding 4“Zoiets als Twitter moet je toch op je telefoon doen? Nou, ik heb geen internet op mijn telefoon hoor.”
“Mijn baas gaat echt geen smartphone voor mij betalen.”

Terecht of onterecht?

Social media worden gekenmerkt door een voortdurende interactie en mobiele toegankelijkheid draagt daaraan bij. Maar noodzakelijk is het niet. Er zijn zelfs mensen die bewust niet mobiel Twitteren om op die manier ook hun tijdsbesteding te beheersen.

5. Privacy

“Ik heb er helemaal geen behoefte aan om de hele dag te laten weten wat ik aan het doen ben.”
“Mijn leidinggevende wil me gaan volgen op Twitter. Dat lijkt me heel vervelend, maar ik kan het ook niet maken om haar te blocken.”
“We hebben meegemaakt dat medewerkers die namens onze organisatie zich in een online discussie mengden, werden bedreigd.”

Terecht of onterecht?

Dit is een aspect waar je terecht goed bij stil moet staan, zowel privé als zakelijk. Als je online actief bent, laat je een ‘digitale voetafdruk’ achter die nog lang is op te sporen. En iedereen kan zien wat je in de openbaarheid zegt en laat zien. Soms kan dat grote gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld onlangs met Cornald Maas, die door de TROS werd ontslagen om een tweet over het Songfestival. Steeds meer organisaties hanteren daarom een gedragscode voor social media (zie voor een overzicht deze presentatie van Huib Koeleman).

Op dit moment is het ook populair om via sites als FourSquare te laten zien waar je bent. Doel is ook anderen uit je netwerk op die locaties te kunnen ontmoeten of te horen en zien wat jouw netwerk van die locatie vindt. Maar iedereen begrijpt dat kwaadwillenden hier misbruik van kunnen maken. Een initiatief dat op ludieke wijze internetgebruikers hier op wijst is Please Rob Me. En ook de overheid besteedt regelmatig via campagnes aandacht aan veilig internetten.

6. Opbrengsten zijn onduidelijk

Afbeelding 5“Als ik hiervoor de handen op elkaar wil krijgen, moet ik bij mijn collega’s van marketing keihard de return on investment kunnen aantonen.”
“Mijn collega zit de hele dag te twitteren, maar ik zie ‘m niet werken.”

Terecht of onterecht?

Binnen marketing heet het ROI – return on investment, binnen communicatie wordt gesproken over ‘accountability’. Het is een voortdurende discussie of je hard moet en kan maken hoeveel omzet je genereert door marketingactiviteiten of in hoeverre je reputatie positief wordt beïnvloed door communicatie-inspanningen. Het belangrijkste in deze discussie is dat je binnen je organisatie bespreekt waarom je bepaalde social media wilt inzetten. Niet beginnen bij het middel, maar bij het doel. En door het doen van kwantitatief en kwalitatief onderzoek willen leren of en hoe de middelen bijdragen aan het realiseren van je doel. In het boek De Internetscorecard 2.0 wordt bijvoorbeeld een aantal suggesties gegeven hoe je ‘engagement’ kunt meten.

In veel gevallen zal je de opbrengsten niet vooraf hard kunnen maken. Mijn advies is dan ook meestal om op kleine schaal te gaan experimenteren en pilots te doen die voor de organisatie behapbaar zijn. Op basis van de resultaten kun je dan bepalen of je de juiste middelen bij het doel hebt gekozen en wat de impact op je organisatie is.

7. Onbeheersbaarheid

“Ik zit niet te wachten op allerlei ongenuanceerde reacties op een blogposting.”
“Wij willen een bepaalde boodschap overbrengen en willen dus toch de regie houden op de communicatie.”
“De online discussie gaat natuurlijk ook buiten kantooruren door, maar wij kunnen dat niet 24×7 monitoren of modereren.”

Terecht of onterecht?

Elke marketing- en communicatieprofessional zal er aan moeten geloven; de tijd van zenden en volledige regie is echt voorbij. Er wordt gepraat over je organisatie, producten en diensten, of je dat nu wilt of niet. Het faciliteren van en aanhaken bij het online gesprek lijkt een betere strategie dan deze te negeren of te willen manipuleren. En mensen praten online niet keurig met elkaar tussen 9 en 5. Organisaties zullen zich daar op aan moeten passen.

8. Geen interesse of draagvlak bij het management

“Ik en een paar collega’s zijn wel enthousiast, maar onze directie is echt helemaal niet bezig met online.”
“Als we hier als organisatie iets mee willen gaan doen, dan moeten er eerst een paar fte’s bij komen.”

Terecht of onterecht?

Er schijnen nog steeds managers te zijn die geen computer op hun bureau hebben en hun e-mail door de secretaresse laten uitprinten. Zo’n manager zal lastig te overtuigen zijn van welke online activiteit dan ook. Maar ook aan degenen die wel digivaardig zijn heb je soms ook je handen vol. Niet alleen tijd en geld zijn issues, maar ook de risico’s (zie onder andere het bovenstaande argument ‘onbeheersbaarheid’). In ieder geval kan je onderstaande drie dingen doen om het management te overtuigen:

 1. Maak duidelijk wat je voorstel bijdraagt aan het realiseren van organisatiedoelstellingen.
 2. Formuleer je voorstel in de taal die het management spreekt en haak aan bij prioriteiten die worden gesteld.
 3. Wees zo concreet mogelijk; laat voorbeelden zien en koppel resultaten terug (zie ook het artikel ‘Hoe krijg je meer mankracht op de internetafdeling?’).

9. Onbekend maakt onbemind

“Op Twitter vertellen mensen dat ze koffie halen of naar de wc gaan. Dat vind ik volstrekt oninteressant.”

Terecht of onterecht?

De kwaliteit van de informatie die je uit je sociale netwerk haalt, staat of valt met de kwaliteit van je netwerk. Ben je niet geïnteresseerd in wat iemand doet? Niemand verplicht je om de livestream of het blog van die persoon te volgen. Het is echter niet terecht een mening te hebben over een medium als je dat zelf nog nooit hebt uitgeprobeerd. Veel mensen maken een account aan op Twitter om een beetje rond te kijken, zonder zelf deel te nemen aan het gesprek. Dat is een beetje als op de gang een gesprek staan afluisteren; van de flarden die je daarvan opvangt kan je ook geen chocola maken.

Niemand is ‘verplicht’ gebruik te maken van een bepaald medium; de inhoud moet toegevoegde waarde hebben en de vorm moet bij je passen. De enige manier om dat te ontdekken is het experiment!

10. Het tiende argument

Deze lijst is niet compleet. Ik hoor graag welk argument jij in de praktijk vaak tegenkomt!

Uitgelicht: Training Facebook contentstrategie

Voorstel_Facebook-contentstrategie-640X465

Hoe zet je Facebook Ads succesvol in? Wat zijn sterke teksten en hoe vind je precies de juiste doelgroep bij je advertentie? Hoe meet je resultaten en welke conclusies kun je trekken? Antwoorden op deze vragen, sterke voorbeelden én aandacht voor je eigen cases. Dat allemaal in één dag: ben je erbij?

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , .

Reacties

 1. 10: Geen Doel
  Je weet niet wat je met social media wilt bereiken, blijf er dan van af en doe het niet. Wanneer andere randvoorwaarden zoals een goed product, een overzichtelijke website of uberhaupt de strategie nog niet voldoen, dan kan je je beter daar op focussen.

  Je struikelt tegenwoordig over de social media experts, personen met 500+ Linkedin connecties of 1000 Twitter volgers die denken ineens alles over social media te weten. Ook wordt er door social media consultant grof geld verdient aan de beste social media strategie voor bedrijven, maar wat is de beste strategie?? En hoe lang zijn die bedrijfjes al in business?

  Via de volgende link een leuke disscussie over social media, waarbij ook wordt aangegeven dat dit niet voor iedereen is weggelegd, dus punt 11: Omdat niet iedereen hier goed mee om kan gaan, dus moet het management dit voor zakelijke uitingen voor het gros aan banden leggen en verbieden.

  http://thedigitaldoctr.amplify.com/2010/07/26/the-clash-of-the-social-media-know-nothings

 2. 10: Alleen voor jongeren.

  Is er één die mijn vader bijvoorbeeld gebruikt. Hij vindt social media echt alleen iets voor jongeren, en is veel te oud om daar iets mee te kunnen doen.

 3. 10: Verkeerde kanaalkeuze

  Veel bedrijven maken een account aan bij een social media kanaal, om maar actief te zijn. Maar voor sommige branches is het gekozen kanaal juist niet interessant, omdat de klant daar niet is of omdat het niemand interesseert wat een dergelijk bedrijf te vertellen heeft (bijv. metaalindustrie). Het kanaal levert dan niets op. Er moet dan ook een duidelijk doel worden gesteld en daarbij hoort een gepaste strategie (met juiste kanaalkeuze).

 4. Social Media moet wel een specifieke, goede toepassing hebben voor het bedrijf natuurlijk. Social Media doen óm het Social Media doen is natuurlijk wel een reden waardoor een hoop vragen op komen.

 5. 10. Niet voor zakelijk gebruik
  10. Het is een hype en het is reeds aan het afnemen

 6. 10: ‘Welke indruk maken wij op onze klanten als ze zien dat wij tijd hebben voor social media? Dat we niets beters te doen hebben?’

 7. Leuk stuk,
  Zie ook http://www.martijnstaal.nl/2009/12/01/algemeen/de-top-10-van-excuses-om-niets-met-co-creatie-te-doen/ voor 10 excuses om niets met co-creatie te doen.

  Enkele zaken die ik vaak terughoor:

  1. We doen het al (maar niet heus)
  2. ‘Past toch niet bij ons’
  3. levert alleen rotzooi op
  4. het is maar een hype

 8. 10. slechts één soort contact
  Een groot bezwaar van social media sites (Facebook bijvoorbeeld) is dat je één groep vrienden hebt. Dit in tegenstelling tot real life, waar je diverse groepen hebt (familie, collega’s, studievrienden, sportvrienden enz). Nu kan iedereen alles zien. Dat is onlogisch en onwenselijk. Tegen je studievrienden wil je bij wijze van spreken wel een vrouwonvriendelijke grap maken, maar niet tegen familie of collega’s. Het is wachten op meer gelaagdheid in de sociale contacten op netwerksites.

  Zie: http://www.slideshare.net/padday/the-real-life-social-network-v2

 9. Ik zal een duit in het zakje tegenargumenten doen voor de discussie:
  1. PR en klantenservice volgen sentiment en klanten al en dit is hun verantwoordelijkheid
  2. De meerwaarde van social media kan ook na pilots en extern advies niet duidelijk worden gemaakt\
  3. Het duiden van individuele meningen op social media als generieke trend is niet mogelijk
  4. Het is oncontroleerbare en ongefilterde karakter van social media maakt deze duiding extra moeilijk

  Goed dat dit artikel ingaat op de voor-en tegenargumenten over integratie van social medial in organisaties.

 10. Dank voor alle reacties! Alle aanvullingen zijn ook heel herkenbaar, op naar de top 20? :-)

  En een inhoudelijke reactie op het argument ‘het is een hype’:
  Volgens mij is de trend geen hype; het karakter van het huidige internet is echt social en dat is onomkeerbaar. De term lijkt echter wel een hype: op dit moment wordt bijna alles onder de vlag van ‘social media’ geschoven, waardoor het een inhoudsloos containerbegrip dreigt te worden.

 11. Dit begint een mooi lijstje te worden!

 12. Inderdaad heel herkenbare bezwaren. Voor een workshop hebben we die een tijdje terug in een paar filmpjes gezet (ondertiteld West-Vlaams 😉 Je vindt ze op Youtube: http://www.youtube.com/openoverheidnu

 13. Ik zie in het argument van Ronald Moes ook wel een punt, dat je alle soorten contacten aan iedereen laat zien.

  Maar toch krijg je ook het argument te horen, dat social media juist niet sociaal zou zijn, omdat mensen tijdens gelegenheden alleen met digitale contacten bezig zijn. Waarom wordt digitaal contact niet als sociaal contact gezien?

 14. Wat ik mis is dat vaak genoeg is om harde businesscases te maken.

  Werving? Zorg dat je collega’s op linkedin zitten en gebruik hun contacten als wervingskanaal:
  Leuker, veeeeeeeeeeeel goedkoper dan advertenties of headhunters en waarschijnlijk betere matches ook.

  Vakkennis onderhouden? op Twitter kom je vanzelf de mensen tegen met de juiste expertise en waardevolle artikelen, trainingen volgen vanzelf.
  Branding? Als je redelijke content hebt die copyright vrij is ben je toch *** als je die niet op Flickr en Youtube zet. Een melkproductie filmpje van Campina of een item over de molens (VVV).

  Daarvoor hoeft je website echt niet voor tonnen in een social media kerstboom te veranderen, of op al die platformen alles en iedereen volgen.

 15. 10. (denken) Meteen alles te doen.

  Veel bedrijven denken dat ze meteen Facebook, Linkedin, Twitter, Hyves, etc etc etc moeten gebruiken om hun producten te promoten. Daar liggen al 2 foute uitgaanspunten.

  1. Waar is jouw doelgroep? > Jouw database bestaat uit persoon x en die is terug te vinden op.. Waarschijnlijk niet op alle sociale platformen.

  2. Het is niet (meteen / direct) een nieuw verkoop kanaal. Je krijgt de KANS om direct met je klant te communiceren om zo je product a) te verbeteren b) sneller klachten/complimtenten te verwerken c) relaties te verbeteren en zodat je nieuwe producten beter kan testen voordat je ze uitbrengt.

  Daarnaast is het verstandig om hier tijd voor vrij te maken. Half uur per dag moet voldoende zijn (om te beginnen) en dit verder uit te breiden naar mate je door hebt dat goede social media je tijd/geld kan schelen en effectief kan werken.

  Begin met 1 netwerk en ga dan verder kijken wat voor jouw (nog meer) relevant is.

 16. 10. ik heb niets te vertellen.

  Al vier keer spontaan gehoord. Zeer uitnodigend voor een gesprek! (want niet iedereen heeft dezelfde rol in communicatie, digitaal of niet).

  tx overigens hiervoor, ga ik gebruiken voor een presentatie.

 17. @ JW van Eck
  En dat zie je toch ook: of het is nonsense of het is copy-paste van andere bronnen

  En al die nonsense het kost het bedrijfsleven veel geld, zegt UK-studie (bericht Webwereld: http://bit.ly/9bltrr).

  Tegelijk zijn er toch wel voorbeelden van succesvol gebruik?

 18. 10. omdat de concurrent ook ‘iets met social doet’.

 19. Als ik de reacties samenvat, dan kom ik op de volgende aanvulling op de meest gehoorde argumenten tegen social media:

  – ik heb niets te vertellen / ik ben niet interessant
  – het is een hype
  – het is niet geschikt voor zakelijk gebruik
  – het is helemaal niet sociaal, want je zit alleen maar achter je computer of bent bezig met je smartphone
  – het is alleen voor jongeren
  – niet iedereen kan er goed mee omgaan, dus je kan het maar beter aan banden leggen

  Daarnaast wordt door jullie nog een aantal veel gemaakte fouten genoemd:
  – geen doel stellen
  – verkeerde kanaalkeuze
  – meteen alles doen
  – iets gaan doen met social media ‘omdat de concurrent het ook doet’

  Dank voor de aanvullingen, reacties en tweets!

 20. Social media is de zoveelste opgeklopte hype on internet.
  Eerst is het wel aardig, dan komen er mer leden en is het het ultime op internet.
  Maar alles vergaat:
  Hyves is alleen interessant als je op zoek bent naar jonge mensen die in de bediening/kledingzaak willen werken en eventueel voor uitzendbureau’s. Hyves is compleet overgenomen door tieners en puber.

  Facebook wordt meer en meer een Hyvesachtig platform waar mensen elkaar terug vinden van vroeger een leuke lijst aanleggen en er dan niets meer mee doen, waar met name steed meer tieners en jongeren het gaan gebruiken om hun vakantievrienden toe te kunnen voegen omdat ze in Spanje geen Hyves hebben.

  Linkedin lijkt heel leuk en nuttig totdat je de lijsten ziet van de linkedinners, honderden contacten die ze niet kennen en waar ze wellicht ook niets aan hebben. duizenden zo niet tienduizenden groepen en iedere groep is onder diverse namen tientallen malen te vinden, dus versplinterd.
  Op linkedin is een Hyves achtige cultuur ontstaan voor volwassenen.
  alles draait om eigen gewin n iedere reactie maar weer vertellen wat je doet en welke site je hebt.

  Laat ik nu vinden dat het belangrijkste van netwerken is dat je iets geeft zonder er direct iets voor terug te willen. Zodat men in een later stadium wellicht aan je denkt.

  Twitter: tsja is dat social media met een functie? Paul de Leeuw die verteld wat hij eet?
  De groenteboer die tweet dat hij gruwelijk aan de dunne is vanwege het eten van de avond er voor?

  Oh ja en dan de zakelijke berichten: Nu 3 appels halen 2 betalen in st truiden bij groenteboer jansen.

  Twitter is vooral leuk en moet je doen omdat het leuk is niet omdat het echt resultaat oplevert.

  Waar is de ouderwetse netwerk borrel gebleven?

  daarnaast zie je een onthyving, ontfacebooking, onttwittering en ook ontlinkedin ontstaan.
  Heel veel accounts waar niets meer mee gedaan worden, mensen die enthousiast begonnen maar er mee stoppen, of het afbouwen.

  Ik zie het afglijden naar kleine vaste groepen gebruikers die er wellicht dan nog wel iets uit kunnen halen.

 21. Hoor nooit iemand over de ROI van de imagebrochure, folders, sjieke visitekaartjes of bedrijfsadvertenties in vakbladen.

  Als sociale dieren willen we communiceren, vertellen, contact maken, ervaringen en tips uitwisselen. Dat doen we nu ook via internet. Maar zodra Social Media vanuit een zakelijke optiek ingezet wordt, krijgen we nog meer last van het “voor-wat-hoort-wat-oerinstinct”. Een garantie voor frustratie met een medium dat in principe op “belangeloos geven” gebaseerd is.

  Wij merken verder dat er veel angst is. Bedrijven beginnen niet aan Social Media omdat ze bang zijn dat concurrenten wat aan die informatie zullen hebben.

 22. @ Mathijs: mijn reactie is dan ook: als je niets te vertellen hebt, dan moet je vooral meelezen. Zoals je ‘vroeger’ gewoon een krant las, en wellicht eens een ingezonden brief instuurde. Niets mis mee.

  @ Sonja: als je de I laag houdt – in tijd en middelen- en de R tastbaar maakt, dan heb je al snel een positief saldo.

  @ ronmol : ik denk ook wel dat sociale media de ‘normale’ hypecurve doormaakt. Mbt Twitter: als je niets geeft om PdL, waarom zou hem dan op tv, papier, theater…twitter volgen? Bouw je eigen filterbubble en volg mensen die voor jou interessant zijn.

 23. @Jan Willem, PdL was een voorbeeld.
  natuurlijk kun je filteren maar zoals al deze Hypes is het ook een gevoels kwestie.

  Ik volg jou , jij mij toch ook?
  Ik ken je nog van vroeger en voeg je toe als vriend, jij wil toch ook mijn vriendje zijn op Hyves?

  Ik heb zoveel mensen in mijn netwerk en jij?

  Waarom Twitter jij nog niet dat moet je doen, is heel belangrijk!
  Zit jij niet op Facebook? zo dan mis je wat.

  leuk stukje in de nieuwe Hi reclame,, Zulle we matties worden op Facebook? Facebook gaat weer terug naar waar het begon een leuk stukje internet voor scholieren en studenten, wat moet je daar met een bedrijf tenzij je direct iets met deze doelgroep iets zou willen? en wat wil je dan met deze doelgroep? Branding? de meeste irriteren zich aan reclames.

  Ik voorspel dat al dat geld wat bedrijven nu investeren en nog gaan investeren weggegooid is…
  Twitter gaat nooit langdurig een meerwaarde creëren voor 98% van de bedrijven.
  Linkedin is een dusdanig groot reclame platform geworden dat zeker het MKB er niets meer aan heeft.

  kortom ik vind dat mensen heel goed moeten nadenken voordat ze een hele dure consultant raadpegen en in de arm nemen om zich te profileren op social media.
  Laat ze het geld steken in andere vernieuwingen of advertentie vormen die in hun directe regio iets opleveren..

 24. @ronmol Jouw betoog is een combinatie van het tegenargument’onduidelijke opbrengsten’ en – wat in de reacties ook vaak wordt genoemd – de veelgemaakte fout van een ontbrekend doel of verkeerde kanaalkeuze.

  Je scherpe reactie is leuk voor de discussie, maar ik denk dat de werkelijkheid wel wat genuanceerder is :-) Ik denk dat professionals en bedrijven heel veel aan sociale media kunnen hebben, mits ze daadwerkelijk bereid zijn te luisteren en een dialoog aan te gaan. Ik word ook soms heel moe van een LinkedIn-groep waar alleen maar mensen zitten die reclame maken voor zichzelf. Maar dat is te verhelpen door de groep niet voor iedereen open te stellen en goed te modereren. Op die manier kan een LinkedIn-groep een waardevolle plaats zijn om kennis te delen en je netwerk uit te breiden. Maar dat kost dus wel weer tijd; als je niet bereid bent die er in te investeren, dan kan je er wellicht beter niet aan beginnen.

  @all Erg leuk om te zien hoe de discussie doorgaat en te merken hoe dit onderwerp leeft!

 25. Ik zie het toch echt anders, internet bestaat nog steeds voor een groot gedeelte uit Hypes.
  Behalve nu.nl en enkele andere webstes met een redelijk vaste bezoekersgroep zijn de meeste initiatieven hypes….

  Een hele tijd moest er vel flash en beweging zijn, nu is het weer back to basic met weinig flash en weinig beweging.

  een tijd lang waren fora en chat rooms je van het nu wordt het nog wel gebruikt maar minder en wat gerichter.

  Een tijdje terug registreerde iedereen zich overal en strooiden met gevens nu wordt men voorzichtig en registreren maar mondjes maat.

  ook web 2.0 en dan met name de social media is gewoon een hype hoe mooi iedereen het ook wil maken.
  Vroeg of laat gaan mensen zich vervelen op twitter en gan er steeds minder aan vinden of er komt eneen nieuw platform waar iedereen op duikt.
  Binnenkort gaat Google zich storten op social media, en ja daar duiken ook weer vele mensen in met name de zgn. consultants die maar 1 doel hebben zelf beter worden van hypes op internet.

  Web 3.0 staat in de startblokken met nog meer mogelijkheden en alles via de telefoon. Hoe lang gaat dit allemaal goed? ik denk dat internet uiteindelijk terug gaat vallen naar wat het ooit was, nieuws, informatie en contact wellicht aangevuld met controle van je huis ( domotica)

  Uiteindelijk zien we in dat duizend contactpersonen niet zinvol is, dat de geïnvesteerde tijd en het geïnvesteerde geld nooit wordt terug verdien.

  en de reactie op onduidelijke inkomsten die je geeft worden door alle consultants gebruikt: “Je doet het gewoon niet goed”.
  hetzelfde geld voor al die dure SEO jongens, natuurlijk werkt het even maar dan komt Google en die doet alles weer anders, of je concurrent heeft net iets meer te besteden dan jij en staat weer boven je.

  de enige die er goed van worden zijn consultants, google en advertentieplatformen, en natuurlijk twitter, hyves en facebook.

  Leuk detail ga eens kijken wat de verdiensten van deze sites zijn, dat valt enorm tegen er moet continu geld in worden gepompt en investeerders worden gevonden omdat er weinig tot geen eigen financiering mogelijk is.

  Google legt ieder jaar honderden miljoenen bij bij Youtube hoe lang nog?? http://webwereld.nl/nieuws/56690/-youtube-lijdt-470-miljoen-verlies-dit-jaar-.html

  facebook heeft een enorme omzet http://www.hyped.nl/details/20100302_facebook_gaat_dit_jaar_1_miljard_dollar_omzet_draaien/
  maar verdient an sich heel weinig omdat ze allen maar percentages krijgen van die omzet, alles gaat naar app bouwers en ontwikkelaars.

  er zijn 500 miljoen facebookgebruikers in theorie maar er wordt geschat dat nog geen 50% echt actief is. zelfs als iedereen actief zou zijn dan is per bezoeker slechts een omzet van 2 dollar per jaar.
  er werken 1400 mensen voor facebook.

  Maar goed ieder zijn meug ik gebruik twitter omdat ik het leuk vind sla te kletsen, ik heb linkedin omdat men vind dat ik het moet hebben maar doe er helemaal niets mee.

  ik heb een facebook account met 4 vrienden en mijn hyves heb ik gestopt omdat de vriendinnen van de vriendinnen van mijn dochter en de buurmeisjes ook vrienden willen worden.
  zelfs a

 26. @ronmol Het punt dat ik met mijn artikel wilde maken is dat het bijna ‘not done’ dreigt te worden om kritisch te zijn ten opzichte van het gebruik van social media. Terwijl sommige vragen en bezwaren die ik in de praktijk hoor heel terecht zijn.

  Dus ik ben het met je eens dat we met zijn allen niet hijgerig achter een bepaalde ontwikkeling aan moeten hollen. Persoonlijk ben ik wel overtuigd van de toegevoegde waarde van social media, mits je ze op de juiste manier inzet. Op dat punt worden we het dus – als ik jouw verhaal lees- niet met elkaar eens.

  Wel aardig dat we deze discussie hebben op Frankwatching. Best social, toch? 😉

 27. 10. omdat mijn concurrenten dan zien wie mijn klanten zijn

 28. Twitter was een top medium toen het nog niet mainstream was. Nu erger ik me kapot aan al die “social media guru’s” en bedrijven die hun stream alleen maar als veredelde roeptoeter gebruiken. De fout die bedrijven maken is dat ze social media enkel maar om winstmaximalisatie willen gebruiken. Daar gaat het niet om. Het gaat niet om puur geld verdienen. Dat is niet “social”. Het gaat hoogstens om nut maximalisatie. Maar nee, we willen allemaal graaien in het geld. Ook die “experts” die de onwetendheid van de mens gebruikt om allerlei workshops aansmeren. Het gekke is dat enkele ook nog groot zijn geworden ook nog door maar zoveel mogelijk te roepen op Twitter.

  En nu worden werknemers het nog aangemoedigd ook nog.. want tja, je moet toch wel aan je “personal brand” werken hoor. Ik weet het niet. Juist al dat moeten, haalt van mij de lol er vanaf en daar ging het mij eerst om.

  Ik vind het trouwens ook een kwalijke ontwikkeling dat werkgevers hun werknemers ontslaan vanwege een enkele tweet. Weg privé-leven, weg vrijheid van mening uiting. Je werkgever bemoeit zich direct met je privé-leven. Het dilemma “mijn werkgever wilt me volgen, maar dat wil ik niet” herken ik zeer goed. Je wordt zo monddood gemaakt op internet.

  Soms verlang ik eens terug naar het internet voordat de commercie zich er op stortte en de boel liep te verpesten.

  Op twitter volg ik ook zoveel mogelijk “echte mensen” en geen bedrijven of “ik b.v’s”

 29. @Jeroen: je bedoelt de fase voordat het www bestond? 😉

  Als toevoeging op de 10’s: onzekerheid.
  In lijn van Jeroen’s gevoel van moeten: op individueel niveau betekent dat mensen misschien wel het gevoel hebben om sociale media te gaan gebruiken, maar misschien wel het idee hebben dat ze niet interessant of sociaal genoeg zijn. Dat kan misschien leiden tot een stevige blik in spiegeld van wie ben ik en waar sta ik voor.

 30. Verschillende vriendengroepen op sociale netwerken, dat is heel goed mogelijk met verschillende accounts. LinkedIn plus een twitter-account op je echte naam, en Facebook en eventueel nog een twitter-account op een nick, bijvoorbeeld. Of meerdere Facebook-accounts voor je studievrienden, de kynologenclub en een dorps- of wijkgroep, of voor wat voor sociale omgevingen waarin je je begeeft.

 31. @Jhoke Hoewel het technisch mogelijk is om meerdere facebookprofielen te gebruiken voor verschillende groepen bekenden/vrienden, is er wel een trend naar meer transparantie. Al die profielen onder schuil- en bijnamen, of zelfs verzonnen namen, maken het geheel er niet duidelijker op, toch?

  Je ziet steeds meer de roep om gewoon 1 persoonlijk Facebookprofiel, onder je ‘echte’ naam. Dat kan ook makkelijk omdat je binnen dat profiel groepen van contacten kunt aanmaken die je verschillende informatie geeft (of toestaat om die informatie te zien).

  Bovendien merkte ik zelf (ook een tijdje twee profielen gehad) dat het steeds lastiger werd om twee keer in te loggen, twee keer alles bij te houden etc.

  Voor zakelijke relaties is om allerlei redenen een fanpagina geschikter dan een persoonlijk profiel, zie mijn artikel op Frankwatching hierover vorige week.

 32. @ronmol
  Goed betoog, maar je vergeet de enorme e-commerce belangen die er inmiddels zijn. Er worden serieuze omzetten en kostenbesparingen gerealiseerd op transactionele sites. Toevallig weet ik redelijk wat van de reisbranche en zie dat daar echt de revolutie reeds heeft plaatsgevonden. Sociale media zijn de marketing instrumenten, wat vroeger de folder, en het reisbureau was.

  Steeds meer mensen oriënteren zich via sociale media, en naast de input van vreemden telt de input van je eigen “kennissen”. (virtuele of IRL) veel meer.

  En ja, het verandert snel (zoek op XKCD online map), maar als je specifiek op zoek gaat waar de klanten uithangen is er een marketing doel te behalen.

  Sociale media consultant bestaan inderdaad niet, je hebt nog steeds kennis nodig van de branche, anders zijn de adviezen wel heel dun of niet valide. Iedereen kan een website bouwen, maar experts met branchekennis zijn nodig om in te schatten hoe de specifieke klanten zullen reageren / omgaan met nieuwe kanalen,

 33. Wat mij altijd weer opvalt, is dat de risico’s niet benoemd worden. De risico’s van het niet/wel gebruiken van social media. Want aan beide kanten zit een risico. Als je het niet gebruikt, kan iemand anders jouw naam gebruiken op een digitaal medium. Als je het wel gebruikt, kan je in no-time door honderden of duizenden mensen bekritiseerd worden. Die kritiek kan, zoals in het geval van BP, dan ook nog eens als eerste link verschijnen wanneer je zoekt op de bedrijfsnaam in Google. En dan is het met de corporate reputatie al snel gedaan van een bedrijf.

  Ik ben blij dat dit niet benoemd wordt in dit artikel, want dat bevestigd alleen maar dat dit soort tegenargumenten nooit benoemd worden. Dat komt ook omdat de meeste mensen social media als ‘het walhalla’ van de marketing beschouwen. Maar social media zijn veel meer dan dat.

  Wat betreft de opbrengsten die ‘onduidelijk’ zouden zijn… Een bedrijf of organisatie moet social media mijns inziens in eerste instantie helemaal niet inzetten voor de opbrengsten op financieel gebied. Het moet gaan om de maatschappelijk verantwoordelijke positie van een bedrijf. Dat laat Youp van ’t Hek ook heel duidelijk merken in zijn argumenten over T-Mobile haar klanten”service”.

  Social Media zijn een bindingsmiddel, zo moeten social media ook gezien worden. Niet als een middel om nog meer geld mee te verdienen, want dat heeft de consument in no-time door. En voor je het weet ben je dan als bedrijf een asocial medium, die spamt en vernedert wordt door de klanten van de nieuwe media…

 34. Dank voor je artikel. Heb er een leuke discussie mee aangezwengeld op de HU.
  Groet,
  Wanda Dijkstra

 35. @Wanda, bedankt voor je reactie en: ik ben wel benieuwd naar die discussie!

 36. mooie opsomming van de voor en nadelen van social media. Mijns inziens zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden voorzichtigheid (op twitter van bijv je bedrijf goed nadenken voordat je post) en kwaliteit.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!