Waarom digitale televisie binnenkort een succes wordt

0

Afgelopen week is hier op Frankwatching een column verschenen van John Knieriem, met als veronderstelling dat het voorlopig niks zal worden met digitale interactieve televisie in Nederland. Vandaag ontvingen we een persbericht van iMMovator dat een hele andere kant op wijst. Een overzicht van de belangrijkste conclusies.

In zijn column betoogde John Knieriem onder andere dat de uitrol van digitale televisie bij UPC afvlakte. Zoals ik ook al in mijn reactie op zijn bericht aangaf, is dat vooral te verklaren vanuit de gewijzigde strategie van push naar pull. De focus bij het bedrijf ligt niet langer bij het ongevraagd aanbieden van set-top boxen (in mijn optiek overigens een noodzakelijke stap om de markt open te breken), maar op het verbeteren van het aanbod, zodat klanten binnen het gebied vanzelf UPC Digital willen (pull strategie). De recente uitrol van VOD op haar platform en aankondiging om aan het programma “Sterren dansen op het IJs” een interactieve laag toe te voegen, zijn stappen in die richting. Als er een schaap over de dam is, volgen er meer…

Terug naar het persbericht van iMMovator. Uit de eerste editie van de Monitor Digitale Televisie blijkt – ondanks de afvlakking bij UPC Digital – dat de totale markt voor digitale televisie nog stevig in de lift zit. Digitale televisie en platte schermen zijn de Nederlandse huiskamers aan het veroveren (zie figuur).

aansluitingen digitale tv

De snelle groei van de verkoop van platte schermen gaat hand in hand met de snelle acceptatie van digitale televisie in Nederland. In de afgelopen vier kwartalen groeide het aantal huishoudens met digitale televisieontvangst met 45% tot ruim 2,5 miljoen huishoudens. Tegelijk steeg het percentage platte schermen (LCD of Plasma) in de maandelijkse verkopen tot maar liefst 87% en dit stijgt nog iedere maand. Ook worden de schermen gemiddeld steeds groter en neemt het aandeel van HD-schermen snel toe. Prognoses geven aan dat eind 2007 ruim 40% van de huishoudens beschikt over een plat beeldscherm, waarvan 65% HD Ready of Full HD. Daarmee zijn eind 2007 ca. 25% van de huishoudens in Nederland klaar om HD te ontvangen. Intomart GfK, die op basis van scanneronderzoek bij de kassa’s van de retailers exact weet wat er verkocht wordt, voorspelt zelfs een groei naar 1,6 miljoen stuks (per jaar!) eind 2008 (zie figuur).

totale tv verkopen

Uit een eerder onderzoek van Telecom Paper (27 juni 2007) bleek dat nog eens 1/3 van de Nederlandse huishoudens wil overstappen naar digitale televisie.

Ik persoonlijk ook. Alleen zit ik met smart te wachten totdat Zesco (voorlopige naam voor fusieproduct van Casema/@Home/Multikabel) een nieuwe STB box aanbiedt die wél interactieve televisie mogelijk maakt. Daarnaast verlang ik naar het moment dat er meerdere HDTV kanalen van de grootste zenders zijn. HDTV gaat dé killer-app van digitale televisie worden – de grootste sprong voorwaarts sinds de overgang van zwart-wit naar kleur. Wanneer je HDTV eenmaal hebt gezien, wil je niet meer terug. Het huidige aanbod van Film1/Sport1, National Geographic en Discovery Channel is mij echter nog net iets te beperkt.

Gelukkig staat HDTV hoog op de agenda van de Expertgroep Digitale Televisie. Mijn advies zou zijn: laat PO (NL1/2/3), RTL (RTL 4/5/7/8) en SBS (SBS6/Net5/VO) beginnen met één HDTV simulcast kanaal per omroepblok waarop een selectie van het aanbod te zien is. Vrijwel alle Amerikaanse content is nu al in HD-kwaliteit beschikbaar en steeds meer Nederlandse producties worden in HD opgenomen.

Het volledige rapport van de Monitor Digitale Televisie is hier te downloaden.