Mobiel betalen klaar om door te breken

0

Mobiel internetDat de ontwikkeling van mobiele telefonie de laatste jaren niet stil heeft gestaan is geen verrassing. Waar je vroeger nog van de ene naar de andere Greenpoint moest rennen om tegen flinke kosten te kunnen bellen ben je tegenwoordig ‘always on’. Met andere woorden overal bereikbaar. Maar er is meer dan dat.

De mobiele alleskunner
Ook de technologische ontwikkeling van de mobiele telefoon zelf heeft niet stil gestaan. Met mijn eerste mobiele telefoon kon ik bellen en sms-en en daar hield het wel bij op. Tegenwoordig maak je foto’s en filmpjes met je mobiel, check je je e-mail, luister je naar mp3’s, brengt de ingebouwde navigatie je van A naar B en heb je altijd toegang tot het internet. Ook kun je tegenwoordig met je mobiel online producten te bestellen en te betalen.

Mobiele telefoons

De mobiele alleskunner

Mobiel internet gebruik
HotSMS heeft in Nederland onderzoek gedaan naar het aantal personen dat in 2006 gebruik maakte van mobiel internet (HotSMS Database Profielen). 34% van de ondervraagden gaf aan gebruik te maken van mobiel internet. Voor Nederland zou dat betekenen dat 4,5 miljoen van de 13,2 miljoen telefoons weleens wordt gebruikt om op het internet te surfen. Naast het onderzoek naar het aantal gebruikers van mobiel internet, heeft HotSMS ook gekeken naar de interesses van mobiele surfer. 35% van deze surfers geeft aan geïnteresseerd te zijn in winkelen via het mobiel internet. Dat betekent dat er momenteel in Nederland 1,6 miljoen potentiële mobiele shoppers rondlopen. Doordat de technische drempels en de kosten om mobiel internet te gebruiken lager en lager worden, zal het aantal mobiele internetters, mobiele shoppers en dus ook mobiele betalers naar verwachting groter worden.

Amazon mobile
De mobiele webwinkel van Amazon

Hoe wilt u betalen, cash, credit card of mobiel?
Naast klinkende euro’s, creditcards en bankpassen kun je dus ook met je mobiel betalen. Door de snelle technologische ontwikkeling van mobiele telefoontoestellen ziet de toekomst voor mobiel betalen er rooskleurig uit. Andere ontwikkelingen, zoals de oprichting van de Single European Payment Area (SEPA) helpen ook mee. Binnen de SEPA werkt men aan de standaardisatie van betaalsystemen en -producten binnen Europa. Het doel: het creëren van één Europese betaalruimte. Daarnaast maakt regelgeving het makkelijker om als nieuwe toetreder in de markt op te treden als Electronic Money Issuer of als Payment Service provider (PSP).

Electronic Money Issuers maken het mogelijk om kleine betalingen te doen door klanten een online rekening te bieden die zij kunnen opwaarderen (eigenlijk een soort van online chipknip). Een Payment Service Provider kan echt optreden als concurrent van traditionele banken. Zij kunnen services aanbieden zoals: geld opnemen en storten, betalingen uitvoeren die zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld een creditcard en PSP’s mogen kredieten verschaffen met een looptijd van maximaal 12 maanden. Electronic Money Issuers en Payment Service Providers bieden steeds vaker mobiele varianten aan.

Verschillende mobiele betaalmogelijkheden
De verschillende manieren waarop je mobiel kunt betalen zijn onder te verdelen in twee hoofdcategoriën.

  1. Mobile Proximity Payments. Dit zijn betalingen die wij in Nederland omschrijven als contactloos betalen. Bij deze betalingen maak je gebruik van de Near Field Communication (NFC) technologie. Je haalt je telefoon langs een scanner en de NFC chip in je toestel zorgt ervoor dat je wordt herkend en dat de betaling wordt uitgevoerd.
  2. Mobile Remote Payments. Dit zijn betalingen die plaatsvinden door te bellen naar een Interactive Voice Response (sprekende computer), via sms of online via de browser van je mobiele telefoon. Deze vorm is uitermate geschikt voor winkelen via mobiel internet. Jouw account is gekoppeld aan een saldo dat je zelf kunt opwaarderen, aan een creditcard of aan een bankrekening. Je persoonlijke gegevens staan in dit geval niet op een chip in de mobiele telefoon maar worden extern opgeslagen op een server. Je mobiele telefoon gebruik je om je te identificeren, door bijvoorbeeld het invoeren van een pincode.

Visa

Je Visa Card in je mobiel

Toegankelijkheid
Betalen met de mobiele telefoon wordt telkens toegankelijker. Giganten als PayPal en Google faciliteren tegenwoordig mobiele betalingen. PayPal via PayPal Mobile (nog niet in Nederland beschikbaar) en Google via Google Checkout for Mobile. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat winkelen (en betalen) via het mobiele internet telkens eenvoudiger worden.

PayPal Mobile
Mobile Remote Payments met PayPal Mobile

Kansen
Met een groeiend aantal mobiele internetters, waarvan 35% aangeeft geïnteresseerd te zijn in mobiel shoppen en de verbeterde toegankelijkheid van mobiele betalingen, wordt het voor webshops zeker de moeite waard om serieus na te denken over wat het mobiele kanaal in de toekomst voor hen kan gaan betekenen.

Sjoerd Mesker is marketing consultant bij internet advies bureau Jungle Rating. Hij is auteur van het Finest Fifty E-commerce boek.