Apps & Tools

Tooltip: Grote bestanden verzenden

0

File sharingSoms dan zit je even omhoog. Je moet snel een groot bestand met iemand uitwisselen en je e-mail laat dat niet toe. Video, muziek, software, een presentatie, noem maar op. Je hebt het zelf en het moet snel naar die ander toe. Maar je e-mailprovider zegt: tot hier en niet verder. Dit bestand is te groot om via e-mail te versturen. Gelukkig heb je ook daar tegenwoordig allerlei handige (online) services voor.

Het gemakkelijkste in zo’n situatie is eigenlijk om eerst even te checken of je contactpersoon soms ook een Windows Live Messenger (MSN Messenger) of Google Talk account heeft. In zo’n geval kun je ‘gewoon’ via de optie ‘Een bestand of foto verzenden’ (Messenger) of Bestanden verzenden (Google Talk) je bestand uitwisselen. Maar soms wil je dat niet of is het niet mogelijk (bijvoorbeeld op je werk) om van instant messaging gebruik te maken. Of wil je data van een oude pc zonder cd-brander of USB-memory stick mogelijkheid overzetten naar een andere pc (wel eerst je bestanden zippen via WinZipWinRar voor Windows of Stuffit voor Macs). In deze gevallen bieden de onderstaande (veelal gratis) services uitkomst.

Het principe van de online services is simpel: je gaat naar de betreffende service, je verzend je bestand via uploaden en de ontvanger ontvangt een link waar hij of zij het bestand binnen een (beperkt) aantal dagen kan downloaden. Na afloop van die periode wordt het bestand verwijderd. Hier enkele interessante tools en hun kenmerken.

  • YouSendIt Lite (gratis): bestandsgrootte tot 100 MB; aantal downloads: 100; periode: 7 dagen. Met eigen inbox, bestandsgeschiedenis en adresboek.
  • YouSendIt Plus ($ 4,99 per maand): bestandsgrootte tot 2 GB; aantal downloads 200; periode 7 dagen. Zelfde services al bij Lite, bovendien tracken (volgen) van downloads, meerdere bestanden tegelijk, e-mail support en geen advertenties.
  • Dropload: bestandsgrootte tot 100 MB; aantal downloads: 1; periode 7 dagen.
  • Bonpoo (gratis): bestandsgrootte tot 250 MB. Tot 20 e-mailadressen tegelijk, maar accepteert geen muziek- of videobestanden meer.
  • GigaSize Center (gratis zonder registratie): bestandsgrootte tot 300 MB; periode 45 dagen.
  • GigaSize Account (gratis met registratie): bestandsgrootte tot max. 300 MB en een totaal aan 1,5 GB; periode 90 dagen. Sneller, met importeermogelijkheden voor adresboek, statistieken en filemanagement.
  • GigaSize Premium (actie: € 2,50 per maand): bestandsgrootte tot 2,5 GB; periode ongelimiteerd. Snelst, met paswoord voor downloads.

Andere services die ik tegenkwam waren onder meer ShareBig (het is me onduidelijk wat hun precieze aanbod is) en MediaMax (voorheen Streamload) (storage incl. sharing tot 25 GB, met registratie).

Pando werkt op een andere manier en maakt gebruik van P2P-software die je eenmalig moet downloaden en waarmee je vervolgens buiten je browser om kunt werken. Via Pando kun je bestanden van maar liefst 1GB gratis versturen, zowel via e-mail als via instant messaging. Er is zelfs een Skype plug-in. Een voorwaarde is wel dat de ontvanger ook over Pando beschikt. Zowel geschikt voor Windows als Mac en vooral handig als je vaak met vaste contactpersonen bestanden wil uitwisselen.

Pando

Interessant is verder dat Pando het ook mogelijk maakt om via je weblog (mits deze bij Blogger.com of WordPress.org draait), via je social network (MySpace.com, Facebook.com), via RSS of podcast grote bestanden aan bezoekers beschikbaar te stellen.  Verder zijn er van Pando verschillende betaalde versies waarmee je tot maar liefst 50 GB bestanden met grote groepen mensen tegelijk en bechermd via wachtwoorden kunt uitwisselen (Plus, Pro en Publisher). Inmiddels maken er al 3 miljoen mensen gebruik van Pando.

Om en indruk te geven van bestandsgroottes nog even dit. Een aflevering van een tv-programma van een uur is zo’n 600 megabyte (zie ook voorbeelden in Wikipedia). Uiteraard duurt het wel even voor zo’n bestand geüpload en gedownload is. Maar dan heb je ook echt wat…

Nog suggesties, wie kent er nog andere interessante oplossingen?