Verdieping

Sociale media over de grens: Tsjechië

0

In ons eigen landje weten we elkaar allemaal online te treffen via de bekende kanalen. Zakelijk afspraken maken we via LinkedIn en jongeren treffen elkaar op Hyves. Maar hoe is dat eigenlijk buiten onze landsgrenzen gesteld? Ditmaal een kijkje over de grens in Tsjechië: wat gebeurt daar in de sociale media?

Internetgebruik in Tsjechië

In Tsjechië surft men wekelijks gemiddeld zo’n 609 minuten op internet, dat komt neer op zo´n 87 minuten per dag. Tsjechië kent de trend dat internetgebruikers het internet voornamelijk gebruiken voor entertainment. Zo´n 37% van de gebruikers surft enkel voor dit doel op internet.

Facebook

Groei van Facebook in Tsjechië in de laatste 6 maanden (klik op afbeelding voor vergroting)

Facebook is veruit het meestgebruikte sociale netwerk van Tsjechië. Uit statistieken van Facebook is op te maken dat 1.718.180 mensen gebruikmaken van Facebook. De groep 15-24 jarigen is het meest vertegenwoordigd. Het aandeel man en vrouw is redelijk gelijk: 51% man tegen 46% vrouw.

Verdeling Man/Vrouw op Facebook in Tsjechië (Klik op afbeelding voor vergroting)

De grootste website uit Tsjechië op Facebook heeft ongeveer 181.000 fans. De grootste Facebook-groep  heeft er zo’n 141.000, de meestgebruikte applicatie heeft 227.000 gebruikers. De genoemde cijfers zijn afkomstig van NetMonitor: de dienst die het internetgebruik meet in Tsjechië.

Typisch Tsjechië

De Tsjechen hebben ook hun eigen sociale netwerken. Lidé.cz is na Facebook het meestgebruikte sociaal netwerk. Maandelijks maken zo’n 1.900.000 mensen er gebruik van, meet NetMonitor. Op Lidé kunnen gebruikers zichzelf profileren en met elkaar in contact treden. Lidé maakt het mogelijk om foto’s te delen en blogs te plaatsen. Daarnaast zijn er op het netwerk chatrooms te vinden.

Oud-klasgenoten vinden doe je via Spoluzaci.cz. Een netwerk waar je per stad op zoek kunt gaan naar oude bekenden. Het netwerk wordt dagelijks bezocht door ongeveer 207.000 internetters.

Futuroom, de toekomst van journalistiek

Het Tsjechische Futuroom houdt zich bezig met innovatie van de journalistiek. Zo heeft het een moderne multimedia nieuwsvloer, waar zelfs kinderen het vak kunnen leren. Maar vooral is Futuroom een kennisinstituut waar journalisten kennismaken met de nieuwste snufjes uit de journalistieke wereld.

Opmerkelijk is dat het bedrijf de burgerjournalistiek stimuleert. Het laat burgers samen met opgeleide journalisten dagelijks nieuws maken. Dat gebeurt online via diverse websites die zich binnen het netwerk van Futuroom bevinden, evenals de sociale media die steeds meer worden ingezet. Daarnaast zijn er speciale café’s waar burgers samenkomen en nieuws kunnen delen met journalisten. Lezers kunnen op een laagdrempelige manier in contact komen met professionals. Hierdoor ontstaat er een hyper-lokale krant waar dus veel aandacht is voor het nieuws dat dichtbij de lezers staat. Adverteerders hebben zo ook de mogelijkheid om gericht te adverteren.

Apart is toch wel dat Futuroom voortborduurt op printmedia. Printmedia is voor Futuroom niet voorbij. Futuroom ziet in burgerjournalistiek de toekomst van kranten.

De markt ligt nog open

Sociale media hebben nog geen grote plaats ingenomen in het leven van de Tsjechen. Dat resulteert in een laag gebruik van de sociale media. Veel bedrijven zetten nu speciale afdelingen in om sociale media te monitoren en zo meer bewustzijn te creëren rondom deze vorm van nieuwe media. Facebook is het sociale netwerk dat de komende jaren sterk zal groeien, evenals Twitter, dat nog maar weinig wordt gebruikt in Tsjechië. Het land bevindt zich duidelijk nog in een ontwikkelingsfase, mede door de sociaal culturele omstandigheden in het land. Tsjechië biedt veel kansen om aan de slag te gaan met sociale media. De markt is nog open en onbepaald: het kan nog alle kanten op!

Toerisme in Praag: meten is weten

Hoewel de Tsjechen zelf de sociale media nog niet hebben ontdekt, hebben veel toeristen dat wel. De hoofdstad Praag wordt dagelijks overspoeld door toeristen die uiteraard de nacht doorbrengen in hotels. Online worden de ervaringen met de hotels aandachtig gevolgd en gemeten. Er zijn speciale bureaus die het toerisme op de sociale media, als blogs, forums en beoordelingssites, in de gaten houden. Dat resulteert uiteraard in zeer bruikbare informatie om het toerisme in de stad te verbeteren en aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de bezoekers.

Hier vind je alle artikelen uit de serie Sociale media over de grens.