Inspiratie

Event: The Next Web was here

0

The Next WebDe 2007 editie van The Next Web zit er weer op. Wat mij betreft een editie die wat minder spectaculair uitpakte in vergelijking met de openingszet in 2006. Het evenement kampte jammer genoeg met wat technische problemen, waar zowel sprekers als bloggers last van ondervonden. Maar gelukkig kende The Next Web 2007 ook voldoende hoogtepunten en dus ook dit jaar meer dan genoeg stof tot nadenken.

Deborah Schultz – Marketing in a Relationship Economy

Deborah Schultz, evangelist en strategist in de wereld van social software en voormalig marketing director van Six Apart, was de eerste die me wist te boeien. In haar presentatie stonden de sociale relaties met de mensen om ons heen centraal. Waar het eigenlijk altijd al om draaide, maar waarbij we steeds meer producten in gaan zetten. “Transactions are the by-products of healthy relationships. (…) Sometimes, transactions don’t matter. (…) We live again in a relationship economy. Everything old is new… back to relating”.

The Ecosystem

Het weven van contacten komt centraal te staan. De vaardigheden die een wever moet hebben zijn:

– Listener
– Connector
– Critic
– Partial Geek
– Detective
– Catalyst
– Diplomat
– Juggler
– Driven by relationships
– Approachable
– Intuitive
– Inquisitive

Hij of zij zoekt altijd en overal contact, persoonlijk en zakelijk gaan steeds meer door elkaar heen lopen en de contacten zelf lopen over allerlei communicatiekanalen heen (sites, blogs, messengers, e-mail, Twitter etc.). Face-to-face contact blijft belangrijk, maar online contact is soms leidend in relaties.

Bovenstaande presentatie (die ze samen met Anil Dash op de Web2Expo in de Community Evangelism Workshop hield) bevat een aantal identieke sheets.

Tariq Krim – Hypergrowth, and how to do it!

Meteen na de lunch komt Tariq Krim van Netvibes zijn verhaal doen. Deze persoonlijke startpagina werd in september 2005 in Parijs gelanceerd. Inmiddels worden er via Netvibes meer dan 1,5 miljoen unieke feeds aangeboden en heeft meer dan 10 miljoen gebruikers. “Netvibes: (re)mix the web” is het motto.

Volgens Krim gaan we van het traditonele web naar een widgetized web en zal dat een natuurlijke evolutie zijn. De data komen los van de applicatie en worden zelf de applicatie. Maar ook de gebruiker wordt vrijer: het nieuwe operating system is het web en je keuzes daar zijn oneindig. Elke dag hebben we een verder groeiende lijst van websites waar we naar toe gaan om verschillende zaken op te halen, zoals nieuws en e-mail. Sites als Netvibes helpen ons om dat op een plek samen te voegen en op die manier het proces van informatieverwerking verder te stroomlijnen. Een deel van dit verhaal is ook in onderstaande presentatie (fowa 2007) terug te vinden.

Volgens Krim betekent dat widgetized web het volgende:

– de webpagina is slechts een transitie, een visualistatie van data
– het einde van de browser zoals we die nu kennen
– de deportalisatie, het opknippen van het web in kleine partjes (widgets)

RSS was de eerste stap in op weg naar wigetization. Real Simple Syndication is inmiddels uitgegroeid tot Real Sexy Syndication waarbij behalve tekst ook foto’s, video, flash e.d. het geheel zijn gaan verrijken. Via de Universal Widget API (UWA) worden developers gestimuleerd om mee te bouwen aan het widgetized web. De stap naar mobiel wordt gemaakt.

Netvibes universe

Netvibes denkt met Netvibes universe het proces te kunnen versnellen. Men is daar nu twee maanden mee bezig, eind juni zullen 500 merken ook ‘widgetized’ zijn in het Netvibes universe.

Dick Hardt – Next Identity, The Hardt Way

Dick Hardt van Sxip presenteert in vliegende vaart hoe het concept van digitale identiteit (Identity 2.0) zich aan het ontwikkelen is. Hij heeft meteen de lachers op zijn hand als hij laat zien hoe belangrijk en onbelangrijk Identity in respectievelijk Duitsland en Nederland lijkt te zijn. Hoewel Nederland al wel een eigen Identity 2.0 pagina in Wikipedia heeft… Voor het verschil tussen Identity 1.0 en Identity 2.0 moet je in de Engelstalige Wikipedia zijn. Maar een van de beste definitief van Identity vind je bij Answers.com en op het vlak van blogging moet je bij Kim Cameron’s Identity Weblog zijn.

In deze video, van begin 2005, krijg je niet alleen een indruk van zijn inhoudelijke verhaal, maar ook van Dick Hardts stijl van presenteren. “Woman are the masters of the different personas” aldus Hardt en hij presenteert Madonna als het ultieme voorbeeld daarvan (vrouw, moeder, atlete en performer in vele, vele gedaanten). Wat mensen eigenlijk willen is een user-centric identity, Identity 2.0 dus. Een identiteit die als een agent optreedt tussen de gebruiker en de providers en waarbij de gebruiker kan kiezen uit:

– minimal passwords
– rich portable profiles
– portable credentials
– agenda/delegation
– reputation services
– identity services

Uiteraard biedt zijn product Sxipper dit alles. Sxipper is een add-on voor Firefox en een OpenID provider.

Richard Derks – The official launch of Respectance

Richard Derks van Respectance kondigt op The Next Web officieel de lancering van Respectance aan. Een social service waarbij het draait om rouw en verdriet. In feite dus een community rondom de dood. Je kunt je respect tonen in de vorm van foto’s, video’s en uiteraard teksten. De site bouwt verder op het gegeven dat overlijdensberichten een van de best gelezen items in de krant zijn. En in YouTube is het al niet anders, Good bye Martin werd al meer dan 1 miljoen keer bekeken.

Respectance

Het verdienmodel/businessmodel is gebaseerd op:

– video downloads
– tribute sponsorship
– bannering
– e-commerce (flowers, photoprints, memoryalbums, videoclips, scans, other goods etc.)
– pro accounts
– charity donations

Waarom het een succes zou moeten worden? De dood is een van de meest aangrijpende gebeurtenissen in een mensenleven, iets dat iedereen ooit mee zal maken en het leven daardoor meer betekenis geeft. Maar een deel van het mogelijke succes zit ook in de opzet van de site: veel 2.0 features, een design dat erg fijntjes is en de combinatie van emotie en social media. Critici denken dat mensen een voorkeur voor MySpace en Facebook zullen hebben, dat zijn immers de sites waar de video’s en foto’s al staan. Meer over het concept van Sharing your memories op de Respectance blog.

Rob Beckström – The Starfish, the Spider and You

Het absolute hoogtepunt was van The Next Web was aan het einde van de dag geprogrammeerd. Rob Beckström, co-auteur van Spider and The Starfish, kreeg de zaal weer helemaal stil met zijn prachtige verhaal over de kracht van decentrale netwerken t.o.v. centrale netwerken). Hij onderbouwde zijn betoog met mooie vergelijkingen tussen de Zuid-Amerikaanse indianen (Azteken) en Noord-Amerikaanse indianen (Apaches), tussen de grote platenlabels enerzijds en Napster en KaZaA anderzijds en natuurlijk met zijn mooie metafoor van de spin en de zeester (Spider and The Starfish inderdaad).

Spider and The Starfish

De spin heeft geen lichaam, bestaat in feite alleen maar uit een kop met poten. Een spin kan overleven niet zonder die kop, haal je die eraf dan gaat hij dood. De spin staat symbool voor top down organisaties.

De zeester zit heel anders in elkaar. Als je een arm weghaalt, dan groeit die weer aan. Als je alle vijf armen uit elkaar haalt, dan creëert elke arm een nieuwe zeester. Er is geen centrale plek, elke arm bevat dezelfde organen en dat geeft de zeester zoveel meer kracht dan de spin.

In onderstaande video (Fox News) hoor je hem dit verhaal uitvoerig vertellen.

Hij maakt de vergelijking met MySpace, Craisglist, Skype, Alcoholics Anonymous, Wikipedia en YouTube. Stuk voor stuk allemaal gedecentraliseerde netwerken die dezelfde gemeenschappelijke code hebben. Net zoals de Apaches met hun gedecentraliseerde stammenstructuur konden overleven, zo zullen gedecentraliseerde businessmodellen en netwerken uiteindelijk aan het langste eind trekken. Waarbij overigens niet alles volledig decentraal moet zijn, het optimum ligt vaak in een bepaalde mix van centrale en decentrale elementen (‘the sweet spot’).

central & decentral

Beckström besluit zijn verhaal met een beschrijving van catalysts. In organisaties ontstaat energie door deze katalysatoren: mensen die in staat zijn om decentrale units te creëren en in stand te houden. Catalysts zijn mensen die passies, pijn en behoeftes hebben. Dit zijn de kenmerkende verschillen tussen CEO’s en catalysts.

CEO vs Catalyst

In feite vormen de catalysts een nieuwe managementstijl. KaZaA, Skype Joost, PayPal, eBay: allemaal zijn ze op eenzelfde manier, door eenzelfde managementstijl en ideologie groot geworden. “Centralize Them and Decentralize Yourself”.

Volgens Beckström zijn de drie mannen in de witte pakken ook catalysts en daar kan ik hem alleen maar gelijk in geven. Boris Veldhuijzen van Zanten, Patrick de Laive en Arjen Schat hebben, ondanks de kritiek die links en rechts (zie de comments) te lezen is, toch weer een topevent neergezet. ‘s-Avonds werd er helemaal in stijl afgesloten met de uitreiking van The Next Web Awards 2007.

En natuurlijk was het ook bijzonder leuk om Marco, Henk en de andere Dutch Cowboys, Anton, Rogier en Rebecca, Jan, Menno, Martijn, Ton, Sjors, Annemieke, de projectleider van de EenVandaag Weblogs (sorry ik ben je naam vergeten) en vele, vele anderen (weer) te zien. Het was mooi genoeg en ik heb ervan genoten.

Zie ook: Video: The Next Web documentary en The Next Web.