Onderzoek

Waarom het voorlopig niks wordt met interactieve digitale TV

0

We worden van alle kanten bestookt met de boodschap dat digitale TV ons nu gaat overkomen. Campagnes van de kabelaars, een groeiend aantal digitale aanslutingen: staat het nu dan echt te gebeuren? Of zijn dit achterhoede gevechten en gaat het nieuwe TV-kijken ons via internet bereiken? En hoe belangrijk is glasvezel daar dan bij?

Juichende verhalen van de kabelaars. UPC , Casema e.a. proberen ons te doen geloven dat je niet cool bent als je geen digitale TV hebt. Uit een onderzoek van  Ernst en Young zou blijken dat er al 2,5 miljoen digitale aansluitingen zijn. Onlangs bleek echter ook dat de groei van het aantal abonnees bij UPC stagneert.

Digitale TV leek in opkomst. Maar ook een korte niet representatieve steekproef in mijn omgeving leert anders.

Wij hebben hier allemaal vorig jaar van UPC en box thuis gestuurd gekregen. Op soms zeer agressieve wijze werd de verkoop ter hand genomen.  Sommige mensen weigerden het ding aan te nemen maar de sufferds die dat wel hebben gedaan betalen sinds enige tijd een extra bedrag bovenop hun maandabonnement.

Mijn inschatting is dat minder dan 10% van de mensen de box daadwerkelijk gebruikt. Hoe kan het ook anders. Wij kregen de box niet aan de praat. Nou ben ik niet zo technisch maar de gemiddeld Joe Sixpack moet een zelfde ervaring hebben gehad. Een wirwar van scart-kabels, verloopstekkers en inmiddels in de wargeraakte stroomkabels leidde er niet toe dat wij (digitaal) beeld kregen.

Nou ja, eerlijk is eerlijk. Soms leek het te werken. Maar dan viel de box weer uit. Of konden we geen video of DVD meer kijken. Wat natuurlijk volstrekt absurd was was het feit dat je met 2 afstandsbedieningen moest werken. En als de Box wel werkte duurde het een eeuwigheid voordat, na het drukken op de knop, werd overgeschakeld naar een nieuw kanaal. Kortom de box hebben we ontkoppeld en klaar gezet om terug te sturen. De doos lag al bij het afval dus uiteindelijk eindigde de box bij het open haard hout. In de pers verschenen inmiddels berichten over de storingsgevoeligheid, het minieme kwaliteitsverschil tussen analoog en digitaal of slecht werkende teletekst . Sommige huishoudens dienen hun hele coax-uitrusting te vervangen. Maar intussen betalen we wel bijna 3 euro per maand aan UPC voor het in gebruik hebben van de box. En is het beeld nu zoveel beter? Toch niet zodanig dat het echt opvalt dat je digitaal kijkt. En dan te bedenken dat dit ook nog maar alleen werkt op 1 TV. In ons huis heeft elke kamer een TV en dat betekent dat 80% van de TV’s geen digitale ontvangst heeft mits we nog 4 boxen aanschaffen. Kassa. Voor UPC.

Wat ik niet begrijp is dat de moderne TV’s niet standaard worden uitgerust met de technologie die in de UPC box zit. Da’s toch veel handiger en volgens mij kost het, als je het er in de productie inzet niks extra’s.

Enige tijd geleden probeerde UPC het opnieuw. Nu met een aanbod voor extra films op TV. UPC on demand  dat leek me wel wat. Ik verwachtte uiteindelijk toch om te gaan.

De box wilde niet branden en lag dus nog steeds bij het open haard hout.

Na enige pogingen lukte het om een en ander weer aan te sluiten. Ja oefening baart kunst. Volgens de folder moesten er wat testen uitgevoerd worden om na te gaan of een en ander technisch goed werkte. Helaas. Eén van de test leidde tot de conclusie dat IP verkeer niet werkte. Dan maar even gebeld met de helpdesk, a raison van 20 cent per minuut. Gezegd moet worden dat de klantenservice sterk verbeterd is. Als je de berichten mag geloven was dat altijd een ramp.

Een vriendelijke mevrouw vraagt mij van alles uit te halen met de box. Gevolg, de hele box doet niks meer. Maar na het verwijderen en weer terugstoppen van de smartcard toch weer beeld. Helaas valt aan de linker en rechter kant het breedbeeld weg. Komt waarschijnlijk omdat ik nog steeds een oude TV heb en geen breedbeeld. Uiteindelijk blijkt ook : ik heb geen retourgeschikte kabelversterker. Ze zei er nog net niet bij : “Hoe kunt u nou ook zo dom zijn”. Hierdoor is het niet mogelijk om van on-demand en interactieve diensten gebruik te maken.U begrijpt het al de open haard lonkte al weer….. .

Ondertussen had ik al wel even kunnen zappen. En dan kom je erachter wat in TV land onder interactiviteit wordt verstaan. Je kan op een van de gekleurde knoppen drukken (als je tenminste een retourgeschikte kabelversterker hebt) en dan gebeurt er wat speciaals. In menig woonkamer is er dagelijks strijd over wie de afstandsbediening mag bedienen. Hoe moet dat als er ook nog interactiviteit aan moet worden toegevoegd?

Laat het helder zijn. Dit gaat het niet worden. Alleen al de ingewikkeldheid om een en ander aan de praat te krijgen is een enorme drempel.

Maar de hele maatschappij en het media gebruik verandert. Dat is op deze blog niks nieuws, daar zijn we dagelijks mee bezig. Alleen als Nederland tegen Duitsland voetbalt heeft het nog zin om met zijn allen tegelijkertijd rond de TV te zitten. Voor het overige is dit massa medium op zijn terugweg en hard op weg ingehaald te worden door internet. Ik durf wel te beweren dat dit eigenlijk al gebeurd is.Van zappend achter de TV naar surfend achter de PC. Kijken individualiseert. Het wordt on demand. Met veel niches. Voor elke smaak een kanaal. Bereikbaar via internet. Wat met muziek is gebeurd en zo treffend is beschreven door Chris Anderson in “The Long Tail” zal ook met de TV gebeuren. Het is nu al gaande.

Volgens de Stichting Kijkonderzoek daalde de TV consumptie 10% in augustus. Zogenaamd door de temperatuur maar wie de grafiek goed bekijkt ziet dat de daling al het hele jaar optreedt (m.u.v. 2 periodes).

De kabelaars hebben verkeerd gegokt. Ze zitten met een hopelijk verouderd netwerk dat de eisen van deze tijd niet aan kan. En zullen zo nog jaren proberen de Joe Sixpacks te verleiden hun diensten te kopen. En deze Joe’s zullen massaal in deze commerciële val trappen. Wat we nodig hebben zijn diepte investeringen in de infrastructuur. In glasvezel zodat de vraag naar bewegend beeld via het internet ook daadwerkelijk vervuld kan worden. En met die diepte investeringen is de vergissing van de geschiedenis zoals Henk Blanken de TV noemt weer rechtgezet.