How to

ToolTip: Outlook = Gmail = Google Calendar = iPod = Mobiel

0

[[image:outlook.jpg::right:1]]Ik heb er maandenlang naar uitgezien en ben er wekenlang naar op zoek geweest. Een tool waarmee ik mijn contactpersonen, mijn agenda's en mijn taken kan synchroniseren. Outlook, Gmail, Google Calendar, iPod en je mobiele telefoon allemaal op elkaar afgestemd, stel je  voor. En ja hoor, dankzij ScheduleWorld en een heel nauwkeurige engelstalige handleiding is het me vanavond eindelijk gelukt.

Synchronisatie is een van de grote uitdagingen in deze tijd van mobiliteit en veel devices. Je hebt je pc thuis en op kantoor en als je op oad bent dan heb je je mobiel en af en toe ook je iPod mee. Van oudsher hou je je agenda in Outlook bij, maar de synchronisatie tussen kantoor en thuis is vanaf sommige bedrijfsnetwerken niet mogelijk. Maar eigenlijk zou je je agenda online willen, zodat het ook gemakkelijker wordt om met afspraken te plannen met mensen van buiten je bedrijf. Mooier nog, je wil met sommigen graag je agenda delen en bent enthousiast geworden over de mogelijkheden van Google Calendar op dit vlak.

[[image:2waysync_copy1.jpg::right:0]]Maar ja, je hebt nu eenmaal Outlook, een inmiddels onmisbare omgeving om je contacten, agenda en soms ook taken bij te houden. En overstappen naar een andere oplossing kost veel tijd, waarbij je bovendien het risico loopt dat je je agenda niet langer meer kunt delen met bijvoorbeeld collega's. Kortom: van Outlook wil de gemiddelde gebruiker zeker niet af, dus mijn zoeken was in eerste instantie gericht op een tool waarmee ik (alleen) mijn agenda kon synchroniseren tussen Outlook en Google Calendar.

In eerste instantie kruiste Companionlink mijn pad, hiermee is het (onder meer) mogelijk om de agenda van Outlook en Google Calendar te syncrhoniseren. Maar daarvoor moest ik wel eerst Microsoft .NET Framework instaleren. Toen ik eenmaal zover was bleek het dat ik er twee weken gratis gebruik van mocht maken en daarna voor moest gaan betalen. Nou zijn de kosten beperkt ($29.95) en werkt de service uitstekend, dus daarvoor hoef je het niet te laten.

[[image:scrybe.jpg::right:1]]Vervolgens zat ik vol smart op Scrybe te wachten, een service die inmiddels (31 oktober jl.) live is gegaan. Maar Scrybe is nog geen volledig open service en ging van start met een eerste groep gebruikers. Ik sta nog op de wachtlijst om lid te mogen worden. Het ziet er wel heel veelbelovend uit, dus bekijk vooral de video op hun homepage en geef je e-mail adres door voor een beta invite.

Maar waarom betalen of wachten als het ook meteen (en misschien ook nog wel mooier) kan. De weblog engtech heeft, zo roept men, 'The Holy Grail of Synchronization' gevonden. Ik denk dat ze inderdaad een heilige graal te pakken hebben met hun beschrijving hoe je contacten en agenda's over verschillende pc's, services en gadgets kunt syncrhoniseren. De volgende vormen van synchronisatie hebben ze voor elkaar gekregen:

 • Agenda's
 • Contacten
  • Gmail voor e-mail addressen
  • Microsoft Outlook thuis voor contacten
 • Gadgets
  • Nokia 6682 (of elke andere mobiele telefoon die met Microsoft Outlook kan synchroniseren) voor toegang onderweg tot contacten en agenda
  • iPod voor toegang onderweg tot contacten en agenda
 • Geschematiseerd ziet dat er als volgt uit:

  [[image:engtech.jpg::center:0]]

  In het bericht op de blog staat minitieus beschreven hoe je alles werkend krijgt. Het is soms erg technisch en je moet je hoofd er goed bijhouden, maar het resultaat is er dan ook naar. Ik heb inmiddels de informatie in mijn Outlook agenda en mijn Gmail Calendar via ScheduleWorld met elkaar in overeenstemming kunnen brengen, al kostte het wel wat tijd voordat die synchronisatie volledig gelukt was. Mijn eerste indruk is dat het allemaal goed is gegaan en de agenda's nu in lijn zijn met elkaar. Synchronisatie met mijn mobiele telefoon had ik al omdat ik een Pocket PC gebruik. Later deze week even kijken of dat met die adressen ook gaat lukken en of ik ook mijn zakelijke agenda (op kantoor) aangesloten krijg. Het is even puzzelen, maar dan heb je ook wat!

  Prachtig dit soort innovaties die door 'gewone mensen' geïnitieerd worden. En Scheduleworld is natuurlijk een prima overname partij voor zowel Microsoft als Google, al denk ik dat Google het grootste belang bij een overname heeft…

  Met dank aan oud-collega Robin voor de tip!