How to, Verdieping

Macaw start corporate blog

0

[[image:macawcorp.jpg::right:1]]Het is een tijdje stil geweest als het gaat om blogging door Nederlandse bedrijven. Slechts weinig bedrijven durven de stap naar een eigen blog ook echt te maken  Het Nederlandse Macaw liet op het vlak van blogging al eerder van zich horen en verrast nu de buitenwereld met weer een nieuw initiatief: een corporate blog.

Macaw (ICT dienstverlener, specialist in Microsoft webtechnologie, met ruim 100 medewerkers) is al geruime tijd een van de pioniers op het gebied van blogging. Een jaar geleden trok het Nederlandse Macaw wereldwijd aandacht toen bekend werd dat bij Macaw alle medewerkers een eigen blog krijgen. Vanaf begin 2004 wordt er door de medewerkers van Macaw volop geblogd, zowel op het eigen intranet als op internet.

De externe blogs van Macaw op internet waren tot op heden overwegend tech blogs, een zevental developers die al langere tijd op persoonlijke titel en in een eigen blog schrijven over een groot aantal vooral technische onderwerpen. Het was op Emerce’s dDay, eind vorig jaar, dat oprichter en directeur Businesss Development Maarten Sikkema en marketing manager Lisette Hoogstrate voor het eerst lieten doorschemeren met plannen rond te lopen om een echte corporata blog te starten.

Achter de schermen is men sindsdien volop bezig geweest om die corporate blog vorm te geven. Vanaf januari dit jaar werd er zelfs al proefgedraaid in een zeer rudimentaire opzet zelfs proefgedraaid. Maar vanaf vandaag is het zover: de corporate blogsite heeft een soft launch gekregen en staat nu ook officieel online.

[[image:macaw-home.jpg::center:1]]

In een welkom op de blog zelf postitioneert men op treffende wijze de eigen blog: “Macaw staat bekend als een bedrijf met een sterke technische achtergrond. Dat wil nog niet zeggen dat wij niet verder kijken dan ons toetsenbord! Op deze site geven een aantal mensen achter Macaw hun mening over ontwikkelingen op internet, ons werk, ons bedrijf en de wereld in het algemeen. En ja, het gaat soms ook over techniek… Naast technische dienstverlening heeft Macaw nog meer te bieden: projectmanagement, beheer, onderhoud, hosting en design. Al deze aspecten worden vanuit de persoonlijke beleving van een aantal Macawers in deze Corporate Blog belicht.’

Hoewel ik nooit bij Macaw geweest ben, heb ik in het afgelopen jaar wel verschillende mensen van Macaw ontmoet. Iedere keer valt me op dat mensen er gedreven en met veel enthousiasme vertellen over hun werk. Dat is ook bij anderen niet onopgemerkt gebleven. Macaw scoort al jarenlang erg hoog in allerlei werknemersonderzoeken, behoort op dit gebied tot de beste werkgevers van Nederland en werd afgelopen jaar nog uitgeroepen tot Great Place to Work.

De weblog ademt dezelfde sfeer. Met enige humor en zelfspot (Rare jongens, die designers), weer eens een andere kijk op Web 2.0 (Intranet 2.0) en verhalen over de eigen competenties (Maar… wat IS Interaction Design) is ook hier de nestgeur goed te herkennen en lijkt er een prima basis te liggen die in de komende periode verder kan worden uitgebouwd. Het mes snijdt zo te zien aan twee kanten, de blog draait op community server 2.0, een tool die men ook professioneel aan bedrijven aanbiedt (“bloggen als kennisinstrument”, “een blogomgeving in 10 dagen”).

Wat ik leuk vind om te herkennen is hoe een blog pionier als Macaw zich in korte tijd blijft verniewen. Van een min of meer toevallig geïnstalleerde blogtool op het eigen intranet hebben de blogs zich inmiddels ontwikkeld tot:

  • een middel om met klanten te communiceren
  • een manier om wereldwijd met vakgenoten kennis uit te wisselen
  • een manier om een platform te geven aan de creativiteit en ideeën van eigen medewerkers
  • een instrument bij het werven van nieuwe medewerkers

Ik denk zelfs dat Macaw op deze manier in staat is om bedrijven en sollicitanten over de streep te trekken om met hun in zee te gaan en dat men door al dit soort initiatieven in de (ICT en arbeids-)markt een andere beeld over zichzelf heeft weten neer te zetten.

Zoals ik hier al eerder met schreef ben ik nog steeds erg verbaasd dat er nog maar zo weinig Nederlandse bedrijven door hebben wat niet alleen de magie maar ook het goud is dat ze hiermee in handen kunnen krijgen. Bij CorporateBlogging.info vind je het overzicht van Nederlandse (en andere Europese) corporate blogs. Kijken we naar Nederland, dan zien we vooral erg veel eenmansbedrijfjes of kleine bureau’s, die ook nog eens overwegend hun brood verdienen met verwante onderwerpen als ICT, markteting, communicatie en consultancy.

De tijd lijkt, wat heet, de tijd is rijp voor een nieuwe categorie initiatieven. In deze week op weg naar de utreiking van de DutchBloggies staat nog het een en ander te gebeuren. Ik zou zeggen, hou de komende dagen de Nederlandse blogosfeer goed in de gaten…!