Facebook past nieuwsoverzicht aan: Top stories & Ticker view

Facebook lanceert weer een nieuwe functionaliteit. Naast de subscribe button en de lists van vorige week, die je controle geven over wat je van wie te zien krijgt en wat je met wie deelt, gaat Facebook ook flink wat veranderen aan de news feed (het nieuwsoverzicht). Aan de hand van je bezoekfrequentie bepaalt Facebook voortaan welke informatie voor jou relevant is. Daarnaast komt Facebook met de Ticker; real time updates van wat je vrienden ‘liken’, ‘commenten’ en ‘updaten’.

Een nieuwsoverzicht: het belangrijkste bovenaan

Volgens medewerker Mark Tonkelowitz zijn niet alleen de mensen waar je updates van ontvangt interessant, het is ook belangrijk hoe vaak je je nieuwsoverzicht bekijkt. Als je een week niet terug bent geweest, dan wil je misschien de samenvattingen van de meest belangrijke verhalen bovenaan zien. Als je regelmatig kijkt, dan wil je waarschijnlijk het meest recente nieuws bovenaan zien. Facebook gaat vanaf nu bepalen welke informatie voor jou relevant is, aan de hand van je lists, subscriptions en aan de hand van de frequentie waarmee je Facebook bezoekt.

In de blog, waarin Facebook deze aankondiging doet, wordt de vergelijking gemaakt met een krant. In plaats van de belangrijke verhalen op de voorpagina, stond alles in chronologische volgorde. Met deze verandering zou Facebook meer gaan werken als je persoonlijke krant. De ‘most recent’ en ‘most important’ streams verdwijnen. Alles komt in 1 enkele news feed. Als je een tijd lang weg bent geweest, zie je bovenaan vooral foto’s en statusupdates die geplaatst zijn toen je weg was, ze zijn gemarkeerd met een blauw hoekje linksboven (top story).

 

Als je regelmatig kijkt, dan zie je de meest recente verhalen eerst. Foto’s zullen groter zijn (fijn!) en dus zonder aanklikken een stuk duidelijker.

Ticker: real time updates van je vrienden

De nieuwsfeed heeft een korte vertraging, daarom komt Facebook nu ook met de ‘ticker’, in de rechter sidebar, boven de chatbar. Je kunt in de ticker real time zien wat vrienden ‘leuk vinden’, taggen, zeggen, welke reacties ze achterlaten etc. Met de grijze balk onder de ticker, kun je bepalen hoeveel updates je real time ziet, door hem naar boven of beneden te slepen. Als je wil bepalen wie jouw acties in hun ticker kunnen zien, ga je naar sharing control. Je ziet alle updates van de afgelopen weken nog eens op een rij in onderstaande video.

Zijn we hier blij mee?

In Nederland wordt deze nieuwe functionaliteit de komende paar dagen uitgerold. Een tijdje geleden is het wel – per ongeluk – op mijn profiel doorgevoerd. Een uur lang heb ik het mogen uitproberen, natuurlijk was het toen nog niet klaar, dus ik weet niet of het nu beter werkt. Zelf vond ik het erg storend dat ik niet meer kon switchen tussen ‘meest recent’ en ‘meest belangrijk’. Die controle miste ik meteen.

Zelf kunnen bepalen welke informatie belangrijk voor je is, lijkt nog altijd niet aan de orde bij Facebook. Het wordt wederom voor de gebruiker bepaald. Ik vraag me daarnaast af hoe het gaat samenwerken met de ‘news feeds’ die je zelf kan gaan samenstellen, aan de hand van je lijsten. Zijn die dan ook niet meer chronologisch? De ticker vond ik wel erg leuk. Een stuk meer ‘nu’ en ‘real time’, een beetje zoals Twitter. Je ziet wat je vrienden leuk vinden, waar ze op reageren en dus: wat op dit moment hot is.

Wat vind jij van deze Facebook update? Bepaalt Facebook teveel voor ons wat belangrijk is? Of vind je het juist wel prettig dat Facebook voor jou de meest interessante updates selecteert?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Gelukkig besteed ik geen enkele aandacht aan alle reclame linken.

 2. Gelukkig is deze update nog ongedaan te maken. Via Account Settings > Language > English (UK) uitkiezen. Je krijgt dan Facebook weer zonder frustrerende nieuwe News Feed te zien.

  Ik vind het abominabel slecht dat Facebook voor zijn gebruikers gaat bepalen welke updates er “relevant” ofwel “top” zijn. Een chronologische feed (zoals we dat van ieder social medium gewend zijn) is prima, de selectie doen we zelf wel met de scrollknop, het verbergen of zelfs unfrienden van personen.

  Google + here I come.

 3. Vind het zelf fijn dat ik vrienden kan samenvoegen en zo in 1 keer alle updates uit bijvoorbeeld Utrecht kan zien. De impact voor bedrijven zal groter worden 😉

 4. @Pieter daar heb je zeker een punt. Ik vraag me af hoe Facebook pages straks een plek krijgen in dit geheel. Hangt het af van wat je instelt per page? Van de interactie die je in het verleden had met de pagina? Of krijgen vrienden standaard voorrang op pagina’s. Erg interessant!

 5. Wij moeten hier nog wel even wennen hoor Dyoke, nog even los van reclame etc.! Al die wijzigingen… ^Elja

 6. Ben het helemaal met je laatste paragraaf eens Saskia. Ik stel mezelf ook die vragen. Ik vind dat Facebook de laatste tijd veel te veel aan het ‘proberen’ is. Hoewel ik vorige week een artikel las dat Facebook een aantal pas nieuwe features alweer heeft geschrapt wegens desinteresse van gebruikers lijkt het er niet op dat ze er iets van leren met de vele nieuwe aanpassingen de laatste tijd (lees bijvoorbeeld ook eens: http://ow.ly/6Buto). Facebook bepaald, niet de gebruiker. Ik maak veel gebruik van Facebook maar raak steeds meer geïrriteerd door het feit dat ik telkens weer uit moet gaan zoeken hoe alle nieuwe features werken en waar m’n vertrouwde standaard functies nu weer naartoe zijn verplaatst. Het wordt er niet gebruikersvriendelijker op. Het lijkt me verstandiger als ze eerst eens checken bij de gebruiker wat zij nu eigenlijk willen/missen. Je kunt goed zien dat ze naar de beurs gaan… in mijn ogen overstijgt het commerciële aspect steeds meer het sociale.

 7. Ben het ook met Saskia en Bas eens: leuk hoor allemaal nieuwe features, maar is dit inderdaad wat de gebruikers willen? Ik probeer te ontdekken waarom ze bepaalde posts nu ‘topverslagen’ noemen en andere niet…

  Je kunt je nu dus abonneren op Facebookpagina’s van mensen (ook van organisaties trouwens?) maar dan hoef je geen vrienden van ze te worden. Daar staat dan dat je kunt kiezen om alle updates van diegene te ontvangen, of de ‘meeste updates’ of ‘alleen de belangrijkste updates zoals een verhuizing of een bruiloft’. Hoe weet Facebook nou wat ik een belangrijke update vind?

  Maar de belangrijkste vraag die bij mij naar boven komt inderdaad is: wat betekent dit voor FacebookPages? Welke invloed heeft dit op de EdgeRank van berichten?

  Vind de Ticker trouwens wel een goeie toevoeging!

 8. Facebook zou er beter aan doen om er eerst voor te zorgen dat de zaken die ze aanbieden daadwerkelijk ook functioneren zoals het hoort, in plaats van de gebruikers het leven zuur te maken met nieuwigheden waar velen geen boodschap aan hebben. Ik wil nog steeds zelf kunnen bepalen wat wel en wat niet. Ik lees de laatste dagen enorm veel negatieve reacties van Facebook-gebruikers. Als Facebook zo verder doet zouden ze wel eens aan succes kunnen inboeten, zeker nu Google+ werd opengesteld voor het grote publiek…

 9. Facebook wijkt steeds af van haar kracht waarom ze vandaag de dag zoveel gebruikers heeft; het basale principe dat je eenvoudig kunt zien wat je vrienden delen en hoe je zelf kunt delen aan jouw vrienden. Met de ideeën achter de nieuwe mogelijkheden is niets nieuws, maar de hele vertaling naar deze interface is veel te complex voor de eindgebruikers. Ikzelf snap er ook maar weinig van en heb toch al diverse pogingen gedaan om te doorgronden hoe ik eenvoudig bijvoorbeeld een bericht met een selecte groep deel (het is me gelukt, maar weet nu al dat dit geen succes wordt door de hoge mate van complexiteit).

  Ander punt wat me opviel (voor de online marketeers); door die irritante ticker hebben de Facebook ads wel 50% minder exposure naar de eindgebruikers toe. Op deze manier graaft Facebook toch haar eigen graf mbt tot dat verdienmodel? Ik verwacht zeker niet dat er meer op die ads geklikt gaat worden na deze verandering…

 10. Toevoeging laatste punt; ik zie zojuist dat de alles onder de ticker op Facebook ook blijft plakken op je pagina (ads bijven dus net zo zichtbaar als de ticker zelf). Hoogte van de ticker past zich je schermresolutie aan.
  Ik krijg sterk de indruk dat Facebook dit niet heel grondig heeft ontworpen en dit meer ‘realtime’ wordt ontwikkeld (dit soort keuzes maak je al vrij snel in een iteratief ontwerpproces).
  *op dit moment blijft Facebook bij mij constant refreshen…*

 11. Die ticker is wel aardig, die lijsten en subscriptions een goede poging die usp’s van Google+ te integreren. Maar daarmee gaat FB voorbij aan de eigen gebruikerservaring. En die gebruikerservaring wordt voor mij drastisch negatief beïnvloedt doordat ik de controle kwijt ben over welke berichten ik kan lezen.

  Het zal uiteindelijk wel wennen, maar vooralsnog is dit een grote tegenvaller. Dan is de keus om voorlopig (tot Facebook hopelijk weer wat aanpassingen heeft gedaan) meer met Google+ te doen snel gemaakt.

 12. Net als Sanne probeer ik ook te ontdekken waarom FB sommige posts als ‘topverslagen’ markeert (bijna alle posts zijn dan ook voorzien van een blauw hoekje)… Misschien is het qua uitproberen/vernieuwen iets te veel van het goede. Vooral omdat het zo vlak achter elkaar wordt geïntroduceerd kan het irritatie opwekken bij de gebruikers. We wachten af wat FB nog meer voor ons in petto heeft!

 13. Kan iemand mij aub helpen? Sinds 2 dagen kan ik op mijn Facebook account bij Nieuwsoverzicht Belangrijkste nieuws en Recent (waar je in kon scrollen ) niet meer terugvinden.
  Er worden alleen nog recente verslagen weergegeven.
  Hoe krijg ik Recent terug?
  Hoop dat iemand mij kan verte4llen wat ik moet doen.
  Ik haat al deze veranderingen van Facebook :(

 14. Ik hoor heel veel boze reacties over al de verandering van Facebook.
  Ook op engels talige site’s zijn veel mensen die het nieuwe Facebook haten.
  Zou dit wel niet eens het begin van het einde zijn voor Facebook?
  Je kunt ook teveel willen.
  En nu mag en kan ik zelf niet meer bepalen wat ikzelf belangrijk- en recent nieuws vindt.
  Als de makers van Facebook wijs zijn draaien ze dit terug anders gaan straks veek mensen hun account opzeggen.

  Er zijn al eerder programma’s als o.a. Friendster op hun retour geraakt.
  Dit kan ook bij Facebook gebeuren.
  Mensen worden over de laatste ontwikkelingen ontevreden en gaan straks opzoek naar nieuwe social media’s.
  Google schijnt ook al iets op touw te hebben gezet?

 15. @Rachel, het verschil tussen recent en belangrijkste nieuws bestaat dus helaas niet meer, maar geloof dat je daar zelf al achter was gezien je tweede bericht 😉

 16. Overigens heeft Facebook wel iets erg moois ontwikkeld voor de toekomst. Je profiel pagina gaat veranderen naar een Timeline. Toepasselijk heet het dan ook Facebook Timeline 😉
  Het ziet er geweldig uit en geeft een overview van je leven (voor zover dat teruggaat op Facebook). Zo staat er in wanneer je van baan bent verandert, relaties worden erin verwerkt, etc… Mooi met grote foto’s.

  Check deze link voor de presentatie van Mark Zuckerberg: bit.ly/osbumS

  Hoewel je het dus nog niet standaard hebt kun je Timeline al wel vast instellen op je eigen profiel. Check hier hoe dit moet: http://j.mp/nLy4Oa

  Ik heb het al gedaan en ben er erg over te spreken. Eindelijk ook een verbetering dus!

 17. Heeft er iemand enig idee hoe je jezelf uit de live stream kan halen? Ik vind het helemaal niet leuk dat iedereen elke foto, status en quote kan zien die ik leuk vind, ook al zijn we geen gemeenschappelijke vrienden.

  Overal wordt geschreven dat privacy belangrijk is en dat je voor alles kan kiezen met wie je het deelt, behalve in de live stream? Ben nu al enige tijd op zoek naar een oplossing maar zonder resultaat…

 18. Iets wat volgens mij niemand door heeft is dat je je prikbord niet meer geheel kan afschermen met de nieuwe FB settings. Voorheen kon je je prikbord voor bepaalde (zelf aangemaakte) vriendengroepen geheel afsluiten. Bijvoorbeeld een groep ‘Zakelijk’. Nu is het alleen nog maar mogelijk om je geplaatste foto’s, status updates en vriendschappen onzichtbaar te maken. Reacties die je plaatst bij een van je vrienden blijven zichtbaar op je prikbord, deze zijn niet meer af te schermen. Gevolg is dat mijn zakelijke groep op mijn prikbord ineens mijn reacties zien staan op andermans status, foto’s etc. Schan-da-lig! Dit is geen verbetering te noemen. Ik vraag mij af of FB dit nog gaat aanpassen? Ik hoor er gek genoeg niemand over.

 19. Vreselijk deze vernieuwingen. De chatbalk aan de rechterkant vond ik prettig, maar nu de ticker erboven hangt is het allemaal veel te druk. Daarnaast wil ik die updates helemaal niet zien, maar uitschakelen van de ticker lijkt niet te kunnen. Vandaag merkte ik ineens de ‘top stories’ op, ik dacht gelijk: wat is Facebook in vredesnaam aan het doen? Het begint echt een rommeltje te worden zo. Ik vond het nieuwsoverzicht met ‘meest belangrijk’ en meest recent’ altijd erg fijn. Eenvoudig, niet teveel poespas, en ik kon zelf kiezen wat ik wilde zien. Nu probeert Facebook dit voor mij te doen, en dat is verkeerd. Mensen willen dit denk ik zelf bepalen. Ik tenminste wel.

 20. Heb zojuist ontdekt wanneer ik de Spotify toepassing blokkeer op Facebook (even zoeken via de FB zoekbalk), ik geen meldingen in de Ticker krijg van vrienden die elke keer een nummer luisteren via Spotify.

 21. Het probleem zit bij vrienden die alles public (voor iedereen?) delen. Als iedereen de optie “only friends” zou kiezen is er geen probleem meer.

  http://nakedsecurity.sophos.com/2011/09/26/facebook-ticker-privacy-scare/

 22. de invloed van goldman sachs..http://nl.wikipedia.org/wiki/Goldman_Sachs is duidelijk merkbaar…
  …fb gaat voor het hoogste monetaire rendement….dus doodlopende weg…dus einde facebook….
  tijd voor
  samen delen..samen leven 😉

 23. Ik wil juist de nieuwe facebook.. maar bij mij blijft de oude.. Weet iemand hoe ik ook over kan gaan op de nieuwe?

 24. @123
  Check deze link: http://j.mp/nLy4Oa
  Facebook heeft kennelijk alleen legal issues waardoor de introductie van timeline is uitgesteld, maar je kunt hem dus al wel installeren. Alleen kunnen jijzelf en anderen met de nieuwe timeline geïnstalleerd het maar zien. Je volgers zien dus nog geen verschil.

 25. Persoonlijk vind ik deze veranderingen wel aangenaam, maar tegelijkertijd ook iets gevaarlijker omdat je steeds meer moet opletten wat je op Facebook doet. Voor bedrijven zoals wij word Facebook naast FB Ads steeds een belangrijkere online media om met klanten in contact te blijven

 26. HELP!!
  Ik ben de tijdlijn gaan gebruiken, maar vind het erg onoverzichtelijk en zeer onlogisch ingedeeld. Nu wil ik dit ongedaan maken…..maar hoe??
  Graag een reactie,
  groetjes, Imre

 27. Jammer genoeg kan iedereen dus je “comments” en “likes” zien. Dat is nou net wat ik niet wil, omdat mensen daardoor ook een beeld vormen.

 28. Ik vind het nog niet zo heel handig. MIjn vraag eigenlijk : Waarom kan je niet meer zien wat andere mensen doen. Wat ze liken, wat ze reageren. Normaal kwam dat rechts in beeld en als er iets nieuws bij kwam zag je m erbij komen. Nu staat dit links onderin en staat er 1 nieuws bericht. (onder de chat). Waarom? Kan dit ook anders??

  Graag jullie reactie

 29. Ik erger me aan de nieuwe weergave van het nieuwsoverzicht .Tot voor kort was dat over het hele scherm van mijn Samsung note 10.1, maar nstuk het maar een smal stuk ???? daardoor ook hele kleine lettertjes. Gezocht maar kan het niet veranderen ???? Misschien weet hier iemand dat?

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!