Columns, Trends

Drie asociale trends voor 2008

0

Als trendwatcher ben ik op dit moment druk met het managen van mijn wildsaus. Alle ingrediënten staan op het vuur lekker door te koken. Vanavond zitten we met twaalf man aan een stukje hert. En in die gezellige sfeer wil ik u de drie asociale trends voor 2008 voorschotelen. Social-web-consequenties waar u rekening mee dient te houden: uitburgeren, ME-Media-economy en continuous partial attention.

Trend 1. Uitburgeren

Nederland is het enige West-Europese land waar meer mensen vertrekken dan er binnenkomen. In 2004 kenden we de hoogste emigratie sinds 1954. Toen vertrokken er 49.000 mensen uit ons land. In 2005 waren het er 121.000, een dipje van 91.000 in 2006 en nu wachten op de cijfers uit 2007. Mijn zus en zwager zijn hun biezen aan het pakken en vertrekken volgend jaar naar ‘down under’. Uit onderzoek van voorjaar 2007 (pdf) blijkt dat 32% van de bevolking ‘serieus’ nadenkt over emigratie. We zouden rekening moeten houden met een jaarlijkse uitstroom tussen de 115.000 en de 170.000 personen.

MSN en andere nieuwe media maken het gemakkelijker om die stap te nemen zegt 80% van de respondenten. Geen kerstdiners bij je schoonouders meer. Maar vanaf de Galapagos eilanden met je chatbox en videocam de kalkoen aansnijden. En Plaxo Pulse herinnert je er wel aan wanneer je een verjaardagskrabbel op Hyves moet geven (… bringing life to your addresbook). Rita VerdonkVoorbereiden op je uitburgering kan met deze cursus (met een knipoog) van de e-niversiteit; want uit is in!

Tegentrend is de wanhoopspoging van Rita Verdonk (foto) om mensen hier te houden met een dosis Hollandse trots. Niet dat ik hier een politiek statement van wil maken, maar wie denkt dat Hillary Clinton een probleem heeft om ‘warm’ over te komen moet even naar deze kerstboodschap van Verdonk kijken.

https://www.youtube.com/watch?v=65BJ90dCaXw

Trend 2. De ME-Media-economy

Me tooDe economie gaat als nooit tevoren om MIJ draaien. In het nieuwe VINT-onderzoek, dat binnenkort naar de drukker gaat, staat de nieuwe internetburger centraal. Het is de “hyper-ego”. Gelinked aan van alles en nog wat op het internet weet hij als geen ander waar Abraham de mosterd haalt. Als iets hem niet bevalt dan post hij wat op een forum of gooit een filmpje op het net met zijn klaagzang. Hij zet zichzelf magnifiek in de etalage op z’n YouTube kanaal en op Facebook, Hyves, Myspace en ga zo nog maar even door.

Het jaar 2008 en verder wordt de periode van ME ME ME. De ME-conomy gaat al een tijdje mee als buzz-word. Jacob van Kokswijk van zusterbedrijf Capgemini heeft het er in 2001 over…

“ME-conomy is (nog) geen bestaand woord. Bedoeld wordt een nieuwe, bijna volledig op het individu gerichte economy, waar kreten als ‘what’s in it for me?’, ‘me and myself’, ‘me first’ en ‘me too’ een weergave zijn van het gedrag (lees het hier).”

In 2005 was het vooral de bottom-up ruilhandel waar de meconomy voor stond (dankzij marktplaats en E-bay). En nu spot Trendwatching.com meconomy als een van de trends voor de komende jaren.

me-tvWij hebben het over de ME-Media- economy. Want nu vandaag de dag iedereen zijn eigen televisietje, radiootje en talkshowtje kan beginnen gaat het dak van de meconomy er af. De combinatie van onderlinge ruilhandel, egotrippen en eigen televisiekanalen zullen ervoor zorgen dat de economie door ‘Me’ naar de hand gezet gaat worden.

Trend 3. Continous Partial Attention

We hebben steeds minder aandacht. Aandacht voor elkaar, aandacht voor een klus, aandacht voor één specifiek ding. Alles moet tegelijk en gaat tegelijk. In de strijd om aandacht verliezen we onszelf bij voortduring. Continu zijn we bezig nieuwe kansen af te wegen. De Blackberry moet aan, want… dat ene mailtje moet ik meteen lezen. MSN met al mijn contactpersonen ‘aan’ en wie wat te melden heeft moet het kunnen zeggen.

Een oude mediales van Marshall McLuhan leerde ons al: als je een technologie tot in het extreme doorvoert bereik je precies het tegenovergestelde. Zo is de auto een zegen voor het vervoer, maar in extremo staan we met z’n 6 miljarden allemaal stil. Sociale media zijn sociaal, maar in extremo worden ze juist weer asociaal. Aan het eind is de hele wereld zodanig gevirtualiseerd dat in het echt we de deur niet meer uit hoeven.

Linda Stone

Continuous Partial Attention (CPA) is door Linda Stone (foto) geïntroduceerd in 1998. Stone werkte voor Apple en Microsoft en schrijft voor onder andere Wired en New York Times. Stone ziet CPA als het logisch gevolg van de nieuwe technologische mogelijkheden.

To pay continuous partial attention is to pay partial attention — CONTINUOUSLY. It is motivated by a desire to be a LIVE node on the network. Another way of saying this is that we want to connect and be connected. We want to effectively scan for opportunity and optimize for the best opportunities, activities, and contacts, in any given moment. To be busy, to be connected, is to be alive, to be recognized, and to matter.