TV 2.0: CBS kiest partners voor videodistributie

0

tv 2.0Blogs, eBay, Amazon en noem maar op. Stuk voor stuk lieten ze zien dat je van delen, weggeven en partnering niet slechter hoeft te worden, integendeel. CBS, een van de grote Amerikaanse tv-networks, heeft niet zitten slapen en wijzigt haar koers. Men kiest actief voor videodistributie via het web en heeft daarvoor een aantal partners geselecteerd. Onder meer Joost, AOL, MSN en Bebo vallen in de prijzen, YouTube heeft het nakijken. TV 2.0: het spel is nu echt op de wagen.

CBS gaat tv-shows en andere content via dit nieuwe partnernetwerk verspreiden. Een nieuwe kanaal dus voor de mediagigant, waar men shows als ‘CSI: Crime Scene Investigation’, ‘The Evening News with Katie Couric’, ‘NCIS’ en sportprogramma’s legaal zullen worden aangeboden, zo lees ik in The Wall Street Journal.

CBS Evening New

‘CBS Evening News’ met Katie Couric

Het lijkt me duidelijk: men wil YouTube de pas afsnijden en tegelijkertijd zoveel mogelijk andere partners betrekken om via het Long Tail principe een heel nieuwe markt aan te boren. Niet langer krampachtig de content achter slot en grendel, maar de deur juist open om zoveel mogelijk nieuwe online kijkers tegen te komen. Behalve via het machtige Google/YouTube.

Wat mij betreft een meesterlijke zet. Veel beter dan het initiatief dat enkele dagen eerder werd aangekondigd waarbij Rubert Murdoch’s News Corporation en NBC aankondigden met een concurrent voor YouTube te komen. Alsof dat zo gemakkelijk is. YouTube draait immers niet alleen op de content, maar minstens zo zeer op de participatie. Je kunt wel organiseren dat je je content via een verbeterd YouTube aan gaat bieden, maar dat geeft geen enkele garantie dat er ook een actieve community zal ontstaan. Men gaat er volledig aan voorbij dat op YouTube een mix is ontstaan van user generated video content, social networking en mainstream TV-fragmenten en films.

De consumer in control dus en niet de omroepbazen, zoals News Corporation en NBC juist lijken na te streven. CBS wedt op het goede paard en doet dat op een slimme manier, namelijk door haar partners te belonen met 10% van de advertentieinkomsten.

Joost, de online tv-/videoservice van de bedenkers van Skype, is weliswaar nog steeds in beta maar wordt daarmee nu al gelanceerd als een belangrijke partner. Kwaliteit bewijst zich – zo blijkt – snel. Streaming video’s die van advertenties zijn voorzien. Video die op een hoge kwaliteit afgespeeld wordt en ook weer teruggespeeld kan worden, veel beter dus dan we dat tot nu toe op internet gewend zijn. Advertenties die je niet kunt skippen, dus een solide businessmodel. En al een tijdje ook al met premium content, van onder meer van MTV, Viacom en Nickelodeon en binnenkort dus echt top-of-the bill met kwaliteitsprogramma’s van CBS.

joost.jpg

CBS zal haar programma’s – jammer genoeg – alleen aan kijkers binnen de VS aanbieden. Maar als ik SBS, RTL of Talpa zou heten, dan zou ik het wel weten, een extra distributiekanaal erbij lijkt me altijd welkom. Misschien toch eens met Joost gaan praten?

Ook boeiend om te zien hoe Bebo, het razendsnel groeiende social network voor creatieve en expressieve mensen met meer dan 31 miljoen leden (nummer 1 in de UK, Ierland en Nieuw-Zeeland, top 3 positie in de VS, Canada en Australië), ook in de deal meegenomen wordt. En wat te denken van Netvibes, de – wat mij betreft – beste persoonlijke portalpagina, die CBS via het zeer binnenkort te lanceren Netvibes Universes mag gaan aanbieden.

Meesterschakers zijn het, de mensen van CBS. En het businessmodel van de omroep? Dat zal vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn: TV 2.0 is here to stay!