Fashion retail: geen RFID, geen zaken

0

RFID (Radio Frequency IDentification) is een technologie die een radiosignaal gebruikt om goederen, voertuigen of levende wezens automatisch te identificeren. De techniek is niet nieuw. Zo’n 50 jaar geleden kwam de eerste antidiefstalchip in de winkels. Al tientallen jaren worden dieren, zendingen en producten met een RFID-chip getagd om ze te kunnen volgen.

Elk jaar worden 130 miljoen boeken met een chip in bibliotheken uitgeleend. Er zit er eentje in ons paspoort, onze bankpas en ov-chipkaart en er komt er eentje in je koffer op Schiphol. RFID-technologie bestaat al heel lang. Breekt RFID, na een trage start, dan nu ook eindelijk door in winkelketens?

Meer informatie, meer voordelen

In de RFID-tag kan meer informatie, zoals bijvoorbeeld de uitleendatum, of bij levensmiddelen de houdbaarheidsdatum en bij paspoorten biometrische gegevens, worden meegegeven dan met een barcode. Informatie die je bovendien kunt wijzigen. Zo wordt het mogelijk om goederen vaker te scannen. Dit geeft een beter inzicht in de locatie van producten en in veranderingen hierin. Hierdoor kan efficiënter worden gewerkt, wat weer leidt tot kostenbesparing. En ook lagere voorraden worden mogelijk. Daarnaast is er minder out-of-stock, kan diefstal in de keten worden voorkomen en wordt namaak van producten aangepakt.

Ook het sorteren van ziekenhuiskleding in wasserijen gebeurt door de kleding uit te rusten met RFID-tags. Rolcontainers voor bloemen raken niet meer zoek dankzij RFID. Boekhandel Selexyz vindt er verkeerd teruggeplaatste boeken mee terug. Hierdoor hebben ze minder nee-verkoop. DHL gebruikt de tags in Duitsland voor het verbeteren van de pakjesbezorging. Het Nederlandse leger regelt er de terugkeer uit Afghanistan mee. Kortom, RFID zit in een stroomversnelling.

De winkelvloer: Gerry Weber

Onlangs organiseerde de vereniging Logistiek management de bijeenkomst ‘RFID on Item level in de Fashion‘ met sprekers van Gerry Weber, Van Vuuren Mode en Marks & Spencer. De Duitse modeketen House of Gerry Weber heeft al enkele jaren ervaring met RFID op producten in winkels. Het voorbeeld van de RFID-invoering bij de 160 winkels van House of Gerry Weber sprak tot de verbeelding.

Christian van Grone, CIO van Gerry Weber, zegt op Logistiek.nl: “Sinds medio 2010 wordt in alle 25 miljoen kledingstukken van Gerry Weber een RFID-label genaaid door circa 240 producenten. De RFID wordt gecombineerd met het label voor de wasinstructies. Gerry Weber investeert circa 2,7 miljoen in de komende 5 jaar. Deze investering is in circa 2 jaar terugverdiend. Naast deze investering zijn er de jaarlijkse kosten voor de RFID-tags. Circa 2 miljoen euro dit jaar, inclusief het innaaien door de producenten.”

Bij Gerry Weber zijn alle logistieke processen met RFID ondersteund. De franchisenemers en klanten van de groothandelsdivisie van Gerry Weber krijgen RFID-tag in de kleding gratis. Die kunnen in hun eigen winkels de voordelen met RFID gaan realiseren.

Gerry Weber kan met RFID transparantie van de logistieke keten creëren en het aantal pick fouten reduceren tot het minimum. Doordat Gerry Weber alleen maar breed geaccepteerde technologiestandaarden heeft gebruikt en overtuigd is van de positieve business case, denkt men dat tegen het eind van 2013 de grote collega retailketens over zijn op RFID. Dat is voordelig voor de gehele branche, omdat dan de kosten van scanapparatuur en tags naar beneden gaan.

Gerry Weber kan met RFID de winkelvoorraad nauw afstemmen op de consumentenvraag. Bijna de helft van de consumenten koopt niets, omdat de gezochte maat niet wordt gevonden. Het winkelpersoneel kan nu direct kijken of een bepaalde kleur of maat nog echt in voorraad is en waar het item zich bevindt. Consumenten zijn hier blij mee en de verkopers in de winkel doen wat ze moeten doen: verkopen…

De investeringen heeft Gerry Weber binnen 2 jaar terugverdiend. Producenten weven de chip in in de kleding. Hoe eerder in de keten de producten gechipt worden, des te groter zijn de baten van RFID.

Consumentengedrag is commercieel waardevolle informatie

Retailers kijken nu nog vooral naar de logistieke efficiency, diefstalpreventie en identificatiefunctie van RFID. Interessanter zijn de mogelijkheden om de winkelvoorraden nauwkeurig te besturen, zoals bij Gerry Weber. Nog interessanter is het om de consument in de winkel te volgen.

Adviseurs van de Lake Geneva Group deden met RFID onderzoek naar het consumentengedrag in winkels. Met behulp van interne antennes, RFID in de kleding en met mobiele telefoons uitgeruste winkelbezoekers hebben zij onderzocht hoe consumenten zich door een winkel bewegen. Wat zijn de gebieden in de winkel waar de meeste consumenten het vaakst kwamen, en wat waren de minder bezochte delen van de winkel? Maar, bijvoorbeeld ook hoe vaak – en hoe lang – consumenten bij bepaalde rekken stilstonden. Of ze wel of niet de paskamers ingingen en, gekoppeld aan kassagegevens, hoe de conversie was. Dat is commercieel waardevolle informatie.

RFID, de techniek is er ook klaar voor. Het is wachten tot RFID de norm voor de hele retail wordt: geen RFID, geen zaken!