Zorgt Google voor oneerlijke concurrentie op smartphones?

0

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging heeft verklaard Google te verdenken van oneerlijke concurrentie via het besturingssysteem Android. Die aanklacht is naar voren gekomen na een meerderjarig onderzoek van de Europese Commissie.

Wat is er precies aan de hand?

Google verbiedt fabrikanten van smartphones om apps te installeren die veel lijken op de standaard geïnstalleerde Android-apps. Android wordt door veel verschillende fabrikanten gebruikt, waaronder Samsung. Naast het Android- besturingssysteem wordt ook altijd Google Play geïnstalleerd, de appstore van Android.

 

Als de fabrikant de appstore installeert, moet Google’s zoekmachine meegeleverd worden en als standaard zoekmachine worden ingesteld. Hierdoor kunnen concurrerende zoekmachines bijna onmogelijk de standaard zoekmachine worden.

Android’s model of open innovation

Google’s antwoord op deze verdenking kwam in de vorm van een blogpost. Daar staat in dat Android juist een vrij en open systeem is. Zo ontkent Google de verdenking van Vestager. Volgens Google zorgt hun businessmodel er juist voor dat de kosten voor de fabrikant laag blijven, en de klant de controle heeft over zijn eigen smartphone. Google zegt ook dat iedereen Android kan gebruiken zonder Google als zoekmachine. Je kunt het hele systeem namelijk gratis downloaden.

Daarnaast vindt Google dat juist de overeenkomsten met fabrikanten hebben geholpen aan een veilig en duurzaam ecosysteem dat is gebaseerd op open-source software en innovatie.

De aanklacht

appstoreVolgens de Europese Commissie moeten bedrijven vrij kunnen kiezen welke apps ze van te voren in het toestel zetten. Door de manier van werken van Google zouden consumenten te weinig keuzevrijheid hebben tussen apps en diensten van andere bedrijven dan Google.

Deze aanklacht kan grote gevolgen hebben voor Google omdat ze Android niet verkopen en er dus geen geld aan verdienen. Google verdient alleen maar aan het extra gebruik van diensten zoals de zoekmachine.

Boete

Als Brussel daadwerkelijk overtredingen constateert, kan Google een boete van ongeveer 6,6 miljard euro krijgen. Dit is maximaal tien procent van de jaaromzet. Of de boete ook echt betaald moet worden is de vraag: de zaak kan nog voorgelegd worden aan het Europees Hof van Justitie. In dat geval kan deze zaak nog jaren duren. Meer over deze zaak in dit artikel op NOS.nl.

Afbeeldingen via 123RF en Shutterstock