Ontwikkel B2B-content in 5 stappen

0

Veel B2B-marketeers werken in een omgeving waar veel kennis in huis is. Denk aan de afdeling productmanagement,  R&D, customer service: allemaal afdelingen bemand door collega’s met relevante kennis. Hoe komt het dat er zo weinig van deze kennis ingezet wordt voor marketing? Of is dat niet zo?

Breng de content in kaart

In B2B-marketing kom je niet meer weg zonder aan de slag te zijn met het bieden van content, het laten zien waar je verstand van hebt, het delen van kennis en informatie.  In een eerdere blogpost over content marketing ga ik daar uitgebreid op in. Ik ga er nu even vanuit dat je hebt onderzocht wie je doelgroep is en wat je doelgroep zoekt: dat is namelijk de eerste stap naar een content marketingstrategie. Dan komt de tweede stap en dat is het in kaart brengen van de content die je zou kunnen ontwikkelen. Nu blijkt dat als je daar even voor gaat zitten en met collega’s praat over mogelijkheden, het niet zo moeilijk is om onderwerpen te bepalen.

Stappenplan voor goede content

Na het in kaart brengen van de content blijft het vaak steken. Wat is dat toch? We maken geen tijd om content te creëren of we brengen geen focus aan in de onderwerpen die we op de kaart willen zetten. Hoe kun je goede content ontwikkelen? En hoe benut je daarvoor kennis die al in huis is? In 5 stappen:

  • Betrek de collega’s met de kennis bij de voorbereidingen
    Het gebeurt nog te vaak dat een marketingafdeling in een ivoren toren concepten uitwerkt. Waarom niet eens een brainstorm met de productmanagers, accountmanagers en product developers? Je kunt op nieuwe ideeën worden gebracht en bovendien maak je enthousiasme los bij deze collega’s. Zij zien dat je hun expertise benut.
    Ivoren toren marketing
  • Nodig de klant eens uit in jouw ivoren toren
    Ook een klant of business-partner kun je als een verlengstuk van jouw bedrijf zien. Vaak blijken zij bereid om mee te denken over onderwerpen, oplossingen en acties, en vinden ze het leuk als je ze vraagt: “Als jij in mijn schoenen zou staan, wat zou jij dan doen?”
  • Breng expertise in kaart
    Als de onderwerpen die je in de spotlight wilt zetten duidelijk zijn, maak dan eens een lijstje met mogelijke mensen die kunnen helpen bij de creatie. Wie is er geschikt om te schrijven? Wie is een goede prater? Wie is geschikt om geïnterviewd te worden? Wie is filmgeniek en kunnen we filmen? Wie kan goed online uitleg geven en enthousiasmeren?
  • Pak de regie
    Nu is het alleen nog maar een kwestie van de regie pakken en tijd steken in de productie. Bij die regie draait het, net als bij een regisseur van een toneelstuk, om: het houden van overzicht, doorzetten, je niet van je stuk laten brengen, motiveren, enthousiasmeren en laten – we het praktisch houden – produceren. Alhoewel je het productiedeel, net als bij een toneelstuk ook kunt uitbesteden. De regie houd je idealiter in huis.
  • Promoot de content en deel het succes
    Uiteraard heb je niets aan content als je het niet promoot. Dat promoten kan op allerlei manieren: via whitepapers, artikelen, webinars, met behulp van social media en ook traditionele middelen. Nu is het van groot belang dat iedereen die heeft bijgedragen ook voelt dat zijn/haar bijdrage ergens toe leidt. Zorg ervoor dat men ziet wat het uiteindelijke resultaat is (met updates via mail of intranet) of bel de mensen nog eens op om de resultaten en het succes met hen te delen. Zo laat je zien dat je het als team voor elkaar hebt gekregen. Op naar de volgende campagne!