Doe maar gewoon op Marktplaats.nl

0

In een wereld waarin Web 2.0 allerlei nieuwe regels geeft over hoe je site er vandaag de dag uit moet zien, ziet Marktplaats er nog net zo uit als 5 jaar geleden. Waarom? En waar komen die 210.000 advertenties per dag vandaan? Op deze vragen krijg ik antwoord bij mijn bezoek aan ‘Consument 2.0 Uw doelgroep online’, georganiseerd door Marktplaats zelf.

Stefan Fellinger over veranderend consumentengedrag

Na een kort welkomstwoord krijgt Stephan Fellinger het woord. Zijn verhaal draait om een aantal keywoorden die hij bij het gedrag van mensen op internet vindt thuis horen.

ons gedrag op internet

Vele voorbeelden van sites passeren in sneltreinvaart de revue, een selectie:

D-reizen
D-reizen, waarbij je nu ook je eigen vakantiewoning op de site van D-reizen voor verhuur kan aanbieden. Het idee hierachter: Als je misschien toch niet het huisje vindt wat je zoekt, dan boek je misschien alsnog wel je vakantie bij D-reizen.

D Reizen

Dell Idea Storm
Bij Dell Idea Storm kun je allerlei nieuwe productideeën plaatsen. Maar je kunt ze ook lezen en dus zelf gaan gebruiken.

dell idea storm

Motherproof
Motherproof (van Cars.com) is een trend in Amerika, waarin we terugzien dat elk groot merk een apart domein voor vrouwen heeft.

motherproof

Catholic Insider
Catholic Insider waar Roderick Vonhögen, een Amersfoortse priester, via nieuwe media nieuwe doelgroepen weet te bereiken . Prachtig is zijn omarming van de nieuwe SONY Portable Playstation (PSP), op zijn site omgedoopt tot Praystation Portable.

catholic insider

Fellinger eindigt met de factoren die belangrijk zijn voor een succesvolle interactieve strategie.

succesvolle interactieve strategie

Al deze zaken zijn belangrijk om uiteindelijk een site/idee neer te zetten die slaagt op het web.

Jan Kienhuis (Metrixlab) over Marktplaats

kienhuis.jpg

Dan vervolgt Jan Kienhuis (Metrixlab) de bijeenkomst. Kienhuis maakt voor Marktplaats een vergelijking met zijn eigen leven. Toen hij student was wilde zijn moeder hem één keer per jaar voorzien van wat kleren. En ook al wilde ze het goedkoop houden, toch liep ze even bij The Society Shop binnen om te kijken of er iets te koop met korting was. Dat was het dilemma: Wil ik iets efficiënts en wat goed te betalen is, of wil ik eigenlijk toch die éné mooie dure broek.

En dat is eigenlijk ook het idee voor Marktplaats. Eigenlijk zijn we op zoek naar de deal van ons leven, maar zouden misschien toch liever meer geld willen uitgeven.

Wat het Metrixlab onderzocht was: wat gebeurt er dan op Marktplaats als je een online campagne wilt voeren? En Marktplaats is toch écht heel lelijk! Dus zal je niet snel denken dat als een mooi nieuw product introduceert, dat ga ik bij Marktplaats promoten.

Het tegengestelde blijkt echter op onderstaande sheet:

passendheid advertentie Marktplaats

Het voordeel is dus dat je zeker weet dat als je op Marktplaats adverteert, en zeker als je dat in de juiste ‘omgeving’ doet, je dan heel dichtbij bij je doelgroep zit. En daarnaast zorg je er ook nog eens voor dat Marktplaats een beetje mooier wordt…

Kiliaan Toorenaar (commercieel directeur) over Marktplaats
toorenaar.jpgKiliaan Toorenaar (commercieel directeur) vervolgt de sessie. Per dag worden er gemiddeld 210.000 advertenties op Marktplaats geplaatst. Op regenachtige dagen kunnen dit er zelfs tegen de 300.000 zijn. Dat is gemiddeld 1 advertentie per 2,5 seconden. En totaal heeft Marktplaats circa 5 miljoen advertenties staan. Dus eigenlijk kan je Marktplaats de site met de grootste user generated content noemen.

Samen met eBay is Marktplaats de nummer 1 e-Commerce speler van Nederland.

1e commerce speler

Waarom is Marktplaats eigenlijk nog nooit van uiterlijk veranderd? Mensen weten wat ze hier kunnen verwachten en dat hun verwachting waar wordt gemaakt. Bijna wekelijks vraagt er wel een bureau of ze Marktplaats niet mooier/beter mogen maken. Maar dit hebben ze al 5 jaar lang afgewezen!

4-niveaus.jpg

Op Marktplaats komen eigenlijk ‘alle’ Nederlanders. Daarmee vormt het een afspiegeling van de Nederlandse bevolking en is het bereik in bijna alle leeftijdsgroepen enorm. Dat wordt bewezen met de onderstaande cijfers.

bereik-marktplaats.jpg

En omdat het bereik zo enorm is, zijn er maar weinig sites die nog additioneel bereik creëeren.

additioneel-bereik.jpg

Daarnaast kan je binnen Marktplaats erg goed targetten. Er worden namelijk 31 groepen onderscheiden.

31-groepen.jpg

Binnen de targetgroep kan je ook nog weer onderscheid maken op het moment dat je zichtbaar wilt zijn. Als voorbeeld wordt hier het verkopen van leningen door de Rabobank genomen. Voor de Rabobank is het het verkopen van een lening alleen interessant als het gaat om een lening van > € 10.000. Om deze reden komt de advertentie alleen naar voren wanneer mensen naar een auto kijken die meer dan € 10.000 kost.

auto op marktplaats

Een volgend voordeel is dat de gegevens van de auto gelijk mee worden genomen bij de aanvraag van de lening. Hiermee help je mensen direct met ‘het regelwerk’.

afsluiten lening

De volledige presentatie van Kiliaan Toorenaar, commercieel directeur Marktplaats.nl, is hieronder – klikbaar – via SlideShare te bekijken.


Ik ben redelijk onder de indruk van de cijfers en het bereik. Er wordt echter niet gesproken over CTR’s, conversiecijfers, etc. En dat het voor een Rabobank goed te doen is om zo specifiek te adverteren voor leningen van € 10.000 dat snap ik wel. Maar geldt dat ook voor producten van € 10,-? Op deze vraag krijgen we deze middag helaas geen antwoord.