Apps & Tools

De doos van Pandora

0

PandoraIn 2005 gingen ze van start: Pandora en Last.FM. Een ontdekkingstocht in muziek waarbij je eigen smaak en het met elkaar delen van je muziekvoorkeur centraal staat. Het begin van het einde van (muziek)radio zoals we dat in de vorige eeuw hebben leren kennen. The Long Tail in muziek, iedereen een eigen radiostation. Voor de muziekbranche moet het soms net de doos van Pandora lijken. En er komt voor hun nog meer ellende uit de doos. Met Pandora’s Jar is het nu mogelijk om muziek uit Pandora als mp3-bestand op te slaan.

Bij services als Pandora (zie ook Wikipedia) en Last.fm (> Wikipedia) bepaal je zelf wat voor muziek je te horen krijgt. Je kiest een artiest of nummer, de muziek gaat spelen en houdt nooit meer op. Terwijl je luistert krijg je suggesties voor nieuwe songs en artiesten gebaseerd op het luistergedrag van anderen met een verwante muzikale smaak. Het gaat nog verder, via muziekstijlen kun je met anderen in contact komen. Muziek krijgt op deze manier een heel nieuwe verspreiding, je komt in aanraking met minder bekende muziek uit de genres die jij leuk vindt en je kunt op afstand samen met anderen naar dezelfde muziek luisteren. Web 2.0 radio is radio die naar jou luistert!

Pandora

Ik gebruik zelf veel Pandora en dan maken tools als OpenPandora, Pandora’s Jar en Foxy Tunes het nog een stuk aantrekkelijker om voor ‘muziek anno Web 2.0’ te kiezen.

OpenPandora maakt het mogelijk om zonder browserscherm naar Pandora te luisteren. Wat me ook aanspreekt is dat met deze tool ook automatisch je Last.fm playlist bijgehouden wordt. Een nadeel ervan is dat het gebruik ervan wel wat geheugen kost.

FoxyTunes is een plug-in (add-on) voor Firefox en Internet Explorer waarmee je muziek vanuit je browser kunt spelen. In de laatste versie wordt ook Pandora ondersteund. Ook hier kunnen er trouwens wel performance problemen ontstaan.

Pandora's JarPandora’s Jar is echter de top of the bill. Met deze tool kun je track die afgespeeld wordt als mp3-bestand op je eigen computer downloaden. Of nog mooier: via ‘cruise control’ kun je automatisch alle tracks die afgespeeld worden downloaden. Na installatie zijn er allerlei synchronisatie mogelijkheden met Last.fm. Je kunt zelfs je bewaarde nummers meteen aan je iTunes library toevoegen. Schrik niet van de setup (kijk eventueel hier of hier), maar als je daar eenmaal doorheen bent dan heb je ook wat! Of het legaal is? Ik heb mijn twijfels…
Ongelooflijk in welke tempo de ontwikkelingen ook op dit vlak plaatsvinden. Toch valt er nog wel wat te verbeteren, ook op het vlak van de muziek zelf – waar het uiteindelijk natuurlijk allemaal om draait. Want hoewel bijvoorbeeld Pandora inmiddels meer dan 400.000 songs van circa 20.000 artiesten bevat, is er nog relatief weinig Nederlands materiaal te vinden. Als zelfs Marco Borsato er nog niet te vinden is, dan wordt het volgens mij nu echt tijd dat gebruikers zelf songs kunnen gaan uploaden of via P2P-principes beschikbaar gaan stellen.

Pandora kent inmiddels 4,5 miljoen gebruikers, in mei van dit jaar was dat nog 1,8 miljoen. Hoelang zal het nog duren voordat er een overnamekandidaat aanklopt? En wat zal de prijs zijn die voor Pandora en/of Last.fm betaald gaat worden?
Met dank aan: The RubeTube (zie ook Lifehacker)