How to

ToolTip: Online vertalen

0

Bij mijn dagelijkse speurtocht op internet kom ik uiteraard veel artikelen in andere talen tegen. Regelmatig ben ik dan ook bezig met de vertaling van (vooral) Engelstalig materiaal naar het Nederlands. En zo af en toe stuit ik op een Chinese of Japanse site waarvan ik me – ge?ntrigeerd door de lay-out of links – afvraag wat er nou zou staan. In beide situaties maak ik graag gebruik van online vertaalprogramma’s.

Het programma dat ik sinds medio vorig jaar hiervoor gebruik is Alta Vista’s “Babel Fish”:https://babelfish.altavista.com/. Babel Fish staat onder mijn snelkoppelingen en is dus altijd binnen een klik beschikbaar. Zie ik een tekst die je wil vertalen, dan kopieer ik deze brontekst en plak dit tekstfragment in Babel Fish. Na het selecteren van _de van- en naar- talen_ is het een kwestie van een druk op de knop vertaal en binnen enkele tellen staat er een – in mijn geval – Nederlandse tekst op het scherm. Eenvoudiger kan het bijna niet. Mijn ervaring is dat de vertaling over het algemeen prima geschikt is om de verhaallijn te volgen. Maar wil je bijvoorbeeld een vertaling publiceren, dan is het wel nodig om een echte nabewerking te doen. Op dezelfde site kun je ook een complete webpagina vertalen, kijk hier bijvoorbeeld naar de “Engelstalige versie”:https://babelfish.altavista.com/babelfish/trurl_pagecontent?lp=nl_en&url=http%3A%2F%2Fwww.frankwatching.com van de homepage van Frankwatching. “”:https://babelfish.altavista.com/

Vergelijkbare programma zijn “Dictionary.com”:https://dictionary.reference.com/translate/text.html, “WorldLingo”:https://www.worldlingo.com/en/products_services/worldlingo_translator.html en “Foreignword.com”:https://www.foreignword.com/Tools/transnow.htm.

Ook Google (“Language Tools”:https://www.google.ca/language_tools?hl=en) en “PROMPT-Online”:https://translation2.paralink.com/ hebben een vertaalservice, maar de Nederlandse taal ontbreekt hier jammer genoeg als optie. Een bijzondere variant biedt “Webtranslater.Com”:https://www.webtranzlator.com/translation/, waar je met een wizard een hele website kunt laten vertalen. De tool kent wel regelmatig performance problemen (zoveel vraag dat de server niet alle vragen kan verwerken), maar daar waarschuwen ze vooraf ook voor. Ik heb zelf het resultaat nog niet mogen bekijken.

[[tt:tooltips]]