Prezi vs. PowerPoint: een goed verhaal is belangrijker. Of niet?

Powerpoint vs. Prezi

Sinds de opkomst van Prezi is er al menig discussie geweest over wat een betere tool zou zijn: PowerPoint of Prezi? Nu weten we allemaal (hoop ik dan toch) dat het eigenlijk helemaal niet om de tool gaat. Immers, voor een goede presentatie heb je vooral een goed verhaal nodig en welke tool je daarbij gebruikt maakt niet uit. Toch?

Prezi vs. PowerPoint?

Of ligt dat anders en heeft de tool wel degelijk invloed? Er zijn al veel discussies geweest over de presentatietools PowerPoint en Prezi en in juni 2011 werd zelfs een PowerPoint-Prezi-Battle georganiseerd door Jan Willem Alphenaar. De uitkomst van de battle gaf Prezi een lichte voorsprong, maar niet overtuigend.

Gelukkig worden dit soort zaken tegenwoordig ook wetenschappelijk onderzocht. Tijdens mijn studie heb ik geleerd: ‘meten is weten’, dus was ik benieuwd wat dit onderzoek ons kan leren. Voor wie niet precies weet wat Prezi is (PowerPoint ken je vast wel) hier een korte uitleg:

“Prezi is een nieuwe online presentatietool die werkt op basis van in- en uitzoomen. In Prezi maak je je presentatie op een groot (oneindig) canvas. Je kunt dit vergelijken met een heel groot vel papier. Hierop plaats je teksten, afbeeldingen en filmpjes. Boven dit vel papier hangt (als het ware) een camera die vrij kan bewegen, zowel horizontaal als verticaal. Als de camera naar beneden gaat, zoom je in op de presentatie en als de camera naar boven gaat zoom je uit. En dat is de kracht van Prezi. Je zoomt in voor detail en je zoomt uit voor overzicht.”

Onderzoek

Het onderzoek “Onthouden van informatie na een presentatie met PowerPoint, Prezi of zonder hulpmiddel” is uitgevoerd aan Tilburg University door Lisanne van Hal in opdracht van Presensatie®. Aan drie groepen middelbare scholieren werd een presentatie gegeven over een nieuw model. De presentatie werd steeds door dezelfde presentator gegeven. Alleen het hulpmiddel was anders: PowerPoint, Prezi en geen hulpmiddel. Direct na de presentatie en drie weken later werd onderzocht hoeveel informatie en welke informatie de leerlingen hadden onthouden van de presentatie en hoe ze die informatie weergaven. Ook werd de attitude van de leerlingen ten opzichte van de presentatie en de presentator onderzocht.

Verrassend resultaat

Het resultaat van het onderzoek is verrassend. De leerlingen konden het gepresenteerde model beter onthouden met de Prezi-presentatie, zowel op korte termijn (direct na de presentatie) als op langere termijn (na drie weken). Een andere opvallende conclusie is dat de leerlingen na de Prezi-presentatie creatiever waren. Er werd meer getekend, toen na de presentatie werd gevraagd het model te omschrijven. Blijkbaar werd de rechter hersenhelft (het creatieve brein) meer gestimuleerd met Prezi. De onderzochte attitude ten opzichte van presentatie en presentator gaf geen verschillen in het onderzoek.

Zo’n onderzoek is een mooi begin, maar er valt natuurlijk nog veel meer te onderzoeken. Er is nu een relatief jonge doelgroep onderzocht. Wat gebeurt er met de resultaten als er in leeftijd wordt gevarieerd? En hoe zijn de resultaten als een ander soort presentatie wordt onderzocht? En zo zijn er nog veel meer factoren die kunnen worden onderzocht.

Prezi is dus beter?

Ik, als Prezi-evangelist, ben natuurlijk blij met de uitkomsten van dit onderzoek, maar denk maar niet dat ik nu van de daken ga schreeuwen dat Prezi beter is dan PowerPoint. Mooi niet. Natuurlijk ben ik een groot voorstander van Prezi, maar tegelijkertijd heb ik niets tegen PowerPoint. Integendeel! Wel de manier waarop deze tool doorgaans wordt ingezet. Slides met rijen bulletpoints en lappen tekst, onduidelijke grafieken en lelijke graphics. En het ergste van alles is dat de presentator zijn of haar presentatie gebruikt als spiekbrief. Ik zal er verder niet over uitweiden, want je kent deze PowerPoint-horror vast wel.

En eigenlijk geldt dat ook voor Prezi. Want zoals er veel slechte powerpoints worden gemaakt, zo worden er ook veel slechte prezi’s gemaakt. Herken je dit? Prezi’s die alle kanten opdraaien en waarbij je als spreker maar beter een kotszakje onder elke stoel van je publiek kunt leggen. En als je de gehele prezi bekijkt, dan is het zo’n chaos dat er geen lijn of structuur in te ontdekken valt.

Gelukkig ben ik daarom voorlopig nog niet klaar met mijn missie en blijf ik mijn evangelie voorlopig nog verkondigen over hoe je Prezi op de juiste manier inzet; met een goed verhaal.

>> Download het onderzoeksrapport (PDF)

Uitgelicht: Ken je onze populaire training Communitymanagement al?

Communitymanagement-basis-640x465

Frankwatching biedt samen met de vakvereniging Community Management Nederland de 2-daagse training communitymanagement aan. Je leert alles over het ontwikkelen en onderhouden van een dynamische, relevante en succesvolle community. Van strategie en positionering tot het activeren, modereren en meten. Je gaat ook zelf actief aan de slag met het uitwerken van een strategie voor je eigen community. Deelnemers waarderen deze training met gemiddeld een 7,9!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Leuk onderzoekje, maar echt te beperkt om dit soort uitspraken over te kunnen doen. 1 schoolklas heeft 1 presentatiemanier gekeken en is daarover teruggevraagd. Wellicht is de Prezi-klas toevallig slimmer dan de Powerpoint-groep? Of was het met een andere presentatie andersom geweest?

 2. Ik denk dat het irrelevant is welke tool er gebruikt wordt voor een presentatie. Persoonlijk vind ik Prezi een hele mooie tool en ik denk dat voor bepaalde presentaties Prezi zich heel goed leent. Maar de hoofdzaak is wat Hedwyg terecht noemt, de powerpoint horror die zich in het bedrijfsleven afspeelt. Ik maak helaas dagelijks de “Death by Bulletpoint” presentaties mee en denk dat er op dat vlak nog heel veel werk belangrijk werk te verrichten is, belangerijker dan de discussie over welke tool de beste is. De tool is maar een middel en niet een doel op zich.

 3. Excuus voor de typo…

 4. Hahaha, die vergelijking tussen Powerpoint horror en Prezi’s waarbij je het beste een kotszakje naast je stoel moet hangen is erg goed :)))

  Verder ben ik helemaal met je eens en erg nieuwsgierig naar meer onderbouwde onderzoeksresultaten. Kun je me op de hoogte houden (letty at flyingbeedesign.nl)
  Dankjewel!

 5. Powerpoint is gebaseerd op de ‘oude’ diaprojector, alleen daarom is het al tijd voor iets nieuws…

 6. @michiel

  In hoeverrre is the medium the message als het over Powerpoint vs Prezi gaat? Die enorme lijsten met bullits zijn tenslotte verdwenen in de Prezi’s. Wat is daarvoor in de plaats gekomen? Betere content of alleen een andere manier van presenteren van dezelfde content?

  1. @Letty

   Als je Prezi gebruikt kun je nog steeds slechte content maken. In Prezi kun je ook bulletpoints toevoegen of zoals Hedwyg aangeeft, zeeziekmakende transities.

   Ik denk dat er meer besef moet komen dat slides/ visualisaties slechts als ondersteuning voor het verhaal van de spreker dienen. Het verhaal zelf, de flow, relevantie voor het publiek wordt onderbelicht. Een briljant verteld verhaal met slechte slides is leuker om naar te kijken dan andersom.

 7. Je zegt “Het resultaat van het onderzoek is verrassend. De leerlingen konden het gepresenteerde model beter onthouden met de Prezi-presentatie, zowel op korte termijn (direct na de presentatie) als op langere termijn (na drie weken)”

  De conclusie van het onderzoek is echter anders, dat stelt dat er op lange termijn *geen* verschil is tussen Prezi en Powerpoint:

  “Uit het onderzoek is gebleken dat presentaties met Powerpoint en Prezi een verschil kenden bij reproductie van het idee-model direct na de presentatie. De leerlingen die een presentatie met Prezi hadden gehad konden het model meer correct reproduceren dan de leerlingen die een presentatie met Powerpoint hadden gehad. Na drie weken was dit verschil er niet”

  1. Dag Floor,

   Verderop in de tekst staat aangegeven dat de twee gevallen die het model zich nog konden herinneren allebei in de Prezi conditie zaten. Ondanks dat dat niet significant is (en er dus geen ‘harde’ conclusie aan mag worden verbonden) is het wel opvallend.

   Ik denk dat er te weinig proefpersonen waren om daadwerkelijk iets te kunnen zeggen over de lange termijn geheugen effecten. Daarnaast vergelijk je in die conditie met twee ‘nul-scores’ wat het ook erg lastig maakt.

   De huidige resultaten suggereren echter wel dat er een effect zou kunnen zijn – volgens mij genoeg redenen voor extra onderzoek!

 8. Mij maakt het helemaal niet uit. Zelfs presentaties met vele bullet points zijn prima voor mij, als het verhaal maar inhoud heeft en duidelijkheid biedt. De beste presentatie die ik ooit heb gehoord was in New York van Derek Halpern, zonder enige ondersteuning van welk medium dan ook. Gewoon een man in een T-shirt die uit zijn hoofd vlekkeloos, oprecht en vanuit het hart zijn publiek toespreekt met hoogwaardige CONTENT.

 9. Los van of Prezi een betere presentatietool is dan Powerpoint, hoe zit met het waarborgen van de privacy van je bedrijfsgegevens bij Prezi? De gegevens van je (bedrijfs)presentatie worden opgeslagen op een server in Amerika. Kan dat voor bedrijven die verantwoording moeten afleggen over hoe ze hun bedrijfsinformatie opslaan problemen geven? Gaan bedrijven hier niet te gemakkelijk mee om?

 10. @Wichard Dat klopt. Dit onderzoek is nog te beperkt. Daarom ben ik ook benieuwd naar eventuele vervolgonderzoeken.

  @Michiel Ik weet dus niet of het irrelevant is welke tool er wordt gebruikt. De spreker en zijn/haar verhaal staat natuurlijk voorop (daarover hoeven we m.i. ook niet te discussiëren), maar afhankelijk ook van de soort presentatie is kan toch de ene of de andere tool de voorkeur genieten. Met Prezi kun je bijvoorbeeld goed visualiseren wat de hiërarchie is in informatie en hoe de relaties liggen (als je Prezi dan natuurlijk wel op de goede manier inzet).

  @Floor Als dat zo is, excuses. Ik ga het nakijken.

  Overigens luister ik het liefst naar sprekers die ‘gewoon’ hun verhaal vertellen, zonder poespas en zich daarmee kwetsbaar durven opstellen. Zoals Paul dus ook aangeeft.

  @Arjen Ik ken niet alle regels binnen alle bedrijven. Wel weet ik dat sommige bedrijven dit lastig vinden. Je kunt prezi’s prima afschermen met een betaald account van Prezi en ja, ze staan wel op een server buiten NL. Ik denk dat je écht bedrijfsgevoelige informatie dan dus niet in een Prezi moet zetten. Maar… wat veel belangrijker is, denk ik, de medewerkers hier ook bewust van maken. Ik maak het regelmatig mee dat mensen bedrijfspresentaties met een gratis Prezi-account maken en zich er niet bewust van zijn dat de hele wereld dat kan zien. Je kunt dit heel makkelijk van je eigen bedrijf/organisatie checken door in tab Explore in Prezi.com te zoeken op de eigen bedrijfsnaam. Dit kan soms verrassende resultaten opleveren!

 11. En @Letty, dank voor je leuke reactie en als er nieuwe interessante onderzoeken komen, zullen ze zeker worden gepubliceerd op de website van Presensatie en hier op Frankwatching.

 12. @Arjen Je kunt ook wennen aan het idee dat de wereld transparanter wordt :-)

 13. Ik kan me best voorstellen dat een Prezi presentatie beter blijft hangen. Natuurlijk geldt dat het uiteindelijk om de inhoud gaat. Een slecht verhaal blijft ook met Prezi een slecht verhaal. Wat ik denk dat jongeren/ouderen aanspreekt is dat het in een zeker mate parallellen vertoont met mindmappen. Als je namelijk naar de meeste templates kijkt zijn het eigenlijk visuele mindmaps die je vervolgens gaat vullen met je data. Door de bewegende beelden voeg je een dimensie toe aan je presentatie waardoor deze nog beter blijft hangen.

  Dat het uiteindelijk gaat om de presentator daar heb ik een dubbel gevoel bij. Een presentatie moet ook zonder een presentator overeind en begrijpelijk blijven en dan kijkt zo’n Prezi met automatisch afspelen toch als een soort filmpje.

  Voorwaarde voor lange termijn onthouden is repetitie. Wanneer een Prezi presentatie in het begin beter blijft hangen start je het proces van repetitie met een voorsprong. Zou het dan zo zijn dan je minder vaak hoeft te herhalen? Ik hoop iig dat er vervolgonderzoeken komen en ben ook dan zeer benieuwd naar resultaten.

 14. Verhalen werken omdat mensen die onthouden. Sprookjes, kinderliedjes en songteksten worden decennia behouden. Het gaat m.i. om het combineren van inhoud met een zorgvuldig overwogen boodschap en het tot leven brengen met een verhaalstructuur die écht resoneert.

  Een schitterend verhaal kan verwarrend zijn als de juiste beelden ontbreken terwijl teveel beelden je boodschap kunnen overstemmen.

  Je publiek heeft een angstaanjagend vermogen om beelden voor weken te herinneren maar het gaat om meer dan het klakkeloos plaatsen van beelden of illustraties op een dia / scherm / prezi.

  Wat vertel je en wat laat je zien? Hoe neem je je publiek mee? Welk hulpmiddel of welke hulpmiddelen gebruik je om je verhaal en boodschap te delen? Het is geen wet van Meden en Perzen.

  We zien vaak dat een ‘vermengde’ benadering heel goed werkt. Waarbij er afwisseling is tussen verschillende hulpmiddellen. Op elkaar afgestemd passend bij het doel.

 15. In het algemeen; ik sluit me helemaal aan bij het feit dat een presentator en een verhaal belangrijk zijn. In het onderzoek zijn we op zoek gegaan OF er een effect te vinden is van een hulpmiddel.

  Daarbij hebben we de sterke punten van beide tools ingezet;

  1. Prezi; het zoomen en het bieden van overzicht
  2. Powerpoint; de lineaire presentatie en rode draad

  Keynote lijkt daarmee voor ons erg op Powerpoint, aangezien dit ook slide-software is.

  Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat we een effect zouden vinden; ik had verwacht dat de presentator en het verhaal de bepalende factoren zouden zijn. Echter bleek de aandacht ‘gegrepen’ te worden door het nieuwe van Prezi en bleek dat ze het model in de presentatie beter hadden onthouden. Met name dat laatste resultaat heeft me erg verrast.

  Het feit dat het gebruik van een hulpmiddel een effect kan hebben op de overdracht van je boodschap is volgens mij heel erg interessant en vraagt om meer onderzoek.

  Regelmatig wordt me gevraagd WANNEER je een Prezi in moet zetten en wanneer een Powerpoint. Deels heeft dit te maken met de voorkeur van de presentator, maar misschien ook wel deels met de voorkeuren van je publiek of de inhoud van je presentatie. Dat is volgens mij interessant en volgens mij moeten we daar onderzoek naar blijven doen (net als naar overige presentatieregels en het effectief gebruik van slides)!

  Jerre

 16. Mijn voorkeur gaat uit naar Prezi, zolang je het publiek maar niet duizelig maakt. Ik wacht alleen al net iets te lang op een goede Android app.

 17. Prezi leidt tot zeeziekte! De specifieke uit en inzoom functie van Prezi stimuleert ook onze evenwichtsorganen waardoor regelmatig meldingen komen vanuit publiek dat men letterlijk. misselijk of zeeziek wordt! Ik volg regelmatig de twitter backchannel van diverse congressen en zie dan letterlijk angst tweets voorbij komen ( Help! Prezi, I quit! ) wanneer publiek op eenPrezi wordt getracteetd. Natuurlijk gaat het hier ook weer over hoe je de tool inzet in plaats van de kwaliteit van de tool zelf. Powerpoint, Prezi, Keynote het zijn geweldige tools: het resultaat, de effectiviteit wordt uiteinde.ojk toch bepaald door de professionaliteit van de hele opzet van een presentatie. Helderheid over het doel van je presentatie, een goede analyse van allerlei aspecten van je doelgroep, slimme ordeningsprincipes van de inhoud en overgangen en diverse retorische technieken spelen daarbij een belangrijke rol pas daarna komt de tool. Nog een ander aspect: het denken in linker en rechter hersenhelft is inmiddels ook wel redelijk achterhaald door nieuw hersenonderzoek. En als laatste: ik ben vaak zeer tevreden over een strak gestructureerde powerpoint met bullets die overzicht geeft, de kern van de inhoudt weergeeft en die op een later tijdstip ook nog informatief is, daar heb ik vaak meer aan dan een serie mooie foto’s.

 18. Kom dit artikel nu pas tegen (shame on me) Leuk onderzoek!

  Vergelijkbaar met andere commentatoren zet ik wat vraagtekens bij de methodologie (e.g. steekproef, de content vd slides, etc.) om de resultaten echt serieus te nemen.

  Het één is niet beter dan de ander. Met voldoende design skills kan je in zowel PowerPoint (of Keynote) als Prezi praktisch hetzelfde. Zoals velen voor mij al zeiden: het verhaal is de sleutel tot een goede presentatie zoals ik ook al opmerk in een recent artikel: http://skolpopia.nl/blog/2012/11/prezi-is-niet-de-oplossing-voor-een-goede-presentatie/

  Het (tijdelijke) voordeel van Prezi is dat het de aandacht trekt met al die bewegende dingetjes. Voor een eerste keer leuk, maar daarna is het hetzelfde als PowerPoint.

 19. Ik vind het onderzoek interessant, maar ben eigenlijk op zoek naar onderzoek op het gebied van technieken. Er wordt zeer overtuigd gesproken over death by bulletpoint, maar waar is het daadwerkelijke onderzoek onder publiek dat aantoont dat de bullet point methode leidt tot minder aandacht/onthouden bij het publiek? Onderzoek heeft wel al meerdere malen aangetoond dat plezier belangrijk is voor onthouden (misschien is dat wel het activeren van de rechter hersenhelft). En dus hoeven we alleen nog maar aan te tonen dat een visuele presentatie leuker is dan een bullet presentatie.

  Het is natuurlijk best mogelijk dat mensen die een bullet point presentatie maken saaier, monotoner en minder enthousiast spreken. Dan ligt het niet aan het middel maar aan de presentator. Misschien zouden deze mensen een fantastische prezi presentatie ook kunnen overbrengen op zo’n manier dat iedereen in slaap valt.

  Wie helpt mij?

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!