Inzet sociale media bij bestrijding rellen in Londen

De politie in Londen onderzoekt momenteel welke rol sociale media speelt in het veroorzaken van de plotsklaps losgebarsten rellen. Een ding wat zeker is, is dat de Blackberry Messenger een sleutelrol heeft gespeeld in het oplaaien van de rellen. Met de Blackberry Messenger is het mogelijk om een versleuteld bericht te broadcasten naar een grote groep mensen. Het bericht is alleen te lezen door de persoon aan wie het gericht is.

Een van de verzonden berichten luidde als volgt:

“Everyone from all sides of London meet up at the heart of London (central) OXFORD CIRCUS!!, Bare SHOPS are gonna get smashed up so come get some (free stuff!!!) fuck the feds we will send them back with OUR riot! >:O
Dead the ends and colour war for now so
if you see a brother… SALUT!
if you see a fed… SHOOT!
We need more MAN then feds so Everyone run wild, all of london and others are invited! Pure terror and havoc & Free stuff….just smash shop windows and cart out da stuff u want! Oxford Circus!!!!! 9pm, we don’t need pussyhole feds to run the streets and put our brothers in jail so tool up,
its a free world so have fun running wild shopping;)
Oxford Circus 9pm if u see a fed stopping a brother JUMP IN!!! EVERYONE JUMP IN niggers will be lurking about, all blacked out we strike at 9:15pm-9:30pm, make sure ur there see you there. REMEMBA DA LOCATION!!! OXFORD CIRCUS!!!
MUST REBROADCAST TO ALL CONTACTS!!!”

Gelukkig zijn er nu ook mensen die sociale media inzetten om het tij te keren. Zo is er het Twitter account Riotcleanup dat mensen mobiliseert om de straten in Londen op te ruimen. Enkele uren na de oprichting van het account zijn er al meer dan 68.000 mensen die het account volgen. En dat het werkt is te zien in deze fotoserie.

En ook YouTube wordt gebruikt om een anti-rellen boodschap te verkondigen. Zo heeft rapper Guvna B een video online gezet waarin hij mensen verzoekt om te stoppen met de rellen: “A track pleading with the youth involved in the current UK riots to stop”.

Ook zijn er burgers die YouTube gebruiken om hun afschuw uit te spreken over de rellen. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande video waarin een burgerjournalist aan de plunderaars vraagt of ze trots zijn op zichzelf?

Er is nu zelfs een Google Group “London Riots Facial Recognition” opgericht om op basis van gezichtsherkenningstechnologieen de gezichten van de oproerkraaiers te herkennen. Crowdsourcen van gerechtigheid? En hier is ook al weer commentaar opgekomen, onschuldige omstanders zouden op deze wijze foutief herkend kunnen worden.

Sociale media om een tegengeluid te creëren. Om een vreedzame vuist te maken tegen de relschoppers. Hopelijk slagen ze er snel in om de oproeiende geluiden naar de achtergrond te verdringen en te doen verstommen.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , .

Reacties

 1. Leuk artikel.
  Ik ben vooral benieuwd of de Britse politie iets van de communicatiemethoden van deze reljongeren gaat leren. De reljongeren waren enorm flexibel met hun blackberry’s, terwijl de politie met een communicatiesysteem dat vermoedelijk honderden malen zo duur is achter de feiten aanliepen. Deze rellen maken pijnlijk duidelijk waarin de traditionele communicatiemodellen tekort schieten.

 2. De rol van Twitter, Facebook en BlackBerry voor de relschoppers moet niet overschat worden.

  Zonder smartphones en internet zouden er ook rellen zijn uitgebroken, breken nog steeds rellen uit en zal dit in de toekomst niet anders zijn. Al was het maar omdat de overheid via sociale media en smartphones de onruststokers die deze moderne middelen gebruiken relatief gemakkelijk kan opsporen.

  Zie bijvoorbeeld het volgende artikel http://onthypen.nl/london-is-burning-pingen-en-plunderen/

 3. De Britse kwaliteitskrant The Guardian meldt dat sociale media waarschijnlijk niet zo’n grote rol bij de rellen in Engeland speelden als werd aangenomen. Britse politici schermden al met censuur en het blokkeren van mensen op bijvoorbeeld Twitter.

  Onderzoek van The Guardian op basis van 2,5 miljoen tweets wijst uit dat Twitter niet of nauwelijks gebruikt werd om rellen te coördineren. In tegenstelling tot wat velen dachten, werd Twitter vooral ingezet door mensen die zich wilden organiseren om de straten schoon te vegen. Ook werd het gebruikt om over de rellen te praten, niet om ze te plannen.

  Zie ook http://bit.ly/nzz5Ub

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!