How to

Facebook versus OpenSocial

0

Het was wel een bewogen weekje in de wereld van Social Networks. Vorige week werd aangekondigd dat Microsoft tegen een belachelijke waardering een uitermate klein belang nam in Facebook, dat daarmee een fictieve beurswaarde van 10 miljard Euro (15 miljard dollar) kreeg. Microsoft moest wel, wilde het in de race blijven. Kapers zoals Google zouden op de kust zijn, was het verhaal. Niet dus, zoals gisteren bleek. Google toverde toen een nieuw konijn uit de hoed in de vorm van haar participatie in OpenSocial. Een open source technologie die Facebook’s proprietary gadget techniek snel irrelevant zou kunnen maken. En daarmee de marktkapitalisatie van Facebook effectief kan laten verdampen.

Afgelopen week ontving ik achter elkaar e-mails van kennissen en vrienden die me graag wilden toevoegen als contact aan Plaxo Pulse. In eerste instantie verdwenen deze e-mails in de prullenbak. Ik zit immers al op LinkedIn (zakelijk, goed onderhouden), Hyves (privé, sporadisch) en schijn ergens nog een verloren account op Schoolbank (zwart gat) te hebben. Vanuit dat perspectief bezien, zag ik de toegevoegde waarde van Plaxo of Plaxo Pulse helemaal niet zitten. Zoals ik ook niet actief ben op MySpace en Facebook ook maar een paar keer heb geprobeerd. Zoals schrijver Geoffrey A. Moore al aangaf in zijn boek The Gorilla Game, is er vaak maar een duidelijke winnaar (gorilla) in een specifieke categorie. Geldt in de normale wereld dat het marktaandeel van de marktleider in een specifieke categorie vaak 3x zo groot is als de nummer twee, in de online wereld is het veel vaker een ‘winner takes it all’-game. Voor mij stonden die winnaars al vast. Voor muziek is dat Last.fm, voor links del.icio.us, foto’s (flickr.com) en bloggable video’s YouTube. Omdat de mails maar bleven binnenkomen, ben ik toch maar even gaan kijken. Één woord heb ik er voor: impressive.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Met Plaxo Pulse kan ik in een handomdraai al deze afzonderlijke toepassingen snel en eenvoudig op een site bij elkaar krijgen. Naar ik nu begrijp, is Plaxo Pulse de eerste OpenSocial implementatie. OpenSocial verandert de regels van het spel. Partijen als Facebook en Netvibes zaten al op het spoor om hun netwerk toegankelijk te maken voor

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

widgets/gadgets vanaf andere sites, zoals ook Apple haar Widgets introduceerde op de desktop, Microsoft de Vista Gadgets en Adobe het platform-onafhankelijke AIR. Volgens dit artikel op Webwereld klagen ontwikkelaars echter steen en been over de kosten en moeite die gepaard gaan met het ontwikkelen en implementeren van gadgets voor elk afzonderlijk platform of OS.

OpenSocial heeft geen eigen opmaaktaal (zoals Facebook), maar is gebaseerd op een combinatie van javascript, html en Flash. OpenSocial is dus veel flexibeler dan Facebook, dat zijn ontwikkelaars allerlei beperkingen oplegt.

In onderstaande video wordt het principe van OpenSocial uitgebreid uitgelegd.

Accepteer cookies

Google kiest dus duidelijk voor een strategie om niet zelf direct verder te investeren, maar manifesteert zich als een partij die zich tussen de afzonderlijke categorie-winnaars nestelt. Hoe Google hier garen bij gaat spinnen is vooralsnog niet duidelijk. Wat denken jullie?