De nummer 1: Podcast uit Rome

0

[[image:catholic.jpg::right:0]]Vandaag, de dag na de uitvaart van paus Johannes Paulus II, werd me wederom duidelijk dat de katholieke kerk serieus bezig is met het verkennen van de mogelijkheden van nieuwe media. Nadat eerder het overlijden van de paus via sms en e-mail bekend werd gemaakt, nu ook een echte podcast van een (Nederlandse) priester uit Rome.

Nu dus ook een religieuze podcast, een preek via de podcast zou je kunnen zeggen. Ik bezocht afgelopen weekend nog een katholieke kerkdienst in mijn Limburgse geboorteplaats. Wat ik eigenlijk al wist werd nog eens heel erg duidelijk: in de afgelopen dertig jaar is er vrijwel niets veranderd aan de opzet en uitvoering van zo’n kerkdienst. Het effect was ter plekke meteen duidelijk: in de viering waren vrijwel alleen maar kerkgangers van boven de 60 jaar en het schaarse aantal kinderen wat aanwezig was verveelde zich duidelijk – in deze omstandigheden misschien niet helemaal het meest passende woord – dood. Samen met mijn broers had ik snel een conclusie getrokken: de Nederlandse katholieke kerk van vandaag de dag is er duidelijk niet in geslaagd om zich te vernieuwen, nieuwe manieren te bedenken om gelovigen, en in het bijzonder jonge mensen, aan te spreken.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik vanmorgen even de moeite nam (dank Anne voor de tip!) om een bezoek te brengen aan CatholicInsider (“Podcasting from the heart of the Catholic Church”) van de Nederlandse priester Roderick Vonhögen. Roderick is pastoor in Amersfoort en ging op 23 februari van dit jaar van start met CatholicInsider, een podcastshow (“It’s no Godshow”) die rapporteert over de katholieke kerk en het katholieke geloof. De weblog en de podcast maken beide een zeer professionele indruk. Dat hebben inmiddels meer mensen ontdekt, het aantal abonnees op de RSS-feed is in korte tijd opgelopen tot 1.550 (alleen al afgelopen week was er een stijging met 50%!).

Op Kerkplein Amersfoort was vorige week een interview met de priester te lezen. De Nederlandse priester Roderick Vonhögen is met zijn ‘Catholic Insider’ podcast de internationale top 10 van meest populaire podcastss binnengekomen. Podcasts zijn radioprogramma’s die luisteraars met een speciaal programma automatisch kunnen downloaden en op de computer of op een mp3-speler kunnen beluisteren. De top 10 op www.podcastalley.com wordt beschouwd als een belangrijke graadmeter voor succesvolle podcasts, en de ‘Catholic Insider’ staat inmiddels op de zevende plaats. Podcasts zijn radioprogramma’s die luisteraars met een speciaal programma automatisch kunnen downloaden en op de computer of op een mp3-speler kunnen beluisteren.

“De snelle groei van het aantal luisteraars is vooral gekomen nadat Adam Curry, de ‘uitvinder’ van het fenomeen podcasting, een paar keer enthousiast over mijn Catholic Insider-podcast sprak in zijn Daily Source Code-podcast,” aldus de Amersfoortse priester Roderick Vonhögen. “Ik krijg vanuit de hele wereld reacties, en van allerlei soorten mensen, zeker niet alleen van katholieken. Onder niet-gelovigen of andersgelovigen blijkt een grote interesse te bestaan voor de katholieke wereld en cultuur.” De podcast van ‘father Roderick’ biedt een mix van informatie, muziek en audio-reportages vanaf allerlei locaties. (…) De Nederlandse priester heeft zelfs het Vaticaan aan het podcasten gekregen. “Ik ben bij Radio Vaticaan binnengelopen en heb daar een enthousiast verhaal over de mogelijkheden van podcasting gehouden. Het resultaat was dat ze me vroegen of ik mijn verblijf in Rome kon verlengen om hen te laten zien hoe het werkt. Binnen een paar dagen was het Vaticaan zelf met podcasting begonnen!”

Het succes begint grote vormen aan te nemen: sinds enkele dagen is CatholicInsider terecht gekomen op de nummer 1 positie van de Top 50 Podcasts op PodcastAlley.com. Het is kop-en-schouder werk: de afstand tot de nummer 2 is inmiddels erg groot. Wat natuurlijk weer tot allerlei nieuwe publiciteit leidt, bijvoorbeeld op CNN. Op 4 april kwam CatholicInsider in hun programma-item Inside the blogs prominent voorbij. Je kunt de video (wmv) nog via de blog Jackson’s Junction bekijken.

[[image:cnn-ci.jpg::center:0]]

“We go to Roderick Vonhögen, a priest from the Netherlands, who blogs here at CatholicInsider.com. I love this graphic here. You can imagine he is probably a quite progressive priest if this is the graphic he has on the front of hissite. At catholic insider you can see the pictures he’s taken there on st. Peter’s square. You can read his thoughts, but you can also hear his thoughts. This priest is podcasting, that is: it’s kind of an audioblog. You can go onto the site and listen to his thoughts, what he’s seeing all around him. So many people are downloading these things today, these podcasts, that it’s become the #1 podcast on the internet right now.”

Roderick Vonhögen is ook initiatiefnemer van Rorate, een onafhankelijke Rooms-katholieke multimedia-organisatie. Rorate staat voor Roman Catholic Radio, Television & Internet en is een Nederlands-Vlaams initiatief en wordt volledig gemaakt door vrijwilligers.

“Als particulier initiatief wil Rorate vanuit het ideaal van het tweede Vaticaanse Concilie van het (leken)apostolaat vanuit haar eigen expertise op het gebied van communicatie en moderne media een bijdrage leveren aan de opbouw van de katholieke kerk.”

Ook CatKids (onderdeel van Rorate), onderdeel van Rorate, is in dit verband de moeite waard om even te bekijken.

“Catkids is een Rooms-Katholieke catechese website voor kinderen. Deze website wil hen op speelse wijze in aanraking brengen met verhalen uit de Bijbel, de sacramenten en het geloofsleven in het algemeen.”

Diezelfde Roderick Vonhögen was trouwens medio maart ook al in het nieuws toen McFaith, het jongerenproject van de vijf stadsparochies in Amersfoort, door KRO’s Kruispunt uitgeroepen werd tot Parochie van het Jaar. De katholieke kerk opgediend als een McDonalds-menu: “fast food for the soul”. Je moet er maar opkomen!

[[image:mcfaith.jpg::center:0]]

Het lijkt erop dat de katholieke kerk nieuwe vormen van marketing en communicatie aan het ontdekken is. Ik ben er heilig van overtuigd dat de kerk op deze manier ook echt weer nieuwe doelgroepen zal gaan aanboren. Erg lezenswaardig in dit verband is ook het juryrapport bij de verkiezing van McFaith tot Parochie van het jaar. Een logische volgende stap zou kunnen zijn om ook reactiemogelijkheden (“commentaar”) toe te voegen aan bijvoorbeeld CatholicInsider. En een internationale versie van Catkids met een podcast voor de iPod-generatie lijkt ook niet ondenkbaar… Het is duidelijk dat zich hier heel snel een echte en grote online geloofscommunity kan ontwikkelen. Of er dan nog tijd voor het pastoraat in Amersfoort overblijft is natuurlijk nog de vraag…

Al met al erg interessant om te zien hoe de katholieke kerk zichzelf op deze manier aan het vernieuwen is en erg leuk daarbij een Nederlander een pioniersrol te zien vervullen. Roderick Vonhögen is binnenkort een van de speciale gasten op Blognomics en ik ben nu al erg benieuwd naar het verhaal achter het verhaal. Ik zal daar binnenkort hier zeker verslag van doen.

Update 10 april 2005: zie ook artikel bij frEdSCAPEs (2 april 2005) en artikel bij Computeridee (8 april 2005)